Uređenje malog stana

Kako možete mali stan da učinite funkcionalnim? Tajna leži u tome da se pravilno iskoristi svaki raspoloživi kvadratni centimetar. Pregradni zidovi mogu biti idealno rešenje.

Jedno od mogućih rešenja je prostor podelite pregradnim zidom koji će istovremeno vršiti funkciju polica za knjige, police za TV i garderobera. Za pravljenje ovakve pregrade potrebno Vam je šest užih polica, jedna komoda sa fiokama i jedna medijapan ploča. Prostoriju možete podeliti u razmeri 1:3, s tim da garderober bude okrenut prema manjem prostoru.

Osnovu pregrade čine police koje su opremljene medijapan pločom. Delovi kojima je pregrada izdeljena su širine 19mm, dubine 60 cm i visoki koliko i same police. Police prvo treba „zatvoriti“ pločama u boji, i to do samog vrha. Pomoću vinkle su pričvršćene police, a zatim postavljeni konzolni nosači. Komoda je postavljena između dve komponente s policama. Na njoj stoji TV. Zatim je napravljen otvor za TV, pa su prišrafljene ploče sa strana. Na taj način je samo ekran televizora vidljiv, dok su drugi delovi uređaja skriveni iza pregrade, što utiče na to da televizor deluje modernije. Naravno, ukoliko imate plazma televizor, ne morate da pravite otvor za ekran, već je dovoljno da na ploču pričvrstite nosače za plazmu. U tom slučaju morate biti sigurni da ste ploču dobro učvrstili sa strane.

Sa druge strane pregrada je izdeljena i tako uređena da su sve stvari uvek uredne i pregledno složene. Levo i desno od televizora postavljene su šipke za garderobu. Na njih se, pored vešalica, mogu okačiti i platnene police koje se mogu nabaviti u svim većim prodavnicama kućnih potrepština. Komoda na kojoj stoji TV ima fioke koje su rezervisane za veš. Gornje pregrade police ostale su otvorene tako da cela garderoba ima dovoljno svetla.

Kako bi oba dela pregrade bila u potpunosti pregledna, potrebno je postaviti više izvora svetlosti. Preporučujemo da duž dela sa garderobom postavite sistem sajle sa spot svetlima. To će, uz pokoju lampu, pružiti dobru osvetljenost i stvoriti prijatnu atmosferu u večernjim trenucima. Spot svetla možete postaviti i na bočnu površinu pregrade, uz koju možete prisloniti ili prišrafiti manji pisaći sto.