Kako da napravite raj na otvorenom u svom domu?

Balkon i bašta, bez obzira na njihovu veličinu, produžetak su unutrašnjeg prostora kuće i lako se mogu pretvoriti u mirno utočište za opuštanje nakon dugog dana ili čak za uživanje u društvu porodice i prijatelja. Pogledajte kako možete da napravite oazu na svojoj terasi ili bašti uz pametna i cool rešenja.

1. Vizuelizujte projekat i napravite finansijski plan
Prvo, pre nego što počnete sa promenama, važno je da vizuelizujete kako biste želeli da izgleda vaša terasa ili dvorište i naravno koji budžet imate na raspolaganju da to postignete – čak i ako ih sprovodite u fazama. Drvena konstrukcija u baštenskom prostoru je veoma lepa ideja, ali naravno košta više.

2. Investirajte u sistem za odvodnjavanje
Ako imate veliku baštu, postoji mnogo alternativa. Međutim, prvo što treba da postavite je dobar spoljni drenažni sistem kako ubuduće ne biste imali problema od prekomerne stajaće vode, a da u isto vreme izbegnete eroziju zemljišta.

3. Napravite baštu
Bilo da se radi o dvorištu ili terasi, zelene površine nude umu i telu mesto za opuštanje i stvaranje. Možete zasaditi cveće, drveće, začinske ili druge aromatične biljke ili čak stvoriti maleni povrtnjak odakle ćete nabavljati sopstveno sveže voće i povrće. Baštovanstvo, osim što je veoma kreativno zanimanje, predstavlja i vid psihoterapije. Obavezno, međutim, priključite automatski sistem za zalivanje kako iz razloga ekonomičnosti, tako i zbog svoje nezavisnosti tokom perioda kada budete daleko od kuće.

4. Voda?
Idealno rešenje za leto je uvek neki maleni kupališni prostor. Iako košta više, različita montažna ili privremena rešenja su vam na raspolaganju i mogu se prilagoditi i nešto manjim budžetskim okvirima.

Osim toga, ako ste više estetski tip i niste za kupanje, u planinskoj kolibi ili na balkonu u gradu, možete dodati neke detalje koji će oduševiti porodicu i uživati u njima zajedno. U velikim baštama možete napraviti fontanu ili mali ribnjak sa lokvanjem.

5. Napravite mesto sastanka
U zavisnosti od potreba vaše porodice i načina na koji volite da provodite svoje slobodno vreme, postoje beskrajne mogućnosti da svoj otvoreni prostor pretvorite u mesto za sastanke koje je divno. Na primer, ako ste ljubitelj roštilja i uživate u pečenju na roštilju i jelu sa prijateljima u bašti ili na terasi, razmislite o ulaganju u spoljnu kuhinju pogodnu za pripremu i kuvanje hrane. Osim prenosnog roštilja, koji je jednostavno rešenje za balkon, ako imate prostora u bašti i dovoljno strasti, možete napraviti ugradnu rernu i koristiti je umesto električne.

Ako ste, opet, osoba za opuštanje, dnevna soba na otvorenom sa sofom ili foteljama i stolom kao prostorom za zabavu svakako zvuči primamljivije. Naravno, pre nego što kupite baštenski nameštaj, uverite se da su svi materijali otporni na sunce i ekstremne vremenske uslove.

6. Ukrasite pravim dekorom
Uz inspirativnu dekoraciju i prave dodatke lako je pretvoriti svoj balkon ili dvorište u destinaciju iz snova. Baš kao i unutrašnjost vašeg doma, eksterijer treba da odražava vaš lični stil i karakter. Dajte mu boho atmosferu dodavanjem jarkih boja tepihom za dvorište, šarenim loncima i ukrasnim jastucima ili čak postavljanjem viseće mreže. Učinite svoj balkon ostrvom, koristeći bele dekoracije, velike jastuke i krpe koje ćete kombinovati sa plavim posuđem. Rezigrajte maštu i opcije su beskrajne!

7. Osvetlite noć
Ako želite da uživate u svom dvorištu ili terasi nakon zalaska sunca, onda koristite spoljno osvetljenje. Zaboravite klasična svetla za dvorište i odlučite se za male lampione, venčiće i podesiva zidna ili stona svetla koja stvaraju romantičnu atmosferu. Podrazumeva se da su iz razloga ekonomičnosti, ali i zaštite životne sredine, solarna svetla veoma interesantno rešenje. Kombinujte različite izvore osvetljenja i pretvorite svoju baštu ili balkon u magično mesto.

Šta god da odlučite da uradite, ne sputavajte se, radite prema svom ukusu, jer je jedino bitno da krajnji rezultat izmami osmeh na vaše lice i omogući vam da uživate u svojoj bašti ili dvorištu sami ili sa svojim najmilijima - a ne da sve bude savršeno.