Sa mačkom u stanu - tips & tricks!

Imati mače, kasnije mačku u kući je velika radost – zabavne su, drage, dobri cimeri, vrlo čiste i sve u svemu, odličan izbor ukoliko želite kućnog ljubimca. Kao i sa psima i drugim ljubimcima, suživot sa mačkama podrazumeva određene korekcije u životnom prostoru kako biste se i vi i mačka osećali dobro u njemu.

Činjenica je da, ukoliko se opredelimo da usvojimo mačku moramo da računamo na neke manje izmene, pre svega kako bismo sačuvali stvari koje su nam bitne, a zatim i da bi ljubimac prihvatio prostor kao svoj i u njemu bio srećan. Ukoliko tek planirate usvajanje mačke – ne brinite, u pitanju su zaista male i nezahtevne korekcije, pa nije zgoreg da planirate unapred.

Krzno i dlačice u prostoru
Prva stvar koja svima pada na pamet kada pričamo o ljubimcu u stanu su svakako – dlake i linjanje. Mačke variraju u dužini dlake, ali je sasvim sigurno da će u određenim delovima godine veća količina dlaka biti u vašem prostoru. Ova problematika se rešava lako, odnosno potrebno je malo samodiscipline kako bi vaš prostor uvek bio besprekoran.
Što se tiče opremanja stana, ukoliko ste u fazi odabira nameštaja, osvrnite se na materijale kojima je nameštaj presvučen jer određene vrste materijala privlače životinjsku dlaku, odnosno mekane mačje dlačice, dok teksturisani, malo čvršći materijali ne nose sa sobom tu vrstu problema pa predstavljaju bolji izbor. Zavisno od svog dizajna enterijera, bez obzira na boju vašeg krznenog mezimčeta, imajte u vidu da se na tamnijim materijalima dlačice prosto više primećuju.
Vaš najbolji prijatelj u ovom smislu svakako će biti lepljivi roler – pristupačan kolut obmotan lepljivom trakom vrlo lako će ukloniti dlačice sa krupnijeg nameštaja, pri čemu se možete opredeliti za ručni (koji će dobro doći i kada je u pitanju garderoba) koji je veličine oko deset centimetara bez drške ili za veći, sa drškom, koji možete pribaviti u nekom od većih lanaca za prodaju nameštaja.
Što se tiče podova, redovno usisavanje se podrazumeva, međutim taj proces je neznatno otežan ukoliko imate tepihe. Prostori bez tepiha lakše se rešavaju bilo da imate klasični, ručni ili robot usisivač, budući da su mačje dlačice lagane i mekane i usisaju se brzo. Kada su u pitanju tepisi, bolji izbor su svakako tepisi koji imaju kraće niti, odnosno koji nisu ’čupavi’. Dlačice se lako zavlače u čupave tepihe i vrlo ih je teško u potpunosti ukloniti, pa iako su dosta atraktivni, za potpuno čišćenje potreban vam je prilično jak usisivač, a neretko i dvostrana četka za uklanjanje dlaka.

Nameštaj
Kada govorimo o mačkama, čest strah koji budući vlasnici imaju je – da li će mačka cepati nameštaj. Ovo se može maksimalno neutralizovati, pre svega vaspitavanjem mačke i jasnim postavljanjem ograničenja, ali postoji još korisnih stvari koje možete uraditi kako bi obezbedili nameštaj. Neizostavno nabavite dobru grebalicu za svoju mačku, u pet shopovima možete pronaći najrazličitije oblike i dizajn, ali potrudite se da bude dovoljno velika kako bi vaša mačka uvek imala prostora da svoje nokte oblikuje na njoj. Ukoliko prostor dozvoljava, grebalice mogu biti i na nekoliko spratova, sa prostorom za penjanje, ali ovo nije neophodno – važno je da svom ljubimcu obezbedite jedan stubić za grebanje, jer će to biti dovoljno da ga drži podalje od kauča ili fotelje. Takođe, redovno skraćivanje noktiju koje podrazumeva da se skrati samo oštri vrh pomoći će vam da zaštitite nameštaj.


Dodatna oprema
Držanje mačke u stambenom prostoru podrazumeva još neke stvari – pre svega tu je posip. Vlasnici mačaka, posebno novi, često nisu sigurni gde je optimalno smestiti ga, te smo vam danas pripremili nekoliko pouzdanih saveta iz prakse. Ukoliko je moguće, posip nemojte držati u svom kupatilu, budući da zbog vodene pare i generalno vlažnijeg okruženja u toj prostoriji dolazi do vlaženja samog peska, što mu skraćuje rok trajanja i neprijatni mirisi se brže, lakše i više šire. Takođe, kupatilo ili toalet nisu baš dobro rešenje zbog povećane koncentracije vode i na podnim pločicama, pa tako male količine peska koje mače ostavlja prilikom izlaska iz posipa u dodiru sa vodom dosta prljaju pod.
Idealno mesto za posip je hodnik ili eventualno neka prostorija u kojoj će vaš ljubimac imati nekoliko trenutaka privatnosti. Kako se pesak ne bi prosipao i raznosio po kući, dobro rešenje su zatvoreni plastični posipi, a bilo da se opredelite za ovaj ili otvoreni, male gumene prostirke-otirači različitih oblika i veličina koje možete pribaviti u svakom pet shopu, a koje se postavljaju na mestu na kom vaš ljubimac izlazi iz svog toaleta značajno smanjuju prenos peska dalje, zadržavajući ga u otiraču koji je dovoljno da samo povremeno otresete.


Ukoliko živite u stanu, neophodno je da prozore (ili terasu) na neki način obezbedite kako vaša mačka ne bi skočila iz stana i pobegla ili se povredila. Otvaranje prozora na kip neće rešiti problem, budući da manje mačke mogu da se provuku, dok kod većih postoji mogućnost zaglavljivanja koje može izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme kod ljubimca. Kako biste sve ovo izbegli, dobro rešenje su mreže za ljubimce. One se prilično lako postavljaju i adaptiraju na bilo koji prozor ili terasu, a u zavisnosti od veličine i karaktera mačke možete odabrati jačinu mreže, pri čemu je transparentna najslabija, plava nešto jača, a zelena najjača. Ova vrsta mreža dodatno je ojačana metalnim vlaknima i uz pravilnu instalaciju zaštitiće mačku od pada ili izlaska, dok će joj omogućiti da uživa u pogledu i svežem vazduhu.
Terase su nešto zahtevnije jer podrazumevaju veću količinu mreže, ali je princip isti. Ukoliko vam boja mreže ne prija vizuelno, tanka metalna mreža rešiće ovaj problem, budući da nije toliko upadljiva.

U zavisnosti od načina na koji ste koncipirali suživot sa svojom mačkom, ona će pronaći mesto za spavanje. U najvećem broju slučajeva to su krevet, jastučići, radne stolice, a nekad i vrh ormara. Mnogobrojni vlasnici su svojim mačkama obezbedili korpu ili mekani krevetac, ali iskustvo je pokazalo da će mačke, bez obzira na vašu dobru nameru, najčešće odabrati mesto koje se njima dopada, a to često nije to mesto koje ste im vi namenili. U tom smislu, vaspitno postavite granice koja mesta prosto nisu za njih, ali im dajte dovoljno slobode da odaberu – omiljena mesta će nekada biti pomalo izolovana, ali da daju dobar pregled na veći deo sobe ili negde u blizini vlasnika (krevet, radna stolica) jer ih ta mesta čine sigurnim i spokojnim.

Poznato je još i da mačke uživaju u toploti, pa tako često spavaju na radijatorima ili ispred peći. Ako želite da ugodite svom ljubimcu, na radijator možete zakačiti obloženu i presvučenu dasku koja će im dati dodatan prostor za spavanje na grejnom uređaju.

Na kraju, potrudite se da obezbedite svoje sitnice. Osluškujte svog ljubimca, pratite mu karakter i procenite šta ga može zabaviti, a šta ga uopšte ne interesuje. U skladu sa tim moći ćete da odredite raspored dekoraciji, biljaka i detaljima tako da se ne oštete. Ne zaboravite da uživate u svojoj mački i da se radujete suživotu sa svojim karakternim ljubimcem.