Renoviranje stanova i poštovanje pravila

Kada je prošle godine odjeknula vest da će i za najmanju adaptaciju stana biti potrebno obezbediti silne dozvole za koje će se morati platiti silne takse, javnost je sa pravom odreagovala. Zaista, zbog čega biste morali da tražite dozvolu od komšiluka ukoliko želite da okrečite stan ili promenite pločice u kupatilu? Na kraju se ispostavilo da je ta vest bila samo rezultat lošeg, proizvoljnog tumačenja Zakona o izgradnji.

Ipak, ono o čemu morate da vodite računa kada je reč o komšiluku i renoviranju stana jeste kućni red. Mada, i tu svakako ima razlike između prakse i onog što je napisano. Naime, po pravilima kućnog reda, periodi namenjeni za odmor su između 22h i 6h, te između 13h i 17h. Kada se to uporedi sa današnjim načinom života, uviđa se jasan apsurd. U prevodu, to bi značilo da bilo ko iz komšiluka ima pravo da pozove policiju ukoliko majstori prave buku oko 15h, ali nema pravo da se buni ukoliko se ta buka čuje u 6h. Naravno, ne bi bilo pametno da se zavadite sa komšijama, pa Vam preporučujemo da majstore, ipak, dovedete u pristojno „evropsko“ vreme. Sa druge strane, ostaje Vam samo prilika da šarmirate džangrizavog komšiju ukoliko se bude žalio da ometate poslepodnevni odmor ili nada da do takvog susreta neće doći.

Sa druge strane, po urbanističkoj i arhitektonskoj logici, dozvolu bi trebalo zatražiti kada pravite bilo kakve adaptacije koje utiču na spoljašnji izgled ili konstrukciju same zgrade. Većini je, naravno, jasno da se noseći zidovi u stanu ne smeju rušiti jer utiču na statiku zgrade i na taj način ugrožavaju bezbednost svih stanara. Međutim, mnogi i ne razmišljaju o tome da bi i za menjanje prozora u stanu trebalo zatražiti dozvolu. O krečenju ili zastakljivanju terasa da i ne pričamo s obzirom da se tako narušava vizuelni identitet zgrade, a, samim tim, i grada. A i zašto bi kada nema odgovarajuće kontrole i sankcije?

Tako se to svodi na samo još jedan od primera kad život i svakodnevna praksa demantuju ono što je na papiru.