DIY saveti za sređivanje male terase

Ukoliko spadate u onaj srećniji deo stanovništva, vaša nekretnina poseduje terasu. Praksa kaže da veliki broj balkona u stanovima ume vremenom da se pretvori u svojevrsno skladište na otvorenom, gde se malo po malo gomilaju sitnice koje želite da sačuvate, ali niste baš sigurni gde biste sa njima.
Naš savet je – bacajte! Ukoliko nešto niste koristili duže od godinu dana, velika je šansa da vam neće više nikada trebati, te vas sentimentalnost samo uskraćuje za uživanje u balkonskom prostoru koji uz malo mašte možete srediti tako da postane vaša privatna oaza i beg od užurbanog života tokom vrelih letnjih dana.

Za sređivanje terase, naročito one male, nije potrebno mnogo novca: ono što vam je, pre svega, potrebno je dobra volja i malo kreativnosti. Na različitim web stranicama poput Pinteresta pronaći ćete mnoštvo ideja koje će vam pomoći da svoj idealni prostor za jutarnju kafu ili popodnevno čitanje uredite baš po svom ukusu.
Pronađite inspiraciju i krenite da se igrate: birajte stil, boje, detalje. Zapamtite, u ovom slučaju granice ne postoje, važno je samo da vama bude lepo i da prostor u potpunosti prilagodite sebi. Unapred osmislite kako biste voleli da terasa izgleda po završetku radova i u skladu sa time, korak po korak, idite ka cilju. Važno je da unapred imate plan – koliko ljudi biste voleli da ima prostor da sedne, šta je neophodno da se na terasi nalazi i prema tome odredite mikroarhitekturu prostora.

Nakon raščišćavanja i razvrstavanja šta želite da zadržite, a šta da bacite pogledajte da li su potrebne neke manje popravke, na primer krečenje ili farbanje. Ukoliko na terasi već imate neki nameštaj, odlučite da li želite da ga zadržite, da li je nečemu potrebna popravka ili osvežavanje izgleda. Ukoliko vam se neki delovi nameštaja ne dopadaju, ali ne mislite da su za doniranje ili bacanje – ne brinite. Nekoliko jednostavnih trikova poput novih jastučića za sedalni nameštaj ili nove boje mogu drastično da promene utisak.

Za ovo će biti potrebno da izdvojite nekoliko popodneva operativnog posla, ali sigurni smo da će vredeti; u skladu sa time šta vam je početna ideja nabavite boje i repromaterijal i bacite se na posao.


Ozelenjavanje terase je bitna stavka – u zavisnosti od toga kakve biljke preferirate i kakve su vaše navike odaberite koje želite da stavite na terasu. Ne ograničavajte se samo biljkama koje stoje na podu i zauzimaju puno prostora: biljke u visećim saksijama, papratnice koje padaju ili jednostavne konstrukcije sa saksijama na zidu mogu uštedeti prostor značajno. Možete pronaći i metalne držače za saksije koji se kače na ogradu terase i na njih poređati biljke po svom ukusu.

Nameštaj je obično najzahtevniji deo ovog poduhvata, pre svega jer je njegov cilj funkcionalnost, a bitno je i da ispoštuje estetske zamisli koje imate. U zavisnosti od veličine balkonskog prostora kojim raspolažete, dobra ideja za sto koja će uštedeti prostor su manje površine koje su zakačene za zid. Možete ih ušrafiti u zid i podesiti da se stona ploča podiže i spušta, ili namestiti da stoji fiksirano. Jedno od dobrih rešenja su takođe i – drvene gajbice! Kako su prilagodljive veličine i uvek možete dodati još, gajbice umeju da budu dobro rešenje za manji sto na terasi. Obojite ih po svom ukusu i prilagodite prostoru i na taj način ćete dobiti mali, ali vrlo funkcionalan stočić.
Kada pričamo o prostoru za sedenje, tu su uvek na raspolaganju jednostavne stolice kojima možete dodati malo ličnog pečata zanimljivim jastucima ili prostirkama, zatim različiti taburei. Ideja koju možete iskoristiti u slučaju da je vaša terasa baš mala je da uz kraću ivicu terase (najčešće onu uza zid ukoliko terasa nije isturena) stavite manju klupicu koju možete samostalno napraviti od paleta i dodati joj udobne jastuke za sedenje i naslon.


Rasveta je jedan od elemenata koji se često previđa, a balkonskim prostorima puno daje na šarmu i ljupkosti. Ukoliko Imate priključak za sijalicu na samoj terasi možete se opredeliti za simpatične kineske lanterne koji će dati difuzno, mekano svetlo, a doprineti dobrom vizuelnom utisku. Naravno, to su uvek i različite opcije lustera od prirodnih materijala poput plute, trske ili bambusa. Drugo rešenje, ukoliko nemate sijalice su – dekorativne lampice sa sijalicama. Već odavno ovaj tip rasvete nije rezervisan samo za prazničnu sezonu, te stoga u različitim prodavnicama nameštaja i kućnog dekora možete pronaći različite lančano povezane lampice sa sijalicama koje možete odabrati prema dužini koja vam je potrebna. Njih možete zakačiti na plafon (ukoliko ga terasa poseduje, na prozor ili na ogradu. Igrajte se i isprobavajte dok ne nađete idealno rešenje za sebe, a ukoliko vam se to dopada, na terasu možete staviti i ukrasne ili mirišljave sveće koje ćete paliti tokom večeri. Minijaturne sveće lepo izgledaju na vodi, pa tako možete nasuti vodu u minimalističku prozirnu posudu i na nju staviti svećice i tako dodati još svetla prostoru.


Ono što je možda i najzabavnije, a dolazi na kraju svakog dekorisanja su, naravno, detalji. Oni oplemenjuju prostor, doprinose utisku, udišu mu novi život i daju na karakteru. Kao i tokom celog ovog projekta, ne zaboravite da maštate i budete kreativni – pa tako dodajte prostoru razne stvari koje obično ne stoje napolju – figurice, ukrasne posude, teglice, vaze sa suvim cvećem. Uskladite detalje po boji, bilo po tonu ili kontrastno, birajte saksije da se uklope; dezeni na jastučićima, ćebićima i prostirkama ostavljaju snažan utisak. Ono što nije obavezno, ali daje na utisku komfora i topline je i tepih ili prostirka za podnu površinu. Za oblaganje podova možete iskoristiti pravi tepih (idealno, birajte one tanje koji se lakše čiste) ili drvene i plutane prostirke koje će se uklopiti u prostor.

I – gotovo! Ostalo vam je samo da uživate! Uzmite omiljenu knjigu i započnite jutro uz kafu na terasi, a ako radite od kuće – znate već – laptop i osveženje i svaki radni dan je lakši!