Eco friendly: saveti za održiv život!

Ekološka svest se može videti u jednostavnim svakodnevnim navikama, a zašto ne biste uneli eco-friendly pristup u uređenje svog doma?

Održiv život je način života koji ima za cilj da ograniči individualnu i društvenu upotrebu prirodnih resursa Zemlje. Održivost se odnosi na potrebu da se ljudske potrebe izbalansiraju sa onim što okolina može da ponudi, kao i da se osigura da će prirodni resursi biti dostupni u budućnosti.

Stoga je ključno prepoznati da je ekološka svest usko vezana za celokupno naše postojanje, a ne samo za ono što jedemo ili nosimo. I, naravno, tu je i pitanje kućnog dekora. To je verovatno najjednostavniji način da započnete put ka održivosti. U stvari, 2022. je sjajna godina da se redefinišete, a to može biti statement koji se ogleda u uređenju vašeg doma.

Organski pamuk, vuna, lan, bambus i konoplja su primeri ekološki prihvatljivih materijala koji se koriste u dekoraciji. Štaviše, kada razmišljate o ćilimima, um bi trebalo da bude istreniran da instinktivno razmišlja o materijalima kao što su vuna, juta, sisal, morska trava i reciklirani plastični tepisi.

Nekoliko saveta za održivi pristup u svakodnevnom životu

  • Ponovo koristite i ponovo kreirajte predmete i nameštaj – iskoristite maštu i vreme, pronađite inspiraciju na internetu i pronađite novu svrhu i upotrebnu vrednost starim predmetima čime ćete doprineti i unikatnosti svog prostora.
  • Kupujte lokalno i podržite mala preduzeća, istovremeno smanjujući energiju koja se koristi u transportu.
  • Donirajte ono što vam nije potrebno. Veliki broj organizacija bavi se prikupljanjem stare garderobe i nameštaja, a sigurni smo da će nešto što vama više ne odgovara nekome značajno olakšati svakodnevicu.
  • Naučite o poslovnoj etici i potražite preduzeća koja su odgovorna za ceo proizvodni proces kao i ljude koji su u njemu uključeni. Kako se tema održivosti sve više pominje u javnosti, informacije o tome koja firma se zaista brine o ovim pitanjima, a koje se bave tzv. Greenwashingom su lako dostupne.
  • Saznajte više o sastojcima proizvoda koje koristite.

Praktična rešenja za održivu dekoraciju

Zidovi i podovi: Izaberite prave boje boje koje nisu štetne za životnu sredinu, kao ni za ukupan kvalitet vazduha u kući. Ako razmišljate o krečenju kuće, odlučite se za boje sa malo ili bez isparivih organskih jedinjenja, ali i za netoksične boje. Takođe, idite na one koji su na bazi vode - ili čak na bazi mleka.


Dekoracija: Ekološki objekti se koriste za dekoraciju i za svakodnevne aktivnosti. Umesto plastike, birajte predmete napravljene od biorazgradivih, organskih i prirodnih materijala. Na primer, možete reći "da" tepihu od jute, četkici za zube od bambusa, metalnim slamkama, prirodnim sunđerima ili čak nameštaju od ratana - na kraju krajeva, takva stolica je jedan od najvećih trendova ove godine. Takođe, ako je moguće, koristite peškire i posteljinu od prirodnih vlakana, najbolje organskih. Možda ćete želeti da izbegnete upotrebu kože tako što ćete izabrati opcije prilagođene veganima i životinjama. Čak i bez pokušaja, moći ćete da integrišete stil i održivost.



Sojine sveće: Ako ste ljubitelj ovog detalja, sveće od soje su odlične za životnu sredinu i pomažu u održavanju atmosfere u prostoriji netoksičnom i ekološki prihvatljivom. Takođe, imajte na umu da visokokvalitetne sveće od soje ne ispuštaju opasne zagađivače i da će trajati duže od konvencionalnih sveća, štedeći vam nešto novca od kupovine novih.

Vintage i reciklirane stvari: U ovom slučaju, ponovna upotreba je idealna. Dakle, istražite svoje vintage i polovne opcije i sigurno ćete naići na korisna remek-dela na starinskim pijacama, u prodavnicama polovne robe, ili čak u poklonima vaših baka i deda. Štaviše, umesto da bacite određene neupotrebljive predmete, možete ih pretvoriti u nešto novo i jedinstveno, iste ili čak različite korisnosti. Na primer, možete dizajnirati retro dvosed tako što ćete ukloniti police iz fioke i dodati jastuke. Budite što kreativniji!

Biljke: Ako zaista želite da živite održivijim životnim stilom, morate prihvatiti filozofiju „ozelenjavanja“ i uključiti onoliko biljaka koliko vaš dom može da primi. Na vašem stoliću, kuhinjskom pultu, noćnom ormariću, odmah pored vašeg stola ili u praznom uglu. Biljke su uvek dobra ideja jer mogu da ulepšaju i ožive inače sumoran prostor. Istovremeno, oni značajno poboljšavaju kvalitet vazduha u vašem domu tako što pročišćavaju atmosferu - čak i dok spavate. Sve što treba da uradite je da izaberete biljke koje odgovaraju vašem prostoru i stilu, a zatim naučite kako da se brinete o njima. Možete koristiti niz kontejnera kao saksije, kao što su saksije, ali možete koristiti i činije, šerpe ili čak stare saksije za kafu.

Osvetljenje: Osvetljenje je neophodno uzeti u obzir kako biste osigurali da vaš dom troši najmanju moguću količinu energije. Dakle, preferirajte štedljive sijalice (energetski efikasne LED sijalice). Pored toga, pobrinite se da dovoljna količina prirodnog svetla ulazi u vaš dom. Da biste omogućili da sunčevi zraci lakše dođu u unutrašnjost vašeg doma, izaberite lakše, prozirne zavese. U isto vreme, izbegavajte postavljanje glomaznog nameštaja blizu ili ispred prozora kako biste izbegli blokiranje prirodnog svetla da uđe u prostor.

Usvojite prijateljski odnos prema životnoj sredini za vaše blagostanje i budućnost naše planete!