Kako naučiti psa da ostane sam u stanu, da ne skače i ne grize i kako vaspitati štene?

Život s psom kod kuće donosi neizmerno radosti i ljubavi, ali s tim zadovoljstvom mogu doći i određeni izazovi. Neki od prirodnih problema koje vlasnici pasa često susreću u svakodnevnom životu uključuju poteškoće u odgajanju, ponašanje kod ostavljanja psa samog, problematično skakanje ili grizenje, te nespretnosti kod štenaca. Srećom, postoji niz praktičnih rešenja koja mogu olakšati zajednički život i rešiti problem kako naučiti psa da ostane sam u stanu.

Kontinuirano obrazovanje i trening, prilagođavanje prostora kako bi se udovoljilo potrebama psa, te stvaranje jasnih pravila i rutina pomažu u izgradnji harmoničnog suživota. Razumevanje prirodnih potreba psa, pružanje dovoljno fizičke aktivnosti i emocionalne potpore ključno je za smanjenje stresa i podsticanje pozitivnog ponašanja.

Ostavljanje psa samog kod kuće može biti izazov za mnoge vlasnike, ali uz pravilan trening, vaš ljubimac može naučiti ostati sam s poverenjem i samopouzdanjem. U ovom članku, istražićemo korisne savete, trikove i tehnike kako kako naučiti psa da ostane sam u stanu, kako naučiti psa da ne skače i grize, te kako naučiti štene da ne grize stvari.

Kako naučiti psa da ostane sam u stanu?

Dok su mačke u ovom smislu dosta zahvalniji ljubimci, ljubitelji pasa se često suočavaju sa problemima kada treba da ostave svog krznenog cimera samog kod kuće. Ostavljanje pasa kod kuće pre svega ume da proizvede dosta buke, jer pas cvili kada ostane sam, a neki psi suočeni sa anksioznošću usled razdvajanja sa vlasnikom često umeju da naprave nered i unište delove pokućstva, te je zato jako važno kako naučiti psa da ostaje sam kod kuće na vreme.

Imate mačku ili razmišljate o usvajanju? Ne propustite naš sveobuhvatni vodič za lagodan život sa mačkom u stanu!

Pravilnim i postupnim vaspitavanjem ovaj problem možete svesti na minimum ili ga potpuno otkloniti prateći ove korake:

#1 Postupno produžavajte vreme odsustva

Počnite s kratkim razdobljima ostavljanja psa samog i postupno povećavajte trajanje kako bi se pas privikao na samostalnost. Ovo smanjuje anksioznost i povećava samopouzdanje.

#2 Stvaranje udobnog okruženja

Osigurajte psu siguran i udoban prostor u kojem može ostati. Postavite igračke, pokrivače i stvari koje će ga zadržati zauzetim dok ste izvan kuće, a koje ga smiruju.

#3 Ignorišite pri odlasku i dolasku

Iako ovo možda zvuči surovo, važno je da ne pridajete previše pažnje psu prije nego što odete. Ovo smanjuje emocionalnu napetost oko rastanka i povratka.

#4 Koristite pozitivno pojačanje

Pohvalite psa kada ostane miran i smiren kod kuće, pri povratku mu dajte poslasticu ili se poigrajte sa njim. Ovo će mu pomoći povezati samostalnost s pozitivnim iskustvima.

#5 Tehnološke mogućnosti

Ukoliko vaš pas cvili kad ostane sam, možete u svoj dom postaviti pet-kameru na neko mesto koje pokriva mesto u domu na kome je pas najčešće. Tako ćete preko svog smart telefona moći da pratite šta se u kući dešava, a većina pet kamera ima i funkciju slanja zvuka, te se na taj način možete obratiti i glasom umiriti svog ljubimca.

#6 Osigurajte dovoljno vežbe

Pas s dovoljno fizičke aktivnosti često će biti manje anksiozan kad ostane sam i svoje vreme će koristiti umiren i spavajući. Dosta šetnje, namirene fiziološke potrebe i puno igre pre vašeg odlaska činiće ljubimca spokojnijim.

#7 Stvorite i koristite umirujuće rutine

Uvođenje umirujućih rutina koje su prijatne za vašeg ljubimca pre odlaska može pomoći u smanjenju stresa kod psa.

Imate psa? Možda će vas zanimati i: Kako se rešiti buva u stanu?

Kako naučiti psa da ne skače i grize?

Temeljno socijalizujte psa

Rana socijalizacija pomaže psu da razvije društvene veštine i kontrolu ponašanja. Izložite svog psa različitim ljudima, životinjama i situacijama pri čemu ga ohrabrujte kada se ponaša dobro – rečima, poslasticom ili dodatnim maženjem.

Trenirajte osnovne komande

Naučite psa osnovnim naredbama poput "sedi", "dođi" i "ostani" (ili koristeći sličnu, kratku naredbu koji ćete uvek ponavljati sličnom intonacijom). Ovo će mu pomoći da kontroliše impulsivno ponašanje, poput skakanja i dugoročno uticati na rešavanje problema kako naučiti psa da ne skače i grize, ali i razne druge situacije gde je potrebno da pas reaguje na vašu komandu.

Koristite nagrađivanje za dobro ponašanje

Kada pas pokaže željeno ponašanje, nagradite ga poslasticama, igrom ili pohvalama. Ovo će mu pomoći da poveže pozitivne nagrade s pravilnim ponašanjem.

Budite dosledni u pravilima

Svi ukućani moraju biti dosledni u primeni pravila kako bi pas jasno razumio što se očekuje od njega.

Kažnjavanje ljubimca

Udaranje psa je kontraproduktivno i ne preporučuje se nikako! Psi razumeju reči i promenu u vašem ponašanju, međutim nasilnije metode samo mogu izazvati kontraefekat, pored toga što su surove. Psa možete kazniti pokazivanjem primera – ukoliko izgrize neku važnu stvar, pokažite mu je tako da mu je jasno da je to problem, izgrdite ga i suzdržite se od interakcije i nežnosti narednih sat do dva. Tako će pas povezati svoju akciju sa vašom reakcijom.

Saznajte još: Koje biljke su opasne za vašeg psa?

Kako naučiti štene da ne grize stvari?

Većina saveta koji se primenjuju na odraslim psima – važe i za štene, s tim da će vam zbog dobi, energije i nedovoljno razvijenih rutina i osećaja za pravila trebati nešto više strpljenja kako biste naučili štene da ne gricka stvari po kući.
Budite dosledni i ne odustajte od pravila, ali pre svega strpljivi i posvećeni jer je formativni period vašeg psa izuzetno bitan kako bi kasnije znao šta se od njega očekuje i kako da se ponaša.

Pravilna socijalizacija

Kao i u slučaju odraslog psa, socijalizacija od najranijih dana je važna! Štene koje je dobro socijalizovano s drugim psima i ljudima razvija manje sklonosti ka grizenju stvari.

Pružanje odgovarajućih igračaka

Osigurajte štene igračkama koje su zanimljivih oblika i prilagođene njegovom uzrastu (različite glodalice, loptice i slično) kako bi se zadovoljila njegova potreba za žvakanjem. Ovo će umnogome pomoći da naučite štene da ne grize stvari.

Upotreba gorkih sprejeva

Neki sprejevi su dizajnirani da odbijaju pse od žvakanja određenih predmeta. Prskanje takvih sprejeva na delove nameštaja i vrednije stvari koje želite sačuvati može pomoći u odvraćanju šteneta.

Pohvala za dobro ponašanje

Pohvalite štene kad žvače pravilne stvari, podstičući tako pozitivno ponašanje.

Naučiti psa da ostane sam kod kuće, spriječiti skakanje i grizenje, te odgajati štene da ne uništava stvari zahteva strpljenje, doslednost i pozitivan pristup. Prilagodite trening individualnim potrebama svog psa i uvijek koristite pozitivno pojačanje kako biste izgradili snažnu vezu između vas i vašeg ljubimca. Biće vam potrebno dosta živaca, naročito u početku, ali verujte nam – isplati se! :)



Ako ste u potrazi za lepim stanom u kojem ćete vi i vaš ljubimac živeti lagodno i udobno, zašto ne biste pogledali našu ponudu stanova na prodaju u Beogradu i pronašli dom po svojoj meri? Ako je iznajmljivanje stana ipak bolja opcija za vas, naša ponuda stanova za iznajmljivanje u Beogradu čeka na vas!