Kako da brzo i lako osvežite svoj životni prostor

Useljenje u životni prostor nosi sa sobom puno radosti, često praćene gomilanjem troškova i ponekad nedostatkom vremena da se svakom detalju posveti na pravi način. Razumljivo je da, ako je stan iznajmljen, nešto od dekoracije nije po našem ukusu, a može se desiti da u našem sopstvenom životnom prostoru vremenom svi oni sveži i značajni detalji koje smo sami odabrali počnu da gube sjaj i postanu obični, dosadni, hiljadu puta viđeni. Razmišljamo o renoviranju, sabiramo, oduzimamo, nije sada momenat, možda sledeće godine…

Ne možemo uvek da biramo gde ćemo se smestiti, bilo privremeno ili trajno, no uvek možemo da utičemo na to kako ćemo se smestiti i oplemeniti svoj životni prostor kako bismo ga učinili što bližim ideji idealnog doma. Ne dozvolite da vas obeshrabri misao da je za novi život vašeg doma neophodno mnogo ulaganja - uvek možemo da uradimo puno malih stvari sa velikim pratećim efektom, kako bi prostor u kojem boravimo dobio potpuno novi izgled. Pustite mašti na volju, razbudite kreativnost, zasučite rukave i bićete oduševljeni rezultatima – tvrdimo!

Stari komad - nova namena!

Recycle, reuse, repurpose je osnova “zelenog” pristupa koja, sem što pomaže da sačuvamo okolinu i učinimo je zdravijom, takođe otvara nove kreativne vidike, a usput je prijateljski nastrojena i prema našem novčaniku.
Stari komadi nameštaja, alatke, predmeti koji se ne koriste ili koji su na izmaku svoje primarne funkcije uz malo poliranja dobijaju šansu za novi život u drugačijoj funkciji. Na sajtovima za inspiraciju može se trenutno pronaći na hiljade dobrih predloga, nekada očiglednih, a nekada potpuno neverovatnih koji će vas navesti da pomislite kako se toga niste do sada setili!
Zagolicaćemo vam maštu: Stari, masivni kofer sa bakinog tavana možete pretvoriti u šarmantni stočić sa prostorom za odlaganje, niže merdevine uz malo šmirglanja i prebojavanje mogu da postanu neobična polica za knjige, ružnjikave cevi koje ne možemo da sakrijemo postaju nosači za viseće saksije ili kuhinjski pribor, stari komad laganog materijala koji nikada niste upotrebili uz porubljivanje postaje unikatna zavesa. Popularno je pretvaranje manjih drvenih gajbica u zidne police ili velikih sijalica u stone vaze. Suština je da se dobro zabavite i da uz minimum ulaganja napravite sebi unikatnu kućnu dekoraciju. Ono što vam je svakako neophodno je dobra ideja, malo inspiracije, šmirgla, boje i nekoliko alatki!
Kada razmišljamo o reuse-repurpose metodi, oslanjamo se na individualni ukus i maštovitost -uz malo veštine za sparivanje boja i dezena, nešto farbe i novi mebl, dosadnih stare stolice postaće impresivni šik unikati. Mogućnosti su neiscrpne, ne plašite se da eksperimentišete.



Zidovi u novom ruhu

Sveža zidna obloga i novi dekor promeniće enterijer dovoljno da se osećate kao da ste u potpuno novim prostoru. Možete okrečiti samo jedan zid u neku upadljivu boju ili manji zid u blizini radnog stola okrečiti piši-briši bojana po kojima možete crtati i pisati kredom. Ukoliko ste hrabriji, možete vratiti i tapete u samo jednom delu sobe i uklopiti ih sa vašim postojećim zidom.
Umesto klasičnog rasporeda slika, probajte takozvani “galerijski zid”, moderni pristup koji unosi svež dah u svet sobne dekoracije. Slike, grafike, fotografije, ukrasni tanjiri, pa čak i gobleni - pravilo je da nema pravila. U zavisnosti od prostora, ali I vašeg ukusa, možete usaglasiti ramove sličnih boja I oblika, ali ako ste za nesvakidašnji, dramatičan, haotičan efekat, pomešajte boje, materijale I oblike I napravite jedinstvenu zidnu kompoziciju. Možete razmotriti čak I opcije sa praznim ramovima na pojedinim mestima. Poenta je da je ramova puno, da zid tretirate kao da je ceo jedna slika I da gradite kompoziciju u odnosu na ono što želite da ispričate. Najupečatljivije komade postavite u centar, i gradite priču oko njih.



Dinamika belog kupatila

Jedan od čestih problema pri iznajmljivanju stana je izgled kupatila - standardni beli zidovi, pločice i sanitarije. Dobra strana takve postavke je to što ona predstavlja idealan okvir za personalizaciju, kome se sa malo detalja može dodati mnogo šarma i karaktera. Razbijte monotoniju teksturom, drvenim detaljima, pletenim korpama, čupavim stazama i ponekom biljkom.
Umesto klasične plafonjere razmislite o malom lusteru od ratana ili drugog drveta. Slavine u modernim bronzanim, bakarnim i staro-zlato verzijama savršeno će se uklopiti u tradicionalno kupatilo, a antikni ram za ogledalo i poneki mali prateći detalj zaokružiće priču.



Terasa kao privatna oaza

Terasa tokom lepih dana može potpuno da zameni dnevnu sobu i pruži dovljno komfora za celodnevni boravak. Viseća ljuljaška je pun pogodak, naročito kada je ukomponovana sa pratećim detaljima poput žardinjera i stolova od istog materijala. Ukoliko ste blagosloveni velikom terasom, udobna garnitura i puno dekorativnih elemenata su sve što vam je potrebno.
Palete, stari komadi nameštaja u novim, veselim bojama i šareni jastučići stvaraju idealan letnji štimung, koji se uveče pretvara u ambijent iz 1001 noći uz pomoć solarnih orijentalnih lampi. Malim, uskim balkonima neodoljivi šarm će osigurati mini setovi stolova i stolica od kovanog gvožđa sa dekorativnim mozaik-površinama.