Šta treba da uzmete u obzir ako želite da vaš dom postane funkcionalan za osobe sa invaliditetom?

Za osobe koje imaju problema sa kretanjem ili neke druge tegobe i invaliditeta – kao što je gubitak vida na primer, uslovi života i kretanje po kući mogu postati prava golgota. Međutim, odgovarajuće izmene, dopune ili modifikacije mogu prilagoditi vaš dom osobama sa invaliditetom.

Glavni ulaz mora imati rampu: Glavni ulaz je prva prepreka ljudi u invalidskim kolicima, pošto mnoge kuće imaju stepenice ispred. Ipak, rampa od drveta, betona ili aluminijuma može im omogućiti lak pristup prostoru. U idealnom slučaju, nanesite neklizajuće trake kako biste osigurali površinu. Postoji mnogo vrsta rampi, ali je verovatno najpogodnija za upotrebu prenosiva rampa, jer je možete rasklopiti, premestiti i odlagati prema potrebi.

Proširite vrata:
Osoba u invalidskim kolicima mora biti u mogućnosti da se slobodno kreće kroz vrata. Okviri vrata moraju biti široki najmanje 80 cm da bi mogli da odgovaraju invalidskim kolicima. Većina vrata ima dovoljno prostora za proširenje. Ako su zategnute, naravno, rotirajuće šarke mogu da urade posao, jer dodaju nekoliko centimetara. Za mala kupatila, ugradite vrata da se rotiraju prema spolja.

Prekidači treba da budu lako dostupni: Postavite prekidače za svetlo i termostat niže. Druga opcija je ugradnja dodatnih prekidača koji su dostupniji osobama sa invaliditetom. Radi praktičnosti, zamenite svetiljke proizvodima za daljinsko upravljanje. Takođe, dvosmerni prekidači su uvek bolji od jednosmernih prekidača.

Učinite kupatilo jednostavnim za korišćenje: Ovu promenu možete napraviti tako što ćete kupatilo pretvoriti u „tuš“. Ovo će značajno smanjiti rizik od pada ljudi.
Zamenite tradicionalnu wc šolju onom koja je prilagođenija osobama sa invaliditetom ili instalirajte podignuto sedište kao praktičnije rešenje. Šipke za podršku takođe mogu pružiti stabilnost tokom boravka u kupatilu. Osim toga, širi ulaz i prostrani podovi nesumnjivo čine kupatilo pristupačnim za osobe u invalidskim kolicima.

Potrudite se da stepenice imaju rukohvate sa obe strane, kao i da se ograde protežu dalje od prvog i poslednjeg stepenika: Rukohvati na stepenicama su namenjeni za bezbednost svih. Korisni su za malu decu, starije osobe ili nekoga ko je slomio nogu. Pored toga, proširenje rukohvata izvan stepenica omogućava osobama sa oštećenim vidom - bez obzira da li koriste štap ili ne - da imaju predstavu o stepenicama bez spoticanja. Takođe, pomaže starijim osobama da se bezbedno penju uz stepenice.

Rasporedite dnevne stvari od vrha do dna ormarića: Ljudima sa problemima u kretanju može biti teško da pokupe predmete iz visokog ormarića, npr. u kuhinji ili u kupatilu. Zato pomerite svakodnevne predmete, kao što su posuđe, peškiri i toaletni pribor, u donje ormare radi lakšeg pristupa. Ukoliko u kući ima osoba sa invaliditetom, možete razmotriti mogućnost da su police u sobama podesive po visini ili na izvlačenje.

Razmislite o pomeranju svog nameštaja kako biste napravili mesta za ljude u invalidskim kolicima: osoba u invalidskim kolicima takođe mora da ima mogućnost da se slobodno kreće po kući. Baš kao i širina vrata, nameštaj pomerajte imajući najmanje 80 cm između stvari.



Instalirajte niske police za garderobu: Dozvolite svojim najmilijima sa invaliditetom da lako i nezavisno postave i pokupe odeću iz ormana tako što ćete postaviti police i šipke za garderobu na nižoj visini. Ovo podešavanje će im pružiti dodatnu udobnost. U idealnom slučaju, postavite visinu šipki za garderobu oko dva metra od poda.

Adaptirajte pod u svom domu: debeli tepisi i prostirke mogu otežati manevrisanje osobama sa invaliditetom, bilo da koriste kolica ili šetalicu. Dakle, da biste smanjili rizik od nezgoda sa tepisima, razmislite o postavljanju podova od tvrdog drveta, laminata, pločica ili vinilnih podova.

Olakšajte transport od kreveta do stolice instaliranjem specijalnog „lifta“: Prenošenje od kreveta do stolice može biti zastrašujući zadatak za osobu u invalidskim kolicima ili osobe sa ograničenom pokretljivošću. Čvrsto mehaničko dizalo ili lift može im pomoći da se kreću nezavisno.

Ostava za kolica
: Kada se invalidska kolica ne koriste, dobra je ideja imati jedno ili više unapred određenih skladišnih mesta u stambenom prostoru.

Dobro osmišljen plan da vaš dom bude prilagođen osobama sa invaliditetom doneće mnogo koristi svima u domaćinstvu i značajno unaprediti kvalitet života osoba koje imaju poteškoće.