Knauf ploče

Svako ko je bar jednom zavirio u neko stovarište, čuo je za ime Knauf. Može se slobodno reći da su građevinski radovi doživeli malu revoluciju zahvaljujući ovom materijalu.

Knauf ploče imaju raznovrsnu primenu. Prevashodno služe kao materijal za toplotnu i zvučnu izolaciju. Postavljaju se oko grejnih cevi, u ventilacionim otvorima, preko metalnih ili betonskih površna, u sklopu zidnih ili krovnih panel sistema, kao i za popunjavanje šupljina u zidu. Knauf se primenjuje i prilikom postavljanja grejnih i elektroinstalacija, a vrlo često ove ploče imaju dekorativnu ulogu prilikom adaptacije stana i drugih objekata.

Napravljene su od neorganskih vlakana staklene vune, koja su povezana termoreaktivnom smolom. Zahvaljujući svom sastavu, Knauf ploče nisu sklone stvaranju buđi. Ipak, treba uzeti u obzir da se buđ može nataložiti na bilo kom materijalu ukoliko materijal dođe u kontakt sa vlagom i nekim drugim organskim supstancama. Ukoliko dođe do vlaženja izolacionih površina, neophodno ih je pažljivo pregledati. Ako je primetan bilo kakav znak buđi, materijal se mora odstraniti. Ako je materijal vlažan, ali nema tragova buđi, potrebno je da se cela površina brzo i temeljno osuši.

Kada su u pitanju pregradni zidovi od Knauf ploča, majstori se dele na tradicionaliste i pragmatičare. Dok će tradicionalisti uvek zagovarati klasičan zid od cigle, kao trajnije rešenje i bolji zvučni izolator, pragmatičari će reći da količina utrošenog vremena, trude i napravljene prašine jednostavno nisu vredni toga. Pregradni zidovi od Knaufa se brzo i jednostavno nameštaju, a majstorisanje prolazi čisto, bez mnogo prašine. Ploče se mogu postavljati u jednom ili dva sloja. Ukoliko postoji potreba za tim, pored dvoslojnog postavljanja, ugrađuju se posebne tiple kako bi se povećala nosivost zida. Samim tim se povećava i zvučna izolacija.

Neki se čak i neće složiti sa tezom da je zid od cigle bolji zvučni izolator. Što je još važnije, Knauf ploče uz malo volje i truda može da postavi skoro svako, dok će zid od cigle teško napraviti neko ko nije sklon građevinskim radovima.