Zavirite u stanove omiljenih serija iz devedesetih

Sigurni smo da ste se barem jednom zamislili gledajući omiljenu seriju u vezi sa enterijerom u kojem se radnja dešava. Kako bi bilo živeti u takvom stanu, kako izgleda u celini, koliko košta renta…


Najveći broj najpopularnijih serija koje se brzo konzumiraju (tu naročito mislimo na sitkome I serije iz devedesetih godina) smeštene su u prepoznatljive kulise koje simuliraju jedan ili više stanova koji govore o karakteru likova i budući da se pojavljuju u gotovo svakoj epizodi, pred scenografima I dizajnerima je težak zadatak da uklope ambijent u kompletnu atmosferu programa, likove, narativ.
Istini za volju, mnogobrojne analiza fanova I stručnjaka koje se mogu pronaći na internetu govore u prilog tome da gotovo ni jedan jedini lik u odnosu na svoja primanja I životni stil ne bi mogao da priušti takav stan na takvoj lokaciji, ali to ne znači da iz konkretnih primera ne možemo da izvučemo neke dobre savete I inspiraciju za sopstveni enterijer.

Danas vas vodimo na malu turu kroz omiljene stanove iz TV industrije I sa vama delimo neke od interesantnih detalja koje možete implementirati u svoj prostor kako biste mu uneli dašak stila I zabave.

F.R.I.E.N.D.S.
Jedan od najpopularnijih I svakako najdražih sitkoma svih vremena smešten je većinski u tri studijska prostora, od kojih dva simuliraju stanove (Monica/Rachel I Joey/Chandler), a jedan kafe u kojem se glavni junaci okupljaju (Central Perk). Monikin stan, u kojem su svi glavni junaci u nekom trenutku živeli, jedan je od ikoničnih enterijera sa malih ekrana, prvenstveno zbog pažljivo uklopljenih detalja I nekoliko vrlo karakterističnih elemenata. Prvo što pada na pamet kada zamislimo taj stan je svakako bogat kolorit u pastelnim tonovima: zidovi su ljubičasti, kuhinjski elementi su u cijan I tirkiznim nijansama, a mnogobrojni detalji uključuju nijanse žute I zelene, dok se u nekim kadrovima mogu videti I ciglani zidovi u kuhinji/trpezariji. Kada raščlanjeno pogledate, ostali nameštaj je prilično sveden, ali kombinacijom karakterističnih boja na zidovima I većim elementima sa mnoštvom detalja postaje jedinstven. Ovaj stan, pored svoje funkcionalne uloge u seriji, prestavlja dobar primer kako možete uticati na svoj dekor. Namera scenografa Prijatelja bila je da prenesu atmosferu ‘’ženskog‘’ stana, savršeno organizovanog haosa, ali I da gledaocima daju utisak ambijenta koji nije agresivan, prijatan je I umirujuć za gledanje, ali i koji istovremeno deluje zabavno I dinamično. S tim u vezi, ukoliko ne volite minimalizam i dopada vam se ovako uređen stan, razmislite o bojama u svom prostoru I ne plašite se da iskočite iz ustaljenih okvira – samo jedan zid obojen nekom neuobičajenom bojom razvedriće celokupan prostor I dati mu na živosti. Kada birate krupnije elemente poput fotelje, sofe ili kuhinjskih delova, dobra, upadljiva boja biće sasvim dovoljna da razigra prostor, čak I ako je sve ostalo u stanu potpuno uobičajeno I u drvenastim I zemljanim tonovima.
Ključ je, kao I kod svakog enterijera – u detaljima. Monikin stan karakterističan je po tome što u njemu ima jako mnogo stvari, ali ipak uspeva da ne izgleda napadno ili zatrpano. Ono što je važno da znate je da nije neophodno da se svi detalji savršeno uklapaju stilski, već da funkcionišu kao celina. Ideja je da ne odvlače previse pažnje, ali da bližim posmatranjem ostave snažan utisak. Poigrajte se sa sitnicama koje vam se dopadaju – sigurni smo da pamtite žuti okvir koji stoji oko špijunke na vratima ovog stana – anegdota kaže da je zapravo u pitanju malo ogledalo koje je neko od radnika na setu polomio slučajno I da je ostao samo ram koji su scenografi odlučili da zadrže jer se odlično uklopio. Još jedan vrlo dobar primer iz ovog stana su posteri I slike od kojih najbolje pamtimo onaj vintage plakat iznad televizora, ali I nekoliko lampi, brojne jastučiće I ćebiće u centralnom delu dnevne sobe. Kada govorimo o kuhinji, suptilan, ali vrlo zanimljiv detalj kojim možete da razigrate ovu prostoriju su magneti na frižideru kojima se kače porukice, koje možete donositi sa putovanja ili jednostavno birati po svom ukusu gde god da se nađete.
Tlocrt oba stana iz Prijatelja izgleda nekako ovako:

Autor ilustracije: Inaki Aliste Lizarralde


Sex & City
Čuveni stan Keri Bredšo, za razliku od prethodno opisanog, gotovo nikada nismo imali priliku da sagledamo u celini iako je veliki deo scena sniman u njemu. Smešten u Peri ulici na Menhetnu, ovaj stan predstavlja idealizovanu verziju enterijera modernih devojaka iz tog perioda.
Iako bi ekonomska realnost verovatno bila drugačija, u ovom stanu je više od deset godina stanovala jedna od najuticajnijih televizijskih kolumnistkinja I modnih ikona I ideja je da se kroz stan oslikavaju njen stil, karakter kreativca I ukus moderne njujorške devojke. Kroz šest sezona kultne serije Keri prolazi kroz različite turbulentne situacije I periode I ako dobro proanalizirate, njen prostor je odličan primer koji prikazuje nju kao ličnost I njen životni stil.
Neki od elemenata su izuzetno glamurozni, veliki I upadljivi, dok su neki elementi, gotovo čitave prostorije poput kuhinje haotični ili zanemareni. Za razliku od prethodne serije, scenograf serije nije se previše fokusirao na celinu, već primarno na naglašavanje ključnih elemenata stana na koje želi da skrene pažnju I ureže u pamćenje gledaocima.
Centralni deo Kerinog stana o kojem I danas maštaju mnoge devojke je walk-in ormar u kojem se kriju istorijski modni komadi iz tog perioda, obojen u upadljivu plavu nijansu. Strukturno gledano, njen ormar faktički je mali hodnik između kupatila I dnevne sobe, pa je to dobar primer kako možete izuzetno malom prostoru da date na vizuelnom značaju u svom stanu ili da ga nadogradite I učinite ormarom ili sličnim prostorom za odlaganje.
Vizuelni pristup dnevnoj sobi Keri Bredšo je, zapravo, vrlo jednostavan. Celokupan enterijer je vrlo uredan, reklo bi se čak I sveden u koloritu, gde dominiraju svetli tonovi sa samo malo boje (bež, belo, vrlo svetlo plavo, svetlo sivo). Na zidovima su slike, na policama knjige uz vrlo malo diskretnih detalja poput vaze sa cvećem ili fotografija. Ceo prostor je šik kao I sama junakinja, odiše stilom koji je nastao kombinovanjem skupih dizajnerskih komada nameštaja sa second-hand jedinstvenim, a pristupačnim detaljima poput stolica, slika. Ovakav pristup možete primeniti I na svoj enterijer, prateći matricu – jednostavna, minimalistička kolor osnova (belo, bež, siva za zidove, police I tepihe), nekoliko masivnijih kvalitetnijih komada (kauč, fotelja, klub sto) I dodatak stilizovanih unikatnih detalja koji će razigrati prostor. Ukoliko želite da dodate bojeni naglasak, a nemate hodnik ili ne želite da bojite čitavu prostoriju, bojenje okvira vrata ili prozorskih okna u neku pastelnu nijansu može biti dobar izbor za vas. Kada govorimo o detaljima, tu su uvek opcije sa rezanim cvećem u staklenim vazama, manje police sa knjigama ili minimalističke slike.

Autor ilustracije: Inaki Aliste Lizarralde