Plafoni od gipsa u potkrovlju

Prema najnovijim trendovima u uređenju enterijera, kosine potkrovlja obložene lamperijom više nisu u modi. Svežiji izgled i veću jednostavnost nude gips ploče.

Gipsane ploče nisu skupe, a njihovo postavljanje može da odradi skoro svako. Cena jedne ploče je nešto manja od 2 evra, a sa njom se prekrije nešto više od 3 kvadrata površine. Ukoliko je krovna konstrukcija izvedena od drveta, nije potrebna metalna podkonstrukcija da bi se postavile ploče. Gipsane ploče mogu se zakucavati direktno u grede i rogove. Jedini uslov da bi se primenila ovakva vrsta oblaganja jeste da rastojanje između rogova nije veće od 1,2m, koliko uglavnom iznosi širina gips ploče. Ukoliko na rogovima postoje nepravilnosti u nivoima, to možete izravnati dodavanjem letvica ispod gipsane ploče. Zavežite konac za prvi i poslednji rog kako biste videli na koje je rogove potrebno zakovati letve. Iako postavljanje gips ploča bez metalne konstrukcije nije baš po pravilu, ovakva vrsta oblaganja se često koristi u praksi jer je jeftinija, a jednako efikasna.

U nekim slučajevima, doduše, znalo je da dođe do pucanja gips ploča i glet mase. Do ovoga može doći ukoliko su drvene grede od kojih su izvedeni rogovi znatno veće vlažnosti od one koja je uobičajena (na našem tržištu vlažnost greda najčešće iznosi oko 20 odsto). U zavisnosti od stepena vlažnosti zavisiće i „pomeranje“ rogova koje, u slučaju, da je izraženije može dovesti do pojavljivanja pukotina na gips pločama.

Da biste umanjili šanse da se ovako nešto desi, potrebno je da se pravilno izvede bandažiranje svih spojeva. To, zapravo, predstavlja ispunjavanje svih spojeva između dve gipsane ploče glet masom. Bandažiranje se vrši u najmanje dva sloja, a preporučljivo je čak i u tri. U drugom sloju se postavlja bandaž-mrežica. Upravo ova mrežica sprečava nastanak mikro pukotina i obezbeđuje postojanost plafona od gips ploča. Nakon bandažiranja ploče treba izgletovati, a onda Vam samo preostaje da odaberete boju svog novog plafona.