Saveti za organizaciju kuhinje

Stručnjaci za uređenje doma kažu da kuhinju treba podeliti na 5 radnih zona kako bi bila funkcionalna, bezbedna i komforna. Zatim sledi organizacija svake zone prema našim potrebama. A idejama za pravilnu organizaciju i uređenje kuhinje nema kraja, tako da nema izgovora.

Dakle, hajde da vidimo kako možete da primenite gornju logiku u praksi za organizovanje vaših kuhinjskih ormarića, radne ploče i fioka.

Koje su "radne zone" za organizaciju kuhinje?

Prvo, morate razmotriti raspored vaše kuhinje kako biste organizovali radne zone na osnovu prostora koji imate. Međutim, bilo da je u ravnom rasporedu ili u L ili P obliku, generalno važi sledeće:

1. Zona potrošnog materijala

U ovoj zoni čuvate sve namirnice u vašoj kuhinji. Dakle, ovo je prostor u kome se nalaze frižider i ormani sa mahunarkama, testeninom, konzervama, brašnom itd. Ako je sve skupljeno na istoj strani, ne morate da se vrtite kao vrh dok kuvate.

Sledeći korak je da ih grupišete prema učestalosti upotrebe i vrsti. Na primer, ulje, so, kafa i šećer, koji se svakodnevno koriste, najbolje je staviti blizu šporeta. Takođe, mala uska fioka u blizini radnog stola idealna je za vaše omiljene začine. Organizovanje radne površine u kuhinji će vam olakšati kuvanje, to je dato.

💡 Savet: Pošto je za gorenavedene namirnice potrebno tamnije i suvo mesto, idealno je da ih ne stavljate u ostave pored šporeta, ispod lavaboa ili izložene blizu prozora ili na balkonu.

2. Zona nepotrošnih materijala

Ova zona uključuje nekoliko ormarića ili polica za tanjire, čaše, tanjire i činije za salatu. Radije postavite na police u visini očiju one koje svakodnevno koristite i na više, nepristupačne police, posuđe za „specijalne” prilike.

Za svoj prvi dom, a pogotovo ako niste ljubitelj kuvanja i pečenja, ne morate da kupujete sve što je na tržištu u smislu posuđa, kuhinjskog pribora i alata. Manje je više u ovom slučaju, pa se opskrbite samo osnovnim. Postepeno procenite svoje potrebe i obogatite svoje domaćinstvo.

Šta treba da kupite na početku:

Svakodnevni komplet posuđa i malo bolji komplet za praznike

Čaše (voda, vino, itd.) i šolje po izboru

Kašike i viljuške

Noževi za razne namene

Ljuštilica za povrće (za brže i lakše guljenje)

Spatula

Cediljka

Jedan veliki i jedan mali lonac

Jedan tiganj (poželjno neprijanjajući)

Kuhinjske krpe

Vatrootporna rukavica za pećnicu

Kuhinjske posude i kutije

3. Zona pripreme

Ovo je veoma važan deo vaše kuhinje, koji osim što je organizovan, mora da bude i besprekorno čist. Zašto? To je mesto gde ćete svakodnevno pripremati hranu i kafu. Čak i ako je vaša kuhinja veoma mala, pronađite prostor u blizini prostora za kuvanje da odložite dasku za sečenje, noževe i kašike koje koristite svaki put. U idealnom slučaju, treba da bude odmah pored kako biste brzo i bezbedno mogli da prenesete sastojke u posuđe za kuvanje.

Ako je vaš kuhinjski prostor ograničen, možete iskoristiti prostor ispod gornjih ormarića. Možete, na primer, postaviti metalne šine zajedno sa S-kukama za kačenje šoljica, pribora za kuvanje, pribora ili krpica. Tamo možete čak postaviti držač papirnih peškira, folije ili police za svoje začine.

Još jedno pametno - i ekonomično - rešenje je da kupite fioku na kotrljanje sa radnom površinom, koju možete da koristite dok kuvate, a zatim je očistiti i odložiti nazad.

4. Zona za kuvanje

Ova zona obuhvata ploču za kuvanje, rernu, ormariće i fioke iznad, ispod i pored, gde se čuvaju pribor za kuvanje radi lakšeg pristupa. U prvu fioku stavite kašike, noževe i viljuške svih vrsta, kako bi vam uvek bili pri ruci. Kašike, lopatice i opšte posuđe za kuvanje mogu se ili staviti u zasebnu fioku zajedno, ili uskladištiti u tegli na radnoj površini, u zavisnosti od vaše estetike i dostupnog prostora.

Pored toga, rasporedite posuđe jedno u drugo po kategorijama (lonci, tiganje, tiganje) i prema tome koliko često ih koristite. Podrazumeva se da one veće „idu” na dnu, a one koje koristite manje, pozadi. Ipak, budite pažljivi sa neprijanjajućim posuđem, koje zahteva poseban tretman kako se premaz ne bi pokvario. Na njih stavite krpu ili dosta kuhinjskog papira između njih.

Ne zaboravite da u fiokama posvetite malo prostora za svoje krpe i omiljene činije. U idealnom slučaju, čuvajte ih u fiokama ispod pribora za jelo. Takođe, organizacione pregrade unutar fioka će biti spas.

5. Zona čišćenja

U kuhinji čistoća nije samo estetska kategorija, već i sigurnost. Dakle, uverite se da su površine koje se susreću sa raznim namirnicama besprekorno čiste i potpuno dezinficirane. Područje u kojem se nalazi sudopera je stoga od najveće važnosti za pravilnu organizaciju kuhinje.

Obično, ako nemamo mnogo prostora u kuhinji, kantu za otpatke, razna sredstva za čišćenje, deterdžent za sudove i sunđere „sakrijemo” u orman ispod lavaboa.

Da li će biti potrebno renoviranje kuhinje da bi se pravilno organizovala?

Ako je vaš dom veoma star i nikada nije renoviran, onda je renoviranje kuhinje i kupatila (u najmanju ruku) neophodno. Prva stvar koju treba proveriti i ažurirati su vodovod i elektrika.

Na urednost i organizaciju kuhinje direktno utiče pravilan raspored (položaj ormara, polica itd.). Ali čak i bez preuređenja, možete izvršiti neke od gore opisanih radnji!
Međutim, odlučite da nastavite sa organizacijom kuhinje, ne zaboravite da je održavate urednom i urednom tako što ćete svaki dan odvojiti malo vremena. Ne odlažite za kasnije ono što možete učiniti sada!