Renoviranje kupatila

Bilo da je malo ili veliko, kupatilo je jedna od najskupljih prostorija u stanu. Zato nije ni čudo što može da nas zaboli glava pri samoj pomisli da tu nešto ozbiljnije treba da se menja.

Najdrastičniju vizuelnu promenu, svakako, predstavlja promena pločica. Ukoliko se upuštate u ovakav poduhvat, obavezno najpre definišite budžet sa kojim raspolažete. Raspitajte se koliko košta postavljanje pločica (ako planirate da angažujete majstora) i dodatni materijal, kao što su lepak, gumeni čekić i fuge. Kada tu cifru oduzmete od ukupnog budžeta, spremni ste da krenete u razgledanje. Naravno, imajte na papiru zapisane dimenzije površina koje planirate da obložite pločicama kako se ne bi desilo da kupite manje ili više pločica nego što Vam je potrebno.

Kod pločica uglavnom važi princip „koliko para, toliko muzike“. Iako se razlika između jeftinijih i skupljih pločica možda i ne vidi na prvi pogled, nedostaci jeftinijih će vremenom izaći na videlo. Najpre će se početi pojavljivati pukotine na površini. Svaka dodatna neravnina na podlozi samo će izazvati dodatna pucanja. U kratkom vremenskom periodu, može se desiti da ceo pod izgleda poprilično neugledno. Zbog toga bi možda bilo najbolje da se opredelite za pločice iz srednje cenovne kategorije.

Prilikom kupovine obratite pažnju na oznake na pločicama. Postoje dve kategorije – podne i zidne. Dok podne mogu da se postavljaju i horizontalno i vertikalno, zidne pločice se postavljaju isključivo na vertikalne površine jer su isuviše klizave za pod, a i lako pucaju usled preopterećenja. I kod podnih pločica postoje različite osobine koje onemogućavaju klizavost. Ukoliko u Vašem domaćinstvu ima slabo pokretnih osoba ili dece, ne bi bilo loše da se opredelite za pločice iz više klase protivkliznosti.

I, na kraju, najslađa, ali možda i najteža faza izbora – odabir oblika, boje i dezena pločica. Naravno, u vezi sa ovim Vam ne možemo dati nikakve savete. Možemo samo da napomenemo da će keramičke pločice većih dimenzija biti izražajnije i efektnije u velikim prostorima, dok malim pločicama možeta da vizuelno smanjite veliku podnu površinu. Takođe, ukoliko odlučite da pločice postavite pod uglom od 45 stepeni, učinićete vaše kupatilo mnogo dinamičnijim.