PROZORI IZ SVETA, PROZORI U SVET

Kvalitetno i dobro ne može a da ne bude i skuplje. PVC „vrši posao“, dobar je i toplotni i zvučni izolator, nije štetan kao što se priča i znatno je jeftiniji od druga dva materijala. Ako imate razvijenu eko svest onda ćete braniti stav da je drvena stolarija najbolja. Složićemo se da je PVC stolarija lošijeg kvaliteta u odnosu na ALU. Međutim, kakav PVC?

Kad je ova stolarija tek došla na naše tržište devedesetih godina, bile su to renomirane svetske kuće ( REHAU, VEKA, ALUPLAST). Svi elementi tada ugrađeni i dan-danas stoje isti, bez ijednog minuta uloženog u njih (osim za pranje stakala). Sa rastom popularnosti ovih sirovina kod kupaca, logično, raste i ponuda tako da je danas mnogo loših proizvođača koji koriste recikliranu plastiku sumnjivog kvaliteta. Vođeni jednostavnošću ove tehnologije, mnogi je prave, pa morate da budete obazriviji. Naš je savet da, ako pri odabiru stolarije cene nisu odlučujuća stavka, zaobilazite turske imitacije nemačkih profila. Ipak, prozore i vrata ne menjate često kao zavese.

Razlike u sirovinama postoje i kad je drvena stolarija u pitanju-danas proizvođači jednostavno nemaju izbora jer je šuma sve manje, drvo je skupo, pa i oni prelaze na jednostavnije materijale (jelovina, borovina) kako bi se ponuđenom cenom nekako približili većem broju kupaca. Uostalom, moramo biti svesni i da drvo koje odoleva promenjenoj klimi više nije drvo koje diše jer je premazano različitim lakovima pa opet postaje „plastično“ i gubi najvažniji argument u svoju korist prilikom odabira nauštrb aluminijuma i plastike.

Drvo je i dalje najekološkiji materijal no PVC je danas najčešći izbor za stan, a ALU stolarija za poslovne objekte. Kupci dubljeg džepa, spremni na redovno održavanje i danas će izabrati drveni prozor bez obzira na kraći vek trajanja u odnosu na PVC i ALU. Uostalom, svi dvorci sagrađeni prošlog veka i danas imaju drvene prozore što će reći da postoji drvena stolarija izuzetnog kvaliteta koja će uz pravilno održavanje trajati i stotinama godina.

Neke firme rade i kombinaciju drvo/aluminijum, pri čemu je aluminijum (kao materijal otporniji na kišu i sunce) spolja a drvo (kao estetski prijatniji) unutra. Iako najkvalitetnija (i po svojstvima i estetski), za većinu je ovo preskupa stolarija i za nju se uglavnom odlučuju investitori luksuznih građevina.

Do nas su dolazile priče kako PVC stolarija starije generacije sadrži po zdravlje opasan kadmijum pa se zbog toga naprasno u Nemačkoj odustaje od plastike i prelazi na drvenu stolariju a takva polovna stolarija, vrata i prozori za male pare dospeju na stovarišta koja prodaju stolariju u Beogradu. Nemački zakoni o izgradnji protežiraju materijale koji neće uticati na gubljenje nekih sirovina u narednih 200 godina. Jednostavnije rečeno, PVC prozor se zbog svog veka trajanja neće vratiti u reciklažu barem narednih 50 godina a to može da izazove uvoz baznih sirovina. Kako bi se sprečio odliv i ALU sirovine na stolariju, počelo se sa akcijom zamene stolarije drvenom. Ne treba se osvrtati na besmislene priče o štetnosti po zdravlje PVC stolarije (da je tako, kako bi se toliko štetan materijal uopšte našao na nemačkom tržištu u prvi mah).