Stanovi za adaptaciju

Koji je pravi trenutak da se uradi adaptacija stana?

Postoji samo jedan pravi odgovor na ovo pitanje – kada se Vi više ne osećate komforno u njemu.

Bilo da je došlo do promene broja članova domaćinstva ili, jednostavno, do promena Vašeg životnog stila, stan biste uvek trebali da prilagodite svojim potrebama.

Najteže je, naravno, mali stambeni prostor prilagoditi povećanom broju ukućana, ali ni to uz malo kreativnosti i eventualnu pomoć stručnjaka nije neizvodljivo. Uz pametnu organizaciju i dobar razmeštaj, nekada samački stan može da se pretvori u toplo porodično gnezdo. Ukoliko je u pitanju garsonjera od velike pomoći će biti „pametan“ nameštaj poput kreveta u plakaru ili rasklopivog stola.

Ako prostor to dozvoljava, savršeno rešenje su pregradni zidovi. Dovoljno je, recimo, da se u kupatilo, umesto kade ugradi tuš kabina, a dodatnih kvadrat-dva „ukrade“ i pripoji novoj prostoriji. U starinskim stanovima sa visokim plafonima, dobra ideja je pravljenje galerije. Ta dodatna kvadratura može se iskoristiti za spavaću sobu ili radni prostor. Ako se napravi u neposrednoj blizini kuhinje, nije zgoreg ni da se pretvori u trpezariju.

Sa druge strane, i smanjenje broja članova domaćinstva može prouzrokovati potrebu za adaptacijom stana. Psiholozi često preporučuju adaptaciju ili bar renoviranje stana nakon razvoda. Ukoliko Vam mogućnosti to dozvoljavaju, promenite raspored prostorija u stanu. Veliku spavaću sobu pretvorite u jednu manju i jednu radnu ili gostinsku sobu. Znatnu razliku će napraviti i promena boja zidova. Nije loša ideja i da srušite sve pregradne zidove i ceo stan pretvorite u prostranstvo koje ćete urediti po svom ukusu.

Ukoliko Vam se ovakva opcija ipak čini kao suviše radikalna ili, iz nekog razloga, neizvodljiva, promenite makar neke sitnice. Ako imate više prostorija u stanu, odaberite neku novu za svoju spavaću sobu. Kupite nov krevet ili neki drugi komad nameštaja. Ako to sebi ne možete da priuštite, presvucite onaj koji već imate ili nabavite nove prekrivače. Pomoći će i ukoliko samo napravite novi razmeštaj i dodate po koji novi detalj u svoju kuhinju, dnevnu ili spavaću sobu.

Bilo da se nalazite u jednoj ili u drugoj životnoj situaciji, ne zaboravite da oslušnete sebe i svoje potrebe i na osnovu toga organizujete svoj životni prostor.