Nekoliko koraka do savršene novogodišnje jelke u vašem domu!

Prvi sneg nas je iznenadio pre nedelju dana, a ispostavilo se da ova godina ima još malo sunčanih dana u zalihama. Bilo kako bilo, iako sunce kroz prozor to ne govori, praznici su pred vratima i pravo je vreme da i svoj dom oplemenite novogodišnjom dekoracijom i unesete malo čarolije u svoj prostor. A sneg….i on će valjda doći do kraja godine, čineći idiličnu sliku kompletnom.

Danas smo za vas na blogu pripremili nekoliko interesantnih ideja za dekoraciju koje će za tren oka ukrasiti vaš dom i dati mu na prazničnom utisku.

Najočigledniji praznični element je svakako jelka – bilo da preferirate tradicionalni pristup sa prirodnom jelkom, praktičniji sa veštačkom ili ste pobornik neke alternativnije varijante, ubacivanje jelke daće odmah prostoru utisak novogodišnje atmosfere. Kada govorimo o prirodnim jelkama, ovo je svakako jedna od komplikovanijih opcija, pre svega jer je potrebno naći odgovarajuće drvce, uneti ga, smestiti i relativno redovno čistiti površinu oko njega. Naravno, naša sugestija je da uvek birate prirodna stabla sa busenom, kako biste po završetku praznika mogli da ga zasadite ponovo i nastavite mu život u prirodi. Kao i prirodna, i veštačka jelka izgleda izuzetno dobro ukoliko vaš izbor za postolje bude zapravo veća saksija koju možete ukrasiti obmotavanjem u materijal za plutane džakove ili saksija od pruća ili drveta. Suština ovog detalja je da bude od materijala prirodnih boja i neutralnih tonova koji se lako uklapaju u svaki interijer i diskretno skreću pažnju, ostavljajući pritom mnogo mogućnosti za personalizovanje i kreativnost. Možete je ostaviti bez dodatnog dekora, a možete dodati i šišarke, satenske tračice, konopac ili neki ukras po svom ukusu.


Što se tiče kićenja jelke, to prepuštamo vašem ukusu i ličnim afinitetima, no daćemo vam nekoliko ključnih smernica za odlično okićenu jelku – fokusirajte se na dve, najviše tri boje ukrasa (i njihove nijanse), idealno pre samog kićenja osmislite koje su to boje koje biste voleli da uklopite sa zelenom bojom drvceta. Uvek sigurna opcija je kombinacija crvenih tonova sa zlatnom ili srebrnom, ali ako se ove godine osećate posebno inspirisano, ne plašite se da eksperimentišete i sa nekim neuobičajenim bojama umesto crvene – mi predlažemo da probate sa nijansama ružičaste koja se naročito dobro uklapa sa srebrnom, ili ljubičaste ili plave koje se dobro kombinuju i sa srebrnim i sa zlatnim ukrasima. Ne zaboravite da svoju jelku možete dodatno učiniti upadljivijom uz samo nekoliko manjih ukrasa bele ili čak crne boje koje će savršeno leći na bilo koju kolor šemu.


Što se tiče tipova ukrasa – sve dolazi u obzir! Pustite mašti na volju, dodajte kugle, zvezdice, dvobojne božićne lizalice, ledenice, mašnice, a dodatno možete ubaciti po neki detalj koji prirodno leže na jelku, poput šišarki. Jednobojne žute lampice se uklapaju u svaki aranžman, ali imajte u vidu da ukoliko odaberete šarene, one mogu biti preupadljive, pa je važno unapred ih složiti sa kolor šemom jelke. Girlande raznih boja od sjajne folije koje su naročito popularne kod nas prilikom kićenja možete i da izbegnete, budući da se teško uklapaju, često daju jelki utisak prenatrpanosti, više nisu moderne i generalno mogu ‘pojeftiniti’ vizuelni utisak.
Ukoliko imate iskustva sa kićenjem jelke i to vas raduje, ove godine se možete baciti i u nešto ambiciozniji projekat i tako učiniti svoju jelku nezaboravnom – odaberite dekoraciju koja nije toliko tipična, dodajte cvetne elemente, velike ukrase, grančice… iako deluje jednostavnije, ovakva dekoracija podrazumeva nešto više planiranja jer je vrlo bitno uklopiti boje i tipove ukrasa, ali se itekako isplati.


Naravno, tu su uvek i različite opcije za ljubitelje alternativnog pristupa dekoraciji – činjenica je da svoju jelku uz malo mašte i malo vremena možete napraviti od bilo čega, pa tako se poslednjih godina na internetu može videti mnoštvo kreativnih ideja za jelke u životnom ili komercijalnom prostoru.

Zidne jelke
Ukoliko kuburite za prostorom u stanu, možete se opredeliti za neku od ideja za zidnu jelku, pa tako svoje novogodišnje drvce možete napraviri od nekoliko štapova različitih veličina poređanih vertikalno od najmanjeg ka najvećem tako da čine oblik jelke, konopca, lampica i nekoliko interesantnih ukrasa.
Po istom principu, slaganjem od najmanje ka najvećoj, vaše drvo možete napraviti na zidu od girlandi. Naša preporuka je da odaberete neke punije i bogate girlande koje ćete naknadno dekorisati ukrasima, a da na vrh stavite upadljivu zvezdu.


Osim ova dva predloga, zidne jelke možete dodatno praviti i od papira ili bilo kog drugog materijala, pri čemu je najbitnije da održite trougaonu formu novogodišnje jelke, kao i ukrasi. Ono što je dobro da znate je da je ovaj tip dekoracije odličan za vlasnike kućnih ljubimaca, jer smanjuje mogućnost obaranja i rušenja.

Jelke u prostoru
Ovaj tip jelke tipičan je za komercijalne prostore, naročito prodavnice, kafiće i restorane, jer oni imaju manja prostorna ograničenja i tematski pristup se odlično može uklopiti uz delatnosti kojima se bave. To naravno ne znači da neku od ovih ideja ne možete prilagoditi sebi i implementirati u svom domu.
Ideje koje su nama najviše privukle pažnju su svakako jelka od merdevina – tu, naravno mislimo na dvostrane merdevine, jelka od knjiga i jelke u obliku.

Jelke od merdevina su dosta jednostavne za pravljenje, ono što će vam biti potrebno su obične drvene dvostrane merdevine postavljene u radni oblik trougla a prostor izmedju njih povežite lampicama, girlandama i strunom na koju ćete kačiti ukrase. Ne zaboravite da uvek možete da se igrate sa dubinom, pa tako vežite strunu na naspramne prečage merdevina na različita mesta na svakoj visini i okačite ukrase kako biste dodali na utisku punoće.
Jelke od knjiga možete praviti na dva načina, prvi podrazumeva veću količinu knjiga koje ćete smeštati u koncentrišne krugove slagane po visini kako biste dobili željeni oblik jelke. Kako biste postigli impresivan utisak zaista je potrebna velika količina knjiga pa vam savetujemo da pre upuštanja u ovaj poduhvat izračunate koliko će vam biti potrebno kako projekat ne biste morali da zaustavljate na pola. Čak i u tom slučaju, knjige možete složiti uza zid i opasati ih lampicama što će im dati praznični izgled i biće zanimljiva dekoracija. Drugi način podrazumeva da imate nekoliko nivoa polica na koje ćete ređati knjige – prvi red će ih imati najviše, dok će na poslednjoj polici biti dovoljna jedna veća ili dve manje knjige


Jelke u obliku su naročito interesantne i možete ih napraviti kao DIY projekat spajanjem letvica u obliku dvodimenzionalne jelke ili savijanjem malo čvršće žice. Svoju jelku kasnije dodatno možete obojiti, dodati joj trake i girlande kako bi utisak bio bolji.


Za koju god da se opciju opredelite, svakako, najvažnije je da vreme za novogodišnju dekoraciju iskoristite da se odmorite i da uživate. Pustite mašti na volju, poigrajte se i uživajte u čaroliji predstojećih praznika, a Srbija nekretnine blog se vraća i sledeće nedelje sa novim savetima za oplemenjivanje prostora u prazničnoj sezoni.