Građevinski radovi u Vašoj zgradi

Prizori sa skelama na vrhu dvadeset-trisedet godina starih zgrada nisu nepoznata slika Beograđanima. Još su se „čuvenih“ devedesetih godina prošlog veka izvođači radova dosetili da je lakše da se nadogradi sprat ili dva na već postojeće zgrade, nego da se gradi nova. Izgradnja nove zgrade zahtevala bi pronalaženje atraktivne lokacije, (najčešće) rušenje starog objekta, pregovore i pronalaženje dogovora sa vlasnicima starog objekta i tek, nakon toga, uobičajene troškove gradnje novog objekta.

Stoga je jednostavnije da se profit od izgradnje stanova zaradi povisujući već postojeće stambene zgrade. Iako nadogradnja, baš zbog „čuvenih devedesetih“, izaziva negativne konotacije kod većine ljudi, takav dogovor ne mora nužno biti loš. Međutim, treba imati na umu da je ovde u pitanju poslovni dogovor između skupštine stanara, odnosno vlasnika već postojećih stanova u zgradi, sa jedne i potencijalnog investitora sa druge strane. To znači da se, pre potpisivanja ugovora i davanja dozvole da građevinski radovi počnu, moraju dobro proučiti svi uslovi i proveriti sve relevantne činjenice.

Ukoliko pristanu na nadogradnju, stanarima zgrade se obično nudi doterivanje zgrade. To su, uglavnom, molerski radovi - obnavljanje fasade, krečenje hodnika i drugih zajedničkih prostorija. Pored toga, dogovor često uključuje i uvođenje interfona ili video-interfona, sređivanje elektroinstalacija, a, ukoliko za to postoje tehnički uslovi, i uvođenje lifta. Ponekad se investitor ponudi da obezbedi izgradnju novih ili proširivanje već postojećih terasa. Naravno, ako zgrada već ima većinu ovih elemenata, stanari mogu da traže i određenu novčanu nadoknadu.

Sa druge strane, s obzirom da su oni ti koji nastavljaju da žive u toj zgradi, stanari bi obavezno trebali da provere sve specifikacije projektne dokumentacije. Treba obratiti pažnju na to da li je investitor dobio sve potrebne dozvole, da li konstrukcija zgrade može da podnese idejni projekat, te da se odrede rokovi za završetak radova, uključujući i radove na sređivanju zgrade. Najbolje bi, naravno, bilo da se za tu potrebu angažuju stručnjaci, nezavisni od potencijalnog investitora.

Takođe, ne treba smetnuti sa uma da se građevinski radovi ne završavaju u roku od nekoliko dana. Ukoliko stanari daju svoj pristanak za nadogradnju, moraju se pomiriti sa činjenicom da će građevinski radnici postati deo njihove svakodnevice narednih nekoliko nedelja ili meseci. S obzirom na to da niko ne uživa u zvucima čekićanja, bušenja i struganja, treba se pobrinuti da kompenzacija za to bude zadovoljavajuća.