Kako se rešiti budji na zidovima u stanu?

Osim toga, ako se ne odreaguje na vreme, te se ne uklone i uzroci i posledice, vlaga i buđ mogu ozbiljnije oštetiti zid koji se kasnije mora sanirati. Iako je problem lako rešiv, dobro je informisati se kako se rešiti budji na zidovima, kako biste pri prvoj pojavi mogli da reagujete i rešite problem.

Buđ, plesni i alge izaziva mnogo stvari i često se vraćaju na površine ukoliko spoljni faktori koji i dovode do njihove pojave nisu uklonjeni. Zato je, za dugotrajan efekat, neophodno primeniti i savete za prevenciju pojave buđi i algi.

Iako vas isprva može iznenaditi i uznemiriti, posebno ako se plesni na zidu pojave na nekom mestu koje je bilo zaklonjeno nameštajem ili kutijama i niste primetili duže vreme, dobro je znati da lako i brzo možete možete pronaći rešenje za budj na zidovima samostalno, u nekoliko jednostavnih koraka.

Koraci za čišćenje buđi na zidovima:

1. Definišite zašto se stvara budj na zidovima

Pre nego što uđete u proces čišćenja budji sa zidova, važno je da utvrdite šta je uzrok pojavljivanja.
Najčešći razlozi zašto se stvara budj na zidovima su pojačana koncentracija vlage u prostoru (upravo zato se buđ često pojavljuje na zidovima i plafonima u kupatilu), zatim loša izolacija naročito na spoljnim zidovima, curenje vode iz stanova iza ili iznad vašeg, ali postoje i drugi razlozi.

Svakako posvetite neko vreme istraživanju uzroka i saznajte od čega se stvara budj na zidovima u vašem prostoru, jer će se u suprotnom problem ponavljati iz godine u godinu.

💡 Ukoliko vaš dom ima problema sa pojavom plesni, možda nije loše da razmislite o investiranju u kućni prečišćivač vazuha. Pogledajte kako da odaberete najbolji prečišćivač vazduha za svoj dom!

2. Očistite buđ sa zida fizički

U zavisnosti od količine buđi na zidu, ovaj korak možete ili ne morate sprovoditi. Ukoliko je buđi više, a plesnivi sloj je deblji, oslobodite površinu i fizički je prebrišite suvom ili vlažnom krpom što bolje možete.
U ovom koraku će površina još uvek izgledati loše – ne brinite – cilj je da fizički uklonite površinski sloj, a zatim ga ostavite minimum 24h da se dobro osuši.

3. Uklonite buđ sa zida hemijski

U ovom koraku važno je da sklonite decu i ljubimce (ukoliko ih imate) i dobro provetrite prostoriju dok i nakon što radite sa hemijom koja dosta isparava.

Na tržištu možete pronaći veliki broj sredstava sa dezinficijensima i izbeljivačem. U specijalizovanim radnjama koje prodaju boje, lakove i hemijska sredstva možete konsultovati radnike, opisati konkretan problem i dobiti preporuku za optimalno sredstvo.
Odaberite sredstvo za budj na zidovima koje odgovara tipu vašeg zida, prostoriji i količini plesni koja je napala površinu.

Preprskajte površine, a zatim suvom krpom brišite buđ sa zida. Sačekajte sat vremena, pa potom ovaj proces ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno da bi se buđ u potpunosti uklonila (ili barem toliko da se može prekrečiti).


Imajte u vidu da u ovom slučaju radite sa jakim hemijskim sredstvima, te neizostavno obucite nešto što posle možete baciti, provetravajte redovno (idealno držite prozore otvorenim sve vreme dok radite) i trudite se da ne udišete previše sredstva.

Nakon što ste oribali i skinuli buđ sa zida, ponovite proces sušenja. Ostavite površinu da se osuši oko 24h i provetravajte prostoriju češće u tom periodu.

Prirodna sredstva protiv budji na zidovima

Ukoliko budj nije zahvatila veliku površinu, možete razmotriti i neko prirodno sredstvo protiv budji na zidovima, budući da je svakako zdravije za sve koji u prostoru borave, ali imajte u vidu i da efekat nije jak kao kada koristite hemijsko sredstvo za budj na zidovima.

Ukoliko želite da isprobate neko prirodno sredstvo protiv budji na zidovima, naš savet je da pokušate sa:

  • Sirćetom
  • Sodom bikarbonom

Belo destilovano sirće koje možete nabaviti u svakom supermarketu je blaga i neopasna kiselina koja može da ubije i do 82% vrsta buđi. Ono je neotrovno, ne ispušta opasne gasove poput izbeljivača i najčešće je prirodno sredstvo protiv budji na zidovima, međutim manje je i efikasno.

Pri čišćenju potrebno je da sipate malo sirćeta bez razvodnjavanja u bočicu sa prskalicom. Poprskajte sirće na zahvaćenu površinu i ostavite da odstoji sat do sat ipo vremena, posle čega ćete obrisati, poprskati tanjim slojem čiste vode i pustiti da se osuši. Ovaj proces ponavljajte nekoliko puta dok ne uklonite buđ. Neugodni miris sirćeta će ispariti kroz nekoliko sati.

Soda bikarbona je blago prirodno sredstvo protiv budji na zidovima, potpuno bezopasno za porodicu, a osim što uklanja buđ, ona uklanja i mirise i tako da rešava i neugodan miris koji buđ ostavlja.
Soda bikarbona apsorbuje vlagu koja pomaže nastanak buđi, a nije loše kombinovati sodu i sirće prilikom čišćenja, jer uklanjaju različite vrste buđi.

Prilikom upotrebe, dodajte jednu četvrtinu kašike sode bikarbone na flašu sa prskalicom koju ćete dobro promućkati da se soda bikarbona rastvori u vodi. Naprskajte površinu, a zatim sunđerom ili četkom za ribanje uklonite buđ sa površine. Isperite površinu vodom da očistite svaki njen ostatak. Poprskajte ovu površinu mešavinom sode i vode i pustite da se osuši.

4. Krečenje

Finalni korak koji nastupa nakon što ste očistili površinu i nakon što se ona dobro osušila je krečenje. Čak i ako ste očistili gotovo sve, velika je šansa da su na zidu ostali tragovi, te je krečenje korak koji se ne preskače.

Za ovu priliku odaberite neke od zidnih boja koje imaju dodato sredstvo za zaštitu od buđi u svom sastavu.

Et voilá! Otkrili smo vam kako se rešiti budji na zidovima u samo nekoliko jednostavnih koraka i par dana!

Umorni ste od problema sa buđi u stanu koji iznajmljujete? Pronađite stan za izdavanje u Beogradu ili drugim delovima Srbije na našoj web stranici!