Rigips ploče za kupatilo

Pregradni zidovi, spušteni plafoni, keramicarski radovi, izolacija na kosinama u potkrovlju, police... S obzirom na svoj sastav, Rigips ploče su dobar termalni i zvučni izolator.

Osim toga, Rigips ploče se mogu koristiti i u kupatilima. Za tu namenu, Rigips je napravio posebne zelene ploče koje su vlagootporne. Ove ploče imaju jezgra koja su posebno impregnirana protiv upijanja vlage. Zbog toga su i pogodne za ugradnju u vlažnim prostorijama, kuhinjama, kupatilima i kao podloga za keramičke pločice. Ipak, treba imati na umu da ove ploče nisu vodootporne što znači da će teško preživeti neku veću poplavu. Ukoliko se takva situacija desi, neophodno je zameniti rigips ploču jer u takvim uslovima može postati pogodna za taloženje buđi.

Preporučuje se da se prilikom postavljanja Rigips ploče u kupatilo uradi i dobra hidroizolacija. To znači da bi ploču, nakon što se postavi, trebalo premazati nekom emulzijom koja ne propušta vodu, kao što su Lateks ili Sikasil. Najbolje je dodati i PVC mrežicu koja se premaže lepkom. Na to se stavljaju keramičke pločice i vodootporni fugomal. Obratite pažnju i da pločice koje ste odabrali imaju što manju propustljivost. U uglovima zidova se preporučuje i lepljenje Sika trakom.

U nekim slučajevima renoviranja kupatila čak su se i obične Rigips ploče uz dobru naknadnu hidroizolaciju pokazale kao pogodno rešenje. Ipak, treba imati na umu da je preporuka proizovđača da se za izolaciju u vlažnim prostorijama koriste isključivo njihove zelene ploče koje su i proizvedene za tu namenu. Razlika u ceni između obične i vlagootporne Rigips ploče nije znatno velika.

Vodite računa da mesta na zidu na kojima će biti okačeni bojler, lavabo, ormarić ili neki drugi kupatilski element budu dodatno ojačana.

Kao i kod drugih sistema „suve gradnje“, tako su i Rigips ploče napravljene tako da i laicima budu pogodne za postavljanje. Ipak, kada je reč o postavljanju ovih ploča u kupatilu, možda ne bi bilo loše da zbog svih dodatnih radova, taj posao obavi neko sa malo više iskustva.