Uređenje enterijera: Dom u bojama jeseni!

Danas slavimo prvi dan jeseni!
Bez obzira da li ste ljubitelji vrelog letnjeg perioda i polako vas hvata melanholija, te želite da se oraspoložite ili obožavate jesenju sezonu punu boja i jedva ste čekali zahlađenje, ovaj period je idealan da unesete promene u svoj životni prostor, oplemenite ga i uredite u jesenjem stilu.


Setimo se, na primer, pismenih zadataka iz osnovne škole – koje su prve dečje asocijacije na jesenji period? Puno promena u prirodi, šarenilo lišća koje menja boje od zelene do braon, mirisi, plodovi, narandžasto, oker, braon… Ono što se postavlja kao pitanje je, kako preneti atmosferu u svoj životni ili radni prostor, utopliti ga i učiniti ga komfornim i neodoljivim za predstojeći period.
Estetika ovog godišnjeg doba otvara veliki prostor i mnogo mogućnosti za igranje sa bojama, dekoracijom i materijalima, te samo uz nekoliko jednostavnih trikova možete osvežiti svoj dom i učiniti ga drugačijim.

Kada pričamo o dizajnerskim trendovima, poslednjih godina je veoma aktuelno uređenje doma inspirisano prirodom – pod time se misli na prirodne materijale, neutralne tonove, dekoraciju od trščanih, plutanih ili drvenih elemenata. Ukoliko je vaš dom već uređen u tom stilu, vrlo lako ga možete učiniti više jesenjim uz dodavanje jednostavnih detalja koji će oživeti prostor. Ukoliko to nije slučaj, razmotrite da svakako u svoj prostor unesete komade koji ovom stilu pripadaju jer će mu dati na toplini, lako se uklapaju sa ostatkom enterijera. Ne mora to biti nešto preveliko, preskupo ili komplikovano – jednostavne roletne od bambusa, u prirodnoj boji, pletene stolice i klub stočići, pleteni lusteri i lampe od tankog drveta ili trske. Ono što vam je ipak najpotrebnije je – mašta; bez obzira na budžet kojim raspolažete, ove promene se mogu uneti vrlo ekonomično, a takav tip kućni aksesoar možete pronaći i u većim prodajnim lancima, ali i putem oglasnika i na lokalnim bazarima. Savetujemo vam svakako da se držite originalne, neutralne boje jer je najadaptibilnija, pa stoga ostavlja više mogućnosti da svoj prostor menjate sa vremenom, a da se nameštaj uvek uklapa.


Boje
Jesenji dekor je posebno interesantan zbog toga što ostavlja veliki prostor za igranje sa bojama. Paleta boja koja uvek asocira na jesen uvek polazi od braon i dolazi do narandžaste, sa širokim spektrom bež i zemljanih tonova. Dobro je da vam je osnova bela ili svetla, tu prvenstveno mislimo na zidove, jer su upravo to i najčešće i najuklopivije nijanse. Kada birate detalje u jesenjem maniru, potrudite se da budu u spektru toplijih nijansi, izbegavajte izuzetno snažne i upadljive boje (sa izuzetkom narandžaste), zatim plave, ljubičaste, pink nijanse. Ukoliko želite da razbijete braon tonalitet, najbolje je da to radite nekom drugom zemljanom nijansom poput maslinasto zelene, zagasito crvene, žućkasto-oker ili jarko narandžaste. Ne zaboravite, jesenji spektar boja je, suprotno temperaturi, topao, te ako niste sigurni, samo pogledajte napolje i pronađite inspiraciju u drveću i listovima koji se menjaju.

Dekoracija
Kada smo odabrali boje, vreme je za najzabavniji deo – biranje dekora. Razlike i wow efekat postižu se vrlo jednostavno, pažljivim odabirom, a za to su nam glavni saveznici detalji. Ne plašite se da preterate malo, jer je jesen upravo takva – haotična, razigrana, prepuna različitosti, ali ipak skladna. Simpatični jednobojni ćebići narandžastih nijansi, pletene saksije, mnoštvo različitih jastučića oživeće prostor gotovo instant; prostoru možete dodati i suvo cveće (prirodno ili veštačko), grančice i šišarke koje neće odvlačiti pažnju koloritom, ali će suptilno i elegantno upotpunjavati mesto na koje ih stavite i svojim diskretnim tonovima doneti novi utisak. Elementi koji se lako uklapaju u jesenji dekor su i popularni pleteni taburei, optimalno u oker i natur tonovima, zatim korpe za odlaganje sitnica ili dekorativne gajbice. A ako želite baš da nagazite jesenju atmosferu, pronađite jastuke za stolice u obliku drveta rasečenog po obimu – udobno, efektno i neobično!

Ono što direktno asocira jesen su svakako – tikve. Iako možda niste navikli na ovu vrstu dekoracije ili ste je poslednji put videli dosta davno, ove neobične biljke dolaze u raznim oblicima, bojama i šarama i idealno funkcionišu kao dekor za prostoriju. Probajte – garantujemo da će izgledati odlično!
Sa tikvama i tikvicama se možete poigrati na način na koji vam se najviše uklapa, ukoliko vaš krevet ima veliki naslon, popularno je i uvezivanje manjih tikava i kačenje iznad jastuka.


Jedan od dodatnih dekorativnih elemenata koji se često previđa, a ostavlja i možda najjači utisak su upravo zavese. Kako je sunca sve manje i dani su kraći, važno je da ih odaberete tako da ne zatvaraju i ne guše prostor dodatno, zatvarajući već smanjenu količinu svetlosti koja ulazi u sobu, a da opet budu u skladu sa jesenjom temom koju ste odabrali. S tim u vezi idealan izbor su zavese od veoma prozirnih materijala koje ipak imaju neki ton – narandžasti, oker, bordo ili braon. Birajte boju u skladu sa količinom svetlosti koju imate u stanu, pa je za veće prozore sasvim prihvatljivo odabrati i nešto tamnije, poput braon i bordo, dok je za manje prozore ipak bolji izbor nešto svetlije. Ukoliko sama zavesa nema neku teksturu ili vez (kao što prozirni materijali često imaju), možete je obogatiti nekim dodatnim elementom poput suvog lista, žira ili neke slične jesenje sitnice.

Nadamo se da smo vas malo usmerili i inspirisali ovim člankom. Na vama je samo da uživate u jesenjim danima, pustite mašti na volju, skuvate topao i čaj ili kafu i opustite se u svom novom, oplemenjenom prostoru.