KVALITETNA STOLARIJA KAO SAVEZNIK

Menatalitet ili pak standard (decenijama unazad, blago rečeno, loš) doprineli su da je kod Srba za uređenje životnog prostora postalo norma da jednom ugrađeno nešto skupo (a stolarija to svakako jeste) mora da traje 100 godina! Zato nas i čudi kad čujemo priče sa Zapada (npr. iz Nemačke) gde se poslednjih godina naprasno PVC stolarija menja drvenom. Mi, uglavnom, čekamo poslednji trenutak.

Pravo stanje stolarije se vidi tek kad je vlažno vreme pa nam postane jasno gde i šta ne dihtuje, gde se stvara kondezacija,vlaga...ali, onda moramo da čekamo proleće da bi propuste ispravili. Da ne bi i ove zime imali iste probleme, proverite u kakvom su stanju vaši prozori i vrata, prepravite ili doštelujte ono što je moguće, a ono neophodno, ipak, zamenite. Neporeciva je činjenica da se u hladnim danima najviše energije troši upravo zbog neadekvatne izolacije. Novac koji potrošite na zamenu će vam se ubrzo vratiti kroz manji račun za struju, prozori će ubrzo sami sebe otplatiti.

Različita stolarija, cene još različitije. Ako na uređenju kuće ili stana želite da uštedite, radite to sa komadima nameštaja koje možete odmah sutra da zamenite ako vam se ne svide, nikako ne štedite na stolariji. Ako se menja dotrajala drvena stolarija i bitna je cena, slobodno stavite PVC ali opet ne bi bilo loše skupiti još stotinak evra i kupiti neki kvalitetniji profil. Ako sređujete lokal ili poslovnu zgradu, bez dileme je vaš izbor ALU stolarija sa hladnim profilima. Ako pratite trendove i imate para, aluminijumski termo profil iz najjače serije bilo kog proizvođača je pravi izbor za vas.

Kad već pominjemo izolaciju: važna je prvo izolacija zidova, a posle kako su prozori ugrađeni. Jednako dobro mogu zaptivati i ALU i PVC i drveni, s tim što kvalitetni drveni prozori podrazumevaju visoku cenu. Sledeća stavka je samo staklo. Toplotna izolacija mnogo više zavisi upravo od njega.

Trebalo bi uzeti u obzir sa koje strane sveta se nalazi stolarija koju želite zameniti. Ako su prozori sa severne-severoistočne strane, to garantuje da će veliki period u toku godine biti izloženi vetru i atmosferskim padavinama. Ako su sa južne, onda će najveću ulogu u degradaciji imati osunčanost. To ne bi trebalo da vas ozbiljno brine. Garancija da će profili kod PVC stolarije zadržati prvobitna svojstva se kreće od 5 do 30 godina. Značajno duži garantovani životni vek dobija ALU stolarija. Drvena će, uz adekvatno održavanje, trajati desetak godina.

Suštinski je bitno kvalitetno ugrađivanje stolarije. Zamena stolarije ume da bude problematična-zidovi često budu krivi i desi se da prilikom demontaže pola zida otpadne ali, ne smete očekivati da se majstori koji ugrađuju prozor bave i zidanjem i malterisanjem, teško je naći firmu koja će da odradi „ključ u ruke“. Ako je i nađete, budite spremni na to da će cena biti oko 30 odsto veća od ostalih.

Kad se pominje stolarija, vrata su prva asocijacija većini ljudi. I to ulazna. Tu se već svi slažu da ona moraju biti ili aluminijumska ili drvena, nikako PVC (jedan majstor kaže da kuća nije kaca s kupusom da je pokrivaš plastičnim poklopcem). S tehničke strane gledano-PVC vrata se šteluju (podižu) posle određenog vremena jer malo padnu usled težine dok je to kod alumunijumskih skoro nemoguće. Ako su ta vrata tj. stolarija u Beogradu, važan je i sigurnosni faktor. Tako gledano, velike razlike nema jer ako šutnete nogom dovoljno jako- ALU ili PVC ili drvena vrata će da iskoče zajedno sa lajsnama i krilom i ko zna s čime još... Rešenje bi bila aluminijumska sigurnosna vrata koja su u osnovi od gvožđa.

Izbaraćete prema svojim afinitetima i budžetu koji ste odvojili za ovu namenu. Budite sigurni da će se i u ovoj prilici pokazati ona stara-koliko para, toliko muzike.