Građevinski materijal - cene i saveti

Ako je došlo vreme da se skućite, verovatno Vas hvata panika – šta, kako, gde, koliko – naročito ako ranije niste imali iskustva sa gradilištima.

Najbolje bi bilo da Vam projekat uradi ovlašćeni arhitekta sa licencom. Ova usluga za privatne objekte košta oko 15 evra/m2 i uključuje ukupnu površinu objekta, dakle sve prostorije, terase, podrume, stepeništa, itd. Projekat sadrži idejni i izvođački projekat na osnovu kojeg se dobija građevinska dozvola od Direkcije za gradsko građevinsko zemljište.

Kao i kod projektovanja, tako bi najbolje bilo da i u procesu izgradnje kuće bude angažovano građevinsko preduzeće sa licencom. Istina je da se greške prilikom izgradnje ovakvih objekata retko dešavaju, pa mnogi angažuju samo zidare i pomoćne radnike. Ipak, treba obratiti pažnju na sledeće kritične tačke prilikom izgradnje: izrada temelja, izrada izolacije oko temelja i podrumskih zidova, fundiranje i izrada dimnjaka, izrada stepeništa i terasa, postavljanje vertikale kanalizacije i ventilacije, kao i elektroinstalacije u kući.

Najpre ide kopanje zemljišta, zatim nasipanje i izolacija temelja, a potom i priprema vertikala i priključaka.

Kada se sve to završi započinje faza tzv. grube gradnje koja, prema iskustvima, košta oko 180 evra/m2. U površinu su uključene ploče, stepenice i sve terase. Krov nije uključen u ovu cenu jer troškovi postavljanja krova zavise od projekta i materijala koji će biti korišćeni za izolaciju i pokrivanje. Cena jednog crepa varira između 0,3 i 0,6 evra.

Prema nekim iskustvima, određena ušteda može se ostvariti ukoliko se umesto obrađene armature uzme ispravljena armatura, sečena na meru. Za vezivanje takve armature potrebna su dva para ruku, bez iskustva, i nekoliko dana. A razlika u ceni između ispravljene i vezane armature je značajna.

Takođe, preporučuje se da se blokovi uzimaju direktno od proizvođača. Njihova cena se uglavnom kreće oko 0,3 evra po komadu. Uostalom, i sama logika nalaže da što manje posrednika ima u igri, to će i cena biti manja.

Kada je stolarija u pitanju, najjeftinija je, svakako, PVC. Skuplje od nje su aluminijumska i drvena, a najluksuzniju varijantu predstavlja kombinacija aluminijuma i drveta. Cena se ne obračunava po površini otvora, već po broju otvora i tipu profila za koji se opredelite.

Nakon izvođenja izolacije i fasade, nastupa faza završnih radova. To podrazumeva postavljanje elektroinstalacija, cevi za vodu i kanalizaciju, a zatim i mašinsko malterisanje. Kod ovoga treba voditi računa da se naprave slepi štokovi koji će odrediti precizne mere svih otvora unutar kuće. Ako se to ne uradi, sva vrata će biti drugačijih dimenzija što će Vam kasnije samo zakomplikovati situaciju, a i doprineti tome da enterijer izgleda neskladno.

Nakon malterisanja na redu je obrada zidova, koja se najčešće resave gletovanjem. Finiš završnih radova predstavlja krečenje. Nemojte zanemariti testiranje tonova za fasadu i unutrašnju dekoraciju jer ispravka može skupo da Vas košta, s obzirom da se tada ceo postupak ponavlja od samog početka.

Sve u svemu, kada se uzmu u obzir svi troškovi, dođe se do računice da kvadrat izgradnje kuće košta oko 600 evra. Kao i uvek, preporučujemo Vam da kontaktirate što više stovarišta kako biste mogli pronađete najjeftiniju opciju.