Kako od garsonjere napraviti jednosoban stan: Saveti za proširenje prostora

Život u malom stanu može predstavljati izazov, ali uz pravilan pristup i nekoliko pametnih rešenja, možete pretvoriti svoju garsonjeru u simpatičan jednosoban stan. Danas smo za vas pripremili nekoliko saveta o tome kako pregraditi mali stan bez velikih i zahtevnih radova i na taj način stvoriti više prostora za udoban život.

Planiranje je ključno

Pre nego što krenete u preuređenje i projekat kako pregraditi mali stan, pažljivo isplanirajte svaki korak. Razmislite o tome kako biste mogli maksimalno iskoristiti prostor, a da pritom ne izgubite funkcionalnost prethodnog prostora, a zatim pažljivo istražite kakav nameštaj će vam dati optimalno rešenje. Razmislite o postavljanju pregrada koje će omogućiti razdvajanje prostora, ali i očuvanje otvorenog i prozračnog izgleda.

Kako od jednog stana napraviti dva: Pametno razdvajanje

Ako želite podeliti jedan prostor na dva zasebna stana, razmotrite postavljanje pregrade koja može delovati kao zid, ali se takođe lako može ukloniti kada to želite. Za ovaj projekat biće vam potreban majstor, ali i dobar arhitekta koji će vam naći rešenje kako da ga optimalno postavite u odnosu na prostor kojim raspolažete.
Ova fleksibilnost vam omogućava da prilagodite prostor prema vašim potrebama, bilo da želite imati jedan veliki otvoren prostor ili dva odvojena stana.

Tražite novi dom? Pogledajte našu ponudu stanova za izdavanje u Beogradu!

Kako pregraditi mali stan efikasno

Kako biste dobili jednosoban stan iz garsonjere, razmotrite postavljanje pregrada koje nisu samo estetski privlačne, već i funkcionalne. Drvene pregrade sa ugrađenim policama mogu poslužiti kao odlično rešenje. Ovo će vam omogućiti da odvojite spavaću sobu od ostatka prostora, a istovremeno ćete dobiti dodatne police za odlaganje stvari.

Pregrade mogu biti drvene sa prostorom za odlaganje, mogu biti zavese, mogu se dodatno izgraditi, ali možete čak i nameštajem stvoriti zaseban prostor – na primer ormarom koji neće biti previše robustan, a na čiju zadnju stranu možete staviti veliko ogledalo i tako prostor i vizualno učiniti prostranijim.

Transformacija jedne sobe u dve: Kako to postići

Ako vam je potrebna dodatna soba, razmislite o kreativnim načinima kako biste podelili prostor na dva dela. Postavljanje pregradnih zidova ili kliznih vrata može stvoriti intimniji prostor koji možete koristiti kao drugu sobu. Ovo rešenje je posebno korisno ako živite sami i želite imati odvojen radni prostor ili prostor za goste, međutim zahteva dodatan angažman majstora i, logično, veća ulaganja.

Tokom ovog procesa i razmišljanja kako pregraditi mali stan imajte u vidu i svoje estetske preferencije, te celokupan izgled prostora. Moderno rešenje mogu biti staklena pregradna vrata, koja neće napraviti veliku vizuelnu razliku, ali će fizički odvojiti spavaći prostor od dnevnog.

Multifunkcionalni nameštaj za maksimalan prostor

Multifunkcionalni nameštaj predstavlja ključnu komponentu prilikom uređenja ograničenog prostora, omogućavajući vam da istovremeno zadovoljite više potreba.

Kada govorimo o krevetima, razmislite o modelima koji imaju integrisane ladice ispod samog ležaja. Ova inteligentna rešenja omogućavaju vam da efikasno iskoristite prostor ispod kreveta za odlaganje sezonske odeće, posteljine ili drugih stvari koje ne koristite svakodnevno.

Sofe koje se pretvaraju u krevet takođe predstavljaju izuzetno praktičan komad nameštaja. U dnevnim sobama koje služe kao spavaće sobe tokom noći, ovakav tip sofe omogućava vam brzu transformaciju prostora. Dodatna prednost može biti i to što neki modeli imaju ugrađene police ili kutije za odlaganje, čime se stvara dodatni prostor za odlaganje knjiga, igračaka ili drugih sitnica.

Tokom radova važno je misliti i o uticaju boja na prostor. Pogledajte naše savete kako najlakše okrečiti stan!

Kako od jedne sobe napraviti dve: vizuelni saveti

Nekada nije ključ samo u tome kako pregraditi mali stan - već je i važno kako učiniti taj novi, pregrađeni prostor vizuelno većim.

1. Osvetlite prostor

Dobro osvetljenje može značajno uticati na percepciju prostora. Koristite svetle boje zidova i dodajte više osvetljenja kako biste vizuelno proširili prostor. Ogledala su takođe odličan trik koji može stvoriti iluziju većeg prostora.

2. Smanjite nepotrebne stvari

Pre nego što krenete u preuređenje, pregledajte sve svoje stvari. Donirajte ili prodajte stvari koje vam nisu potrebne. Oslobađanje nepotrebnog prostora može značiti da vam nije potrebna dodatna soba.

3. Neka detalji rade za vas

Ogledalo je vaš najbolji prijatelj! Velika ogledala na zidovima i pregradnom nameštaju daju optički dojam većeg prostora. U zavisnosti od arhitekture prostora, celu jednu površinu možete prekriti reflektujućim staklom!

Renoviranje možda ipak čeka da prođu praznici? Ovu sezonu onda iskoristite za oplemenjivanje prostora! Pogledajte naše kreativne savete za novogodišnju dekoraciju u domu!

Vaša garsonjera - Vaš novi jednosoban stan

Prateći savete kako pregraditi mali stan i s preuređenjem garsonjere u jednosoban stan, dobijate priliku da iskoristite svaki kvadratni centimetar na najefikasniji način. Kreativnost i pažljivo planiranje ključni su elementi ovog procesa. Bilo da se odlučite za postavljanje pregrada, transformaciju jedne sobe u dve ili razdvajanje jednog stana na dva, važno je da prilagodite prostor prema vašim potrebama i stilu života. Uz nekoliko promišljenih koraka, vaša garsonjera može postati udoban dom u kojem ćete uživati.

Želite da kupite garsonjeru? Pogledajte našu ponudu garsonjera na prodaju u Beogradu i pronađite svoj mali stan brzo i lako!