Mali stanovi - uređenje potkrovlja

Pri uređenju potkrovlja važni su veština i tačan plan jer su kosi zidovi izazov koji treba iskoristiti na pravi način. Kod izbora boja nezaobilazno je pravilo da što su boje svetlije utoliko će i prostor delovati šire i otvorenije ovo, ipak, ne znači da bi zidovi trebalo da budu beli. Dobro rešenje predstavlja kombinacija svetliljih i tamnijijh nijansi. Na primer, obojite čeone zidove u mornarsko plavo, a kosine svetloplavom. Ta kombinacija daje umirujuće tonove životnom prostoru. Monotoniju plave možete razbiti žutim ili jarko narandžastim detaljima. Rolo zavese, prekrivači i po koja vaza daće prostoru osećaj topline i vedrine jer ove boje predstavljaju izvor pozitivne energije i utiču na dobro raspoloženje.

Dobro rešenje za bolji dotok prirodne svetlosti je prozor pojačan donjim otvorom. Prozore bi svakako trebalo upotpuniti rolo zavesima ili venecijanerima jer je pomoću njih lakše kontrolisati intenzitet dnevne svetlosti. Njihove cene su prilično pristupačne, a i laki su za montiranje.

Karakterističan osećaj slobode u prostoru nastaje tek kada se uklone suvišni pregradni zidovi. Kod manjih stanova u potkrovlju kuhinja je obično otvorena i nalazi se u sklopu sobe. Kuhinju od sobe u tom slučaju deli samo pult, koji uz barske stolice može da preuzme funkciju trpezarijskog stola. Ako su u potkrovlju izrazito kosi zidovu, u obzir se mogu uzeti ploče na rasklapanje koje bi se mogle sklopiti kada se ne koriste, i samim tim ne blokiraju prostor. S obzirom da kuhinja u ovom slučaju nije u potpunosti fizički odvojena od ostatka stana, dobra investicija bi bila postavljanje aspiratora kako bi se brzo neutralisali mirisi kuvanja.

Jedan ugao može se odvojiti i za radni prostor. Najbolje bi bilo da se pisaći sto postavi ispod jednog od krovnih prozora kako bi se maksimalno iskoristio dotok dnevne svetlosti. Pored toga, pogled kroz prozor će sigurno inspirativnije delovati nego pogled na zid. Isti sto može da posluži i kao trpezarijski sto u prilikama kada se obrok priprema za veći broj ljudi.