Renoviranje stana bez mnogo para

Nezadovoljni ste svojim životnim prostorom, a nemate baš nešto novca za veliko renoviranje stana. Postoji rešenje i u takvoj situaciji. Ne kaže se uzalud – sitnice čine život.

Znatnu razliku napraviće promena boje nekog zida, pa makar to bila i mala površina. Na taj način ćete i vizuelno napraviti granicu između onog što je fizički već odvojeno – ulazni, javni od unutrašnjeg, privatnog prostora; radni od prostora za opuštanje.To može da bude zid koji odvaja predsoblje od ostatka stana, kuhinju od trpezarije ili onaj na kome se nalaze vrata spavaće sobe. Zid možete ofarbati u neku smeliju boju, poput crvene ili narandžaste, ili, sa druge strane, u mirniju, ali jednako markantnu plavu. Promenu ćete upotpuniti tako što ćete u neposrednoj blizini tog zida postaviti sliku nakojoj se nalaze detalji u toj boji.

Dobra ideja za dnevnu ili spavaću sobu je promena prekrivača. Prostoriju uvek osveži i nekoliko jastučića. Od Vaših afiniteta zavisi da li će svaki biti u drugačijoj boji ili ete, ipak, napraviti svedeniju kombinaciju od dve-tri boje. Ipak, i u tom slučaju bi bar jedan ili dva jastučića morali da budu u nekoj „vrištećoj“ boji kako bi postigli pun efekat. Pored toga, prostorija se može upotpuniti i nekom lepom šarenom podnom prostirkom koja ne bi trebalo da bude teška za održavanje. Dnevnoj sobi ćete svakako udahnuti dašak novog života ukoliko je ispunite zelenilom. Bilo da je u pitanju više manjih saksija sa različitim biljkama ili jedna velika sa drvetom života, ovakav detalj će ostaviti značajan utisak.

Kuhinji možete da dodate po koju policu više. U zavisnosti od ostalih kuhinjskih detalja, polica može da bude od univera (iverice) ili od gips ploča. Ovakve police su jeftine, a za njihovo postavljanje dovoljno je jedno popodne. Pored estetskog efekta, mogu biti i vrlo praktične. Utisak domaćinske, tople kuhinje možete da pojačate uz nekoliko interesantnih posuda ili teglica sa začinima.