Unesite novu svetlost u svoj dom!


Iako, najpre u Beogradu i Novom Sadu, možete pronaći lako i namešten stan na prodaju, koji obuhvata sve elemente uračunate u cenu nekretnine, za one koji kupuju prazan stan, ali i za one koji hoće da osveže svoj životni prostor, pitanje rasvete je jako bitno, a često se previđa ili rešava po automatizmu. U ovonedeljnom izdanju bloga sa vama delimo nekoliko saveta kojima možete unaprediti izgled svog prostora i učiniti ga značajno prijatnijim za život uz pomoć rasvete.

Osnovna rasveta

Pre nego što krenete u projekat kupovine svetala za svoj prostor, važno je da utvrdite količinu veštačkog svetla koje je tom prostoru potrebno, te da u skladu sa time odaberete koliko jaku rasvetu treba da ubacite u prostor. Uobičajeno je da osnovno rasvetno telo bude luster u formi takozvane visilice, eventualno plafonjera, obično smešteni u centralnom delu prostorije. Veliki, kitnjasti i glomazni lusteri više nisu popularni, teško se čiste, i izgledom pripadaju drugoj eri, pa se vlasnici stanova mnogo ređe opredeljuju za njih, iako nije retko videti ih u kombinaciji sa minimalistički uređenim enterijerom gde predstavljaju statement komad, češće u komercijalnim prostorima poput showroomova, koncept prodavnica, butika i slično.

Lanci za prodaju nameštaja nude veliki broj opcija u različitim stilovima, koje možete prilagoditi svom ukusu i enterijeru, a trenutno su u trendu žičani lusteri geometrijskih oblika, bez dodatnog abažura. Prilikom izbora ovakvih lustera obratite pažnju na tip sijalice, budući da pogrešan izbor može dovesti do stvaranja linijskih senki na zidovima, pa se savetuje da odaberete neke koje su usmerene ili diskretnije, retro sijalice koje izuzetno lepo izgledaju, ali daju manje svetlosti.


Ukoliko niste ljubitelji ovog stila, dobra opcija su i različite lanterne, sa papirnim i tekstilnim abažurima, budući da su vrlo diskretni, uklopivi u gotovo svaki enterijer, a prostoru daju mekano, difuzno i prijatno svetlo.

Kada pričamo o drugim tipovima rasvete koji su osnovni za osvetljavanje prostorije, dobra opcija su i različiti reflektori, budući da pružaju dosta svetlosti, prilagodljivi su tako da ih možete uskladiti sa vašim prostorom. Dolaze u širokom spektru kombinacija (po 3, 4, 5 i više reflektora sa grlima za sijalice) i u različitim oblicima, pa mogu biti linearni ili kružni kako biste u potpunosti mogli da ih smestite u svoj enterijer. Reflektori su dobra opcija ukoliko ne želite da rasveta privlači previše pažnje, a da opet vrši svoju osnovnu funkciju. Izgledaju lepo i skladno, daju na diskretnom utisku modernosti, a moguće je pronaći ih u najrazličitijem dizajnu.

Atmosferska rasveta

Ukoliko pripadate grupi ljudi koja ne voli snažno osvetljeni prostor, ali i ako samo želite da unesete svetlosnu dinamiku, dobro je da porazmislite o različitim tipovima atmosferske rasvete i dodatnih rasvetnih tela koje možete ubaciti u životni prostor. Atmosferska rasveta prostoru daje na utisku topline, a može da bude izuzetno dekorativna i zanimljiva u enterijeru.

Kada pričamo o dodatnoj rasveti, razmišljamo u pravcu podnih, zidnih i stonih lampi, zatim različitim tipovima LED i pametnog osvetljenja i interesantnih svetlosnih lanaca sa lampicama. Podne lampe su vrlo upečatljiv detalj, pa s tim u vezi krenite od odabira upravo od njih jer ih je najkomplikovanije uklopiti u interijer. U zavisnosti od ličnih preferencija, možete se opredeliti za nešto veće, upečatljivije i ekstravagantnije ukoliko vam je važna dekorativna uloga ili za nešto diskretnije ukoliko ne želite da ovaj element privlači previše pažnje, budući da im je funkcija i količina svetlosti koju daju manje-više ista i pokriva samo jedan deo prostorije. U ovu svrhu možete nabaviti i nešto od pametnih lampi ili led panela koji će ispuniti funkciju, ali nisu toliko lako prilagodljivi svakom enterijeru.


Stone lampe su odličan dodatak svetlosnoj atmosferi prostora, bilo da ih namestite na radni sto, noćni stočić ili neku komodu. Kada ih postavljate, idealno bi bilo da su dizajnom kompatibilne sa ostatkom svetlosne kompozicije, odnosno da se slažu uz osnovno svetlo i/ili podnu lampu koju ste odabrali. Imajte u vidu da stone lampe pružaju manje usmerene svetlosti, odnosno da im je funkcija da osvetle samo mali deo prostora ili da daju diskretno svetlo u spavaćoj sobi. Isto važi i za zidne lampe, osim u slučaju da ih stavite u većem broju i koristite kao osnovno svetlo.

Ukoliko ipak želite nešto drugačije, kao dodatnu rasvetu u prostoru možete postaviti lance sa lampicama. Ovaj tip popularizovan je u dizajnu enterijera poslednjih godina, prvenstveno zbog jednostavnosti postavljanja i vrlo interesantnog utiska koji ostavljaju, a mogu se postaviti na različita mesta i na različite načine. Pogodne su i za terase, ali i za enterijere, mogu se staviti na gornji ram kreveta ili duž gornje ivice zid, doprinose romantičnom dojmu u prostoriji, a mogu se u potpunosti prilagoditi vašim potrebama, budući da se mogu nabaviti u različitim dužinama i sa manjim ili većim brojem sijaličnih grla.

Još jedna neobična opcija koja može dobro izgledati su led trake. Led trake ne funkcionišu u svakom prostoru i najbolje izgledaju ukoliko su postavljene tik ispod neke veće površine (poput ivice stola ili ivice plafonske ploče) kako bi pružili samo blagu svetlost na mestu na kom su postavljene i najčešće dolaze u varijanti gde je moguće menjati im boju prema potrebama. Led trake su dobre i kao dodatna svetlost na primer u kuhinji (postavljene sa donje strane visećih elemenata) ili u ormarima, gde je potrebno osvetljenje konkretne manje površine, ali sem toga, njihova uloga je primarno dekorativna, a sekundarno funkcionalna.