Adaptacije - sami ili uz pomoć majstora

Došlo je lepo vreme i rešili ste da se uhvatite u koštac sa renoviranjem Vašeg stambenog prostora. Znate da neće biti jednostavno, ali ste u naletu pozitivne energije ubeđeni da ćete sami moći da se izborite sa tim. Ne želeći da obuzdamo Vaš entuzijazam, savetujemo Vam da ipak malo zastanete i razmislite o nekoliko sledećih pitanja pre nego što se opremite alatom i sami krenete da majstorišete po kući.

Za početak, koliko ste zaista motivisani da se sami upustite u to? Renoviranje kupatila nije jednostavna stvar koja se završava u roku od jednog dana, naročito ako niste do sada imali iskustva. Početni entuzijazam može brzo da splasne već posle prvog problema prilikom adaptacija. Poslednje što biste želeli je da zastanete na pola puta. Zbog toga ne bi bilo loše da se najpre pozabavite nekim manjim projektom, kao što je uređenje kuhinje ili spavaće sobe. To ne bi trebalo da Vam oduzme više od dan ili dva, a time ćete na pravi način testirati svoju spremnost da se sami upustite u avanturu zvanu renoviranje stana.

Ukoliko nemate nikakvog iskustva u radovima oko adaptacija, nemojte dozvoliti da Vas to obeshrabri. Čak i ukoliko ne znate čemu tačno služi francuski ključ, to ne znači da vremenom ne možete da naučite da promenite česmu iznad kade. Ipak, za to jeste potrebno mnogo volje, a i vremena. Ako nemate nekih drugih obaveza, možda i ne bi bilo loše da se uz dobre tutorijale ili savete nekih poznanika upustite u to. Razvićete nove veštine i osetiti satisfakciju za dobro obavljen posao. Međutim, ukoliko imate posao, razmislite da li ste voljni da se maltretirate oko jedne česme posle radnog dana. Naročito ako imate neke zabavnije stvari u planu.

Sa druge strane, ukoliko ste sigurni da adaptacije želite da prepustite profesionalcima, računajte da ćete i u tom slučaju morati da posvetite vreme renoviranju stana. Za početak, uložite trud i vreme za pronalaženje dobrih majstora. Raspitajte se kod porodice, prijatelja, kolega i, ako ste u mogućnosti, pogledajte kako i kakve su adaptacije napravljene u njihovim stanovima. Idealno rešenje bi bilo da pronađete „majstora od poverenja“ kojem možete ostaviti ključ od stana kako bi on mogao da radi svoj posao i kad ste vi odsutni. U suprotnom, ne planirajte suviše izlazaka u vreme renoviranja stana.