Gipsani zidovi - zablude i činjenice

Zid od cigle i malterisanje prilikom renoviranja stana polako odlaze u prošlost! Danas se za pregrađivanje prostorija sve više koriste gipsani pregradni zidovi.

Gipsani zidovi mogu biti sa jednostrukom ili dvostrukom potkonstrukcijom. Takođe, mogu biti obloženi sa jednim ili dva sloja gipsanih ploča. Stručnjaci savetuju upotrebu dva sloja gipskartonskih ploča i dvostruku potkonstrukciju na zidovima sa većim opterećenjem. Na taj način se pravi zid debljine 12 cm što je jednako debljini zida od cigle. Pored toga, gipsani zidovi nude mogućnost izvođenja oblih konstrukcija. Polukružni zidovi, poluprečnika od 60 cm prave se od savitljivih ploča sa savijenom potkonstrukcijom.

Tradicionalisti, doduše, i dalje gaje određene predrasude u vezi sa gipsanim zidovima. Najveća je da na njih ne može da se okači plazma televizor ili neki drugi teži element. Kako bi se postigla normalna nosivost, potrebno je samo da se gipsani zidovi dobro postave, u skladu sa uputstvima proizvođača. To znači da se moraju pričvrstiti pocinkovane sonde koje su oslonjene na podložnu šinu. Šina preuzima horizontalnu silu čupanja sidra i prenosi je na suprotnu površinu zida. Na sidra su zavrnute konzole, odnosno nosači. Za predmete manje težine dovoljno je nosače za zid pričvrstiti pocinkovanim zavrtnjima i plastičnim tiplovima.

Neupućeni su prilično skeptični i kada je reč o zvučnoj izolaciji gipsanih zidova. Ovakva zabluda je verovatno stvorena zbog prilično male debljine gips ploča. Naime, debljina konstrukcije iznosi 7,5 cm, a ploče 2,5 cm. Ipak, i tu su se gipsani zidovi sasvim solidno pokazali, postižući zvučnu izolaciju od 45 do 69 dB, u zavisnosti od tipa ploča. Kao što smo već napomenuli, ukoliko se postavi dvostruka potkonstrukcija sa dva sloja gipsanih ploča, dobija se zid jednake debljine kao što je zid od cigle.

I, naravno, ne treba zaboraviti na još jednu stvar! Ukoliko postavljate zid u kuhinji ili nekoj drugoj prostoriji gde je moguća pojava vlage, neophodno je koristiti specijalne vlagootporne ploče. Ove ploče su lake za prepoznavanje jer su zelene boje. U kuhinji, takođe, naročito u blizini šporeta, nije naodmet koristiti vatrootporne ploče koje su crvene boje.