Trendovi u dizajnu enterijera za vaš poslovni prostor

Bilo da ste vlasnik firme, posedujete coworking prostor, ili planirate da kupite poslovni prostor trenutna situacija u kojoj najveći broj firmi radi od kuće može biti idealan period za renoviranje i obnavljanje vaših radnih prostorija.

Prirodni materijali, biljke i zelenilo

Koncept biofilije u poslovnim prostorima već je uzeo maha širom sveta, pre svega zbog svoje višefunkcionalnosti. Ubacivanje biljaka u različitim saksijskim formama ili biljnih panela (poznatih još i kao green walls) vaš radni prostor učiniće ne samo življim i prijatnijim, već će imati i različite benefite za zdravlje zaposlenih. Zelena boja biljaka je kao umirujuća boja, koja utiče na raspoloženje, a u kombinaciji sa prirodnim materijalima poput drveta stvara osećaj topline prostora. Ono što će vas možda iznenaditi je podatak da u zavisnosti od toga koliko ozelenite i oplemenite svoju kancelariju, možete povećati produktivnost zaposlenih i do 15%, ako uzmemo u obzir da biljke poboljšavaju kvalitet vazduha i protok kiseonika i smanjuju nivoe buke u prostoru


Prirodna svetlost

Iako možda zvuči preočigledno, prirodna svetlost je jako važna komponenta u svim radnim prostorima. Veliki prozori, ili ako takva mogućnost postoji, skyline prozori, učiniće vaš prostor vizuelno većim i značajno prijatnijim, naročito tokom sunčanih dana. Osim toga, prisustvo prirodne svetlosti povećava nivo vitamina D3 u organizmu, te je važno imati uvek na umu da što više prirodnog svetla - to bolje.
Ukoliko nemate mogućnost i prostor koji podrazumeva prozore velike površine, tu je uvek mogućnost difuznog veštačkog svetla koje imitira prirodno. Naravno, u tom slučaju svetlo neće imati iste zdravstvene benefite, ali će doprineti boljem utisku i izgledu samog prostora. Ovaj tip osvetljavanja izuzetno je moderan, daje utisak prijatnosti prostoru i dizajneri enterijera ga umnogome preporučuju.


Kancelarije sa utiskom doma
Kako biste oživeli svoj prostor, poigrajte se sa elementima, teksturama i materijalima. Odbacite konvencionalne norme i učinite radni prostor mestom u kojem zaposleni žele da borave. Utisak doma u kancelariji može doprineti većoj produktivnosti na radnom mestu, naročito u periodu adaptacije sa remote rada na kancelarijski koji nam predstoji u bliskoj budućnosti. Staromodne ideje kancelarijskog rasporeda odlaze u prošlost, pa je jedno od rešenja za vašu kancelariju nekonvencionalna forma koja podrazumeva ‘prostorijski raspored’. Mnoge firme se opredeljuju za ovu opciju, sa različitim foteljama, kaučevima, separeima i tabureima koji ostavljaju prostor zaposlenima da sami odaberu svakog dana na kom mestu im je najprijatnije da rade, u odnosu na ustaljeni princip zacrtanog mesta koji je najčešći u srpskim firmama. Svaku od manjih ‘prostorija’ u okviru većeg prostora možete oplemeniti različitim elementima i dizajnirati drugačije, uz korišćenje tepiha, polica, manjih i većih stolova, dekoracije, i, zašto da ne, potpuno različitih stilova. To će pružiti opušteniji i komforniji utisak uz mogućnost izbora.

Forma i tekstura, boje i tonovi
Mnoge firme se drže ustaljenog principa dizajna i ne riskiraju previše kada su u pitanju kolor šeme prostora, podrazumevajući bele ili diskretne zidove, nijanse sive kao osnovne bojene tonove uz detalje upadljivih boja, najčešće u elementima nameštaja. U zavisnosti od toga kojom se delatnošću bavite i kakav je vaš prostor, ovaj pristup nikako nije pogrešan, ali prateći dizajn trendove, sada je već zastareo i može se modernizovati.
Zemljani, neupadljivi, možda čak i crni tonovi su uvek dobra opcija za vaše podove. Generalno gledano prostori nijansirani suptilno u bež, zelenim, svetlo braon tonovima daju opuštajući utisak, dok sa zidovima i dekoracijom možete dodatno eksperimentisati i učiniti svoj prostor zanimljivim i unikatnim. Kada govorimo o zidovima, jedna od modernih tendencija su upečatljivi akcentovani zidovi kombinovani sa neutralnim tonovima koji dominiraju. Kada pričamo o akcentima, to mogu biti drugačije teksture i materijali (ciglani zidovi su izuzetno popularni, a svojim izgledom i bojom daju urban i moderan izgled), ali nemojte bežati ni od drugih rešenja poput crnog zida, zidova sa piši-briši mogućnošću ili čak zidova koji će biti oslikani od strane muralista ili street artista.

Spajanje nespojivog
Svakako najupečatljiviji trend u dizajnu enterijera poslednjih godina može se sažeti u kovanici spajanja nespojivog. Kakav god stil da odaberete za svoj prostor, bilo da je tradicionalan, industrial ili bilo šta drugo, ne plašite se da eksperimentišete da se nameštajem, teksturama, materijalima i neuobičajenim formama. Podrazumevano da nameštaj koji unesete treba u svojoj osnovi da bude funkcionalan i praktičan za višesatnu uoptrebu, nije nužno da taj nameštaj bude dosadan i uobičajen. Nekada kolorit i šare, a naročito su moderne geometrijske, mogu da doprinesu potpuno drugačijem izgledu prostora. Spajanjem drvenih i metalnih elemenata, i fuzijom vrlo tradicionalnih detalja sa urbanim stilom, daće vašem prostoru priliku da izgleda potpuno drugačije, upečatljivo i unikatno.