Koji prečišćivač vazduha kupiti? Sve što treba da znate prilikom kupovine!

Kako se zagađenje u otvorenim prostorima ne možemo rešiti pojedinačnim postupcima, veliki broj ljudi, naročito u velikim gradovima, u poslednje vreme pribegava rešenjima za kućnu filtraciju vazduha, pa je najpraktičnije rešenja nabavka prečišćivača vazduha.

Na tržištu se nalazi veliki broj prečišćivača vazduha sa različitim karakteristikama, tehnologijama, funkcijama I cenama I činjenica je da se u svim informacijama o specifikacijama nije lako snaći i odlučiti koji prečišćivač vazduha kupiti.

Upravo zato, danas smo vas sumirali najbitnije stavke kako ne biste lutali u potrazi I pronašli najkvalitetniji uređaj po optimalnoj ceni, kako biste zaštitili zdravlje sebe I svojih ukućana.

💡 Možda će vas zanimati i: Kako da učinite svoj dom bezbednim za decu i bebe?

Koji tipovi postoje, kako rade i koji prečišćivač vazduha kupiti?

Pre svega, svi aparati za prečišćavanje vazduha mogu se podeliti na četiri tipa, zavisno od toga tehnologije koju koriste:

  • Prečišćivači vazduha sa HEPA filterima
  • Prečišćivači vazduha sa karbonskim filterima
  • Prečišćivači vazduha sa jonizatorskim filterima
  • Prečišćivači vazduha sa UV filterima

Prečišćivači sa HEPA filterima

Ova filtracija podrazumeva standard u industriji i ovaj akronim se vrlo rasprostranjeno koristi za označavanje različitih stvari, međutim jako je važno da pri gledanju specifikacije obratite pažnju da je uređaj koji kupujete označen sa True HEPA Filter, budući da su u pitanju sertifikovani filteri koji uklanjaju 99.97% svih čestica veličine do 0.3 mikrona.

Pri rešavanju konkretnog problema sa kojim se građani Srbije tokom grejne sezone susreću, možemo reći da su uređaji koji koriste HEPA filtraciju najbolji prečišćivači vazduha, međutim u zavisnosti od vaših specifičnih potreba odaberite onaj koji će najviše odgovarati vama i vašoj porodici.

Primetićete da mnogobrojni uređaji u specifikaciji naglašeno imaju HEPA-like ili HEPA-type filtere, što se, iako koriste sličnu tehnologiju i principe, značajno razlikuje od True HEPA filtera, prvenstveno jer uklanjaju krupnije čestice, do 2.5 mikrona.

Na šta obratiti pažnju prilikom odabira prečišćivača vazduha sa HEPA filterom?

Ono što je još dobro znati prilikom izbora je i kvantifikovana oznaka – što viši nakon slova ,,H” podrazumeva veću efikasnost filtera (primerom, filteri sa oznakom H10 su manje efikasni od filtera koji imaju oznaku H14).

HEPA filteri uklanjaju različite vrste zagađivača, kao što su dim, čađ, prašina, mikrobi, perut kućnih ljubimaca, dlake, polen, plesni.

Ono protiv čega HEPA filteri nisu efikasni, ili su efikasni u manjoj meri su virusi, isparljiva organska jedinjenja i spore plesni (koje se zadržavaju, ali ostaju da žive na površini filtera)

HEPA filtere je potrebno redovno održavati, odnosno menjati, jer se mikroorganizmi zadržavaju na njima.

Prečišćivači vazduha koji koriste karbonske filtere

Pogodni su u situacijama gde vam je primarni razlog za odabir loš kvalitet vazduha u stambenom prostoru, jer se sastoje od aktivnog uglja sa sitnih upijajućim porama koje formiraju površinu koja filtrira isparenja, gasove i neprijatne mirise.

Aparati sa karbonskim filterima, iako su dobro rešenje za aerozagađenje, najčešće nisu optimalno rešenje ukoliko se koriste samostalno, jer ne uklanjaju čestice, pa se često kombinuju sa uređajima koji koriste HEPA filtere.

Prečišćivači vazduha koji koriste jonizatorske filtere

Oni podrazumevaju emisiju veće količine naelektrisanih jona u vazduh koji se vezuju za zagađivače iz vazduha i sprečavaju ih da padnu na pod i obližnje površine.

Ovi prečišćivači su u svakom smislu ekonomičniji od onih sa HEPA filterima, budući da ne podrazumevaju održavanje i zamenu filtera.

Jonizatorski prećišćivači uklanjaju vidljivi dim, prašinu, polen, spore plesni, glivice, ispariva organska jedinjenja, kao i neke vrste virusa i bakterija. Ono na šta je važno obratiti pažnju je da uređaj koji odaberete idealno ima elektrostatičke pločice koje privlače pale čestice i uklanjaju ih iz prostorije. Elektrostatičke pločice je potrebno redovno čistiti.

Prečišćivači vazduha koji koriste UV filtere

Prečišćavaju viruse, bakterije i mikrobe iz vazduha, a na tržištu možete pronaći i one koji upotrebljavaju filtere na vodenoj bazi i koji uklanjaju prašinu, alergene, spore i dim, no prečišćivači vazduha sa vodom nisu optimalni za aerozagađenje na višem nivou o kojem trenutno pričamo, ali prečišćivači i ovlaživači vazduha svakako mogu unaprediti aerokvalitet u vašem životnom prostoru.

💡 Imate problema sa vlagom i buđi u stanu? Saznajte kako da uklonite buđ sa zidova brzo i lako!

Prečišćivač vazuha – cena?

Kako je potreba za ovim uređajima u proteklih par godina rasla, tako je i ponuda na tržištu sve veća.
Cenovni rang je, logično, jako širok, te ide od početnih 70e do oko 1000e za uređaje ekskluzivnijih proizvođača. Kako biste znali šta je optimalna cena prečišćivača vazduha za vaše potrebe, važno je da pre svega odaberete tip prečišćivača u odnosu na filtraciju, informišete se o specifikacijama uređaja i što je jako bitno, konsultujete prijatelje i poznanike da sa vama podele svoja iskustva.

Imajte u vidu da cena nije nužno indikativna kada je u pitanju kvalitet, te da povoljniji uređaji pouzdanih proizvođača mogu biti odlično rešenje za vaš životni ili radni prostor.
Cena prečišćivača vazduha zavisi pre svega od proizvođača, snage i tehnologije koju koriste.

Svakako, o cenama je nezahvalno govoriti, budući da odluka zavisi isključivo od vaših finansijskih mogućnosti, potreba ili preferencija, ali što se tiče kućnog prečišćavanja vazduha, iskustva korisnika koji žive u stambenim prostorima prosečnih veličina najbolji prečišćivači vazduha koji pružaju optimalan odnos cene i kvaliteta se mogu naći za cenu koja varira od 130 do 200e.

Čitajte i: Kako da pronadjete stan do 200 evra u Beogradu – sa ili bez posrednika?
Savetujemo vam da u danima pojačanog zagađenja nosite zaštitnu masku sa filterima u otvorenim prostorima.

Prečišćivači vazduha – iskustva?

Iskustva korisnika govore o tome da ne odgovara svaki prečišćivač svakom prostoru zbog razlike u arhitekturi i kvadraturi prostora.
Da bi pored lepog dizajna koji se uklapaju u vaš prostor i funkcionalnosti koje su vam potrebne pravilno procenili koji prečišćivač vazduha da odabere morate da imate na umu koliko kvadrata ima prostorija gde planirate da ga postavite.

Posebno obratite pažnju na sledeće:

  • Površinu prečišćavanja vazduha
  • Brzinu prečišćavanja vazduha koju nudi uređaj (CADR) m3/h
  • Kapacitet prečišćavanja (m3/min) i (m3/h)

Korisnici u Srbiji, prateći poruke na korisničkim forumima, najpozitivnija iskustva o prečišćivačima vazduha srednjeg cenovnog ranga imaju kada su u pitanju Xiaomi i Philips uređaji, dok se od skupljih najčešće opredeljuju za brendove Blueair, LG i Dyson.

Umorni ste od borbe protiv vlage u vašem domu? Pronađite odgovarajuće, energetski efikasnije kuće za iznajmljivanje u Beogradu i celoj Srbiji na našoj platformi!