Dizajn enterijera: Kako da funkcionalno sredite sobu za bebu?

Naravno, ono što je najbitnije i što je prioritet kada razmišljamo o uređenju bebi-sobe je funkcionalnost, te sav nameštaj i dekoracija moraju da budu prilagođeni lagodnom životu bebe i roditelja, često na uštrb stilskih preferencija i izgleda prostora. Ne zaboravite da je to sasvim u redu – savršeno uredne, predivno stilizovane bebeće sobe koje pronalazite na Pinterestu i u ženskim magazinima nisu realna slika. Važno je da soba obavlja svoju funkciju i da vam u njoj bude prijatno.

U ovom slučaju razmislite o spavanju, hranjenju, igri, promeni pelena i odeće itd. Zapitajte se šta ćete najčešće raditi. Ako vam ne raspolažete velikim prostorom, razmislite o postavljanju nameštaja ne samo uz zidove, već i u uglove.

Jedan od fokusnih delova (i najčešće korišćenih komada) nameštaja je krevetac. Nakon ljuljanja ili hranjenja bebe, prelazak u krevetac treba da bude što je moguće glatkiji. Držite mali noćni ormarić ili bočni sto u blizini ljuljačke i postavite prigušenu lampu na njega. Ovaj predmet može biti idealan za knjige za spavanje i prazne bočice nakon hranjenja.
Takođe želite da držite krevetac dalje od vrata, tako da kada zavirite da proverite bebu, ne biste je probudili. Na kraju, krevetac treba da bude udaljen od prozora koji ima promaju i dalje od zavesa i zavesa gde beba može lako da dosegne kako bi se izbegla gušenje ili druge opasnosti.



Uverite se da je sve što vam može zatrebati na dohvat ruke od stola za presvlačenje
Pomislite na pelene, maramice, još maramica, prekrivače za stolove za presvlačenje, korpe za veš, kantu za pelene (tj. sistem za odlaganje pelena), krpe za podrigivanje, cuclu, itd. Poslednja stvar koju želite da uradite je da se odmaknete od bebe i rizikujete da se otkotrlja ili povredi jer treba nešto da dohvatite.

Izbegavajte nered i suviše nameštaja
Nosćete bebu napred-nazad usred noći, a pogrešno postavljena stolica može biti brutalna da se spotaknete o nju kada to ne očekujete. U vezi s tim, uverite se da imate puno funkcionalnog prostora za skladištenje tako da imate mesta za laka mesta za ušuškavanje stvari kada ih koristite, umesto da ih odlažete na prohodni prostor.

Dekoracija
Izgled sobe za bebe je jako važna stavka za roditelje – sa pravom. Svi žele da njihovo dete svoje prve dane provodi u prostoru koji je lep, komforan, ugodan i estetikom prenosi toplinu.
Kako biste svoj prostor dekorisali dobro, a bez mnogo muke, najbolje bi bilo da prvo krenete od odabira teme. Nekada je samo jedan detalj dovoljan da vas inspiriše – to može biti bilo šta što volite i što korespondira sa vrednostima i idejama koje želite da usadite svom detetu, a može biti i bez simboličke vrednosti, odnosno samo prijatno oku.


Kao primer prve možete uzeti putovanja – aviončići, plišane životinje, fotografije životinja i predela iz celog sveta na zidovima, zidne nalepnice sa motivima planete Zemlje i putovanja…Mogućnosti su beskonačne, a videćete da kada jednom krenete u ovu avanturu, pronaći ćete mnoštvo dekorativnih predmeta koji se u vašu temu uklapaju. Ukoliko pak želite da budete neutralniji u izboru teme, možete se jednostavno opredeliti za neko kolorističko rešenje koje će prostoriji dati šmek – na primer, pastelna osnova i neki detalj poput jastučeta ili tapeta sa upadljivim širokim prugama.
Pustite mašti na volju i pronađite temu u skladu sa svojim ukusom i sigurni smo da ćete uživati u opremanju sobe.

Ukoliko nemate previše iskustva sa dizajnom i opremanjem enterijera, najpametnije je da počnete sa neutralnom osnovom za krupniji nameštaj, a zatim ga nadograđujete akcentnim osvetljenjem, tapetama, umetničkim delima, ćilimima, tekstilom, igračkama i knjigama. Na taj način uvek ćete moći da vidite kada je dovoljno detalja i nećete preterati.
Nije uvek neophodno kupovati novi ili poseban nameštaj za bebe koji će morati da se zameni za nekoliko godina. Vintage komoda može poslužiti kao sto za presvlačenje, a vaša omiljena stolica za ljuljanje se može premestiti u dečiju sobu. Međutim, ako vam nedostaje prostora ili počinjete od nule, razmislite o višenamenskom dečijem nameštaju sa dodatnim prostorom za odlaganje, kao što je krevetić sa ugrađenom fiokom ili krevetić sa pričvršćenim stolom za presvlačenje i skladištem.



Zidovi su svakako jedan od osnovnih elemenata koji prostoriji daju karakter. Kada pričamo o dečijim sobama, najčešći kolorit je pastelan (roze, plavo, zeleno, žuto) ili beo, ali vam savetujemo da se ne plašite da dodate jednom zidu neki element koji će ga istaći, na primer vodoperive tapete u diskretnom i veselom dezenu. Tapete koje se peru mogu biti na zidu koji je pored prostora za presvlačenje i pored toga što razigrava prostor, pokazaće se kao jako dobra odluka jer upravo tu može doći do fleka na zidovima.
Uramljivanje omiljenih dečijih knjiga ili stranica sa ilustracijama čini jednostavno „uradi sam“ umetničko delo koje može dati šarm zidovima. Ukrašavanje ima dvostruku dužnost i odličan je način za kombinovanje mode i funkcije. Koristite police sa slikama na zidu za držanje i izlaganje knjiga. Red pletenih ili žičanih korpi obloženih tkaninom može se okačiti na zid vertikalno ili horizontalno za atraktivno skladištenje igračaka. Malene vintage merdevine uz zid mogu da služe kao prostor za kreativno odlaganje ćebadi i jorgan za bebe.

Zavese na prozorima mogu da budu odličan dekorativni detalj koji odražava vaš stil, ali uvek imajte na umu da i one treba da budu funkcionalne, odnosno da obezbeđuju taman toliko svetlosti koja neće narušavati miran san deteta.

Kao što vidite, postoji mnogo toga o čemu treba razmišljati kada pripremate sobu za svog mališana. Od pravilnog postavljanja nameštaja i organizacije fioka, postavljanja ormara do dvostrukog ukrašavanja, najbolje je imati na umu da ako ne funkcioniše, promenite ga. Nakon desetak promena pelena, videćete sami šta 'radi' i moći ćete da napravite male promene kako biste bolje odgovarali potrebama i vas i vaše bebe. I, ono najvažnije, ne zaboravite da uživate u ovom procesu!