Kako ublažiti nervozu i stres prilikom selidbe?

Iako promena, naročito stanbenog prostora može biti uzbudljiva i osvežavajuća, u stvari sam proces selidbe može biti pravo mučenje.

Prvi zadatak jeste da smislimo šta ćemo zadržati i preseliti. Ovo je praćeno sa pakovanjem, čišćenjem kuće koju napuštamo i čišćenje prostora u koji se selimo, a sve treba da počne nakon pravljenja plana i organizovanja cele situacije.

Za one koji se ne drže određenog plana, selidba može biti stresna i može Vam oduzimati dragoceno vreme.

Na sreću postoje neki opšti saveti pomoću kojih će sve biti makar malo lakše za podneti. Prvi i najvažniji savet je svakako da napravite listu svih stvari koje treba da se spakuju. Pravljenje spiska sadržaja unutar kutija Vam može biti korisno tokom raspakivanja. Korisno je i obeležiti kutije brojevima.

Dobro je da koristite markere u bojama ili samolepljive sličice koje ćete lepiti na kutije.

Po bojama razvrstajte i sadržaj kutija. Tako na primer crvena se može odnositi na lomljive stvari, plava na odeću i slično.

Važno je takođe da budete tačni prilikom obeležavanja kutija, naročito onih sa lomljivim i delikatnim sadržajima.

Drugi dobar savet je svakako da se obezbedite sa dovoljno kutija i drugih pratećih materijala za pakovanje na vreme. Tokom pakovanja osigurajte kutije lepljivom trakom na svim delovima koji se mogu pocepati, na porubima, ivicama, a naročito na dnu.

Nameštaj i lomljivi elementi od stakla na primer, bi trebali biti upakovani u novine i obmotani najlonom. Pri korišćenju papira, naročito novina i magazina, birajte stranice koje nemaju mnogo mastila, kako ne bi oštetili nameštaj i površine predmeta.

Televizore, monitore od kompjutera i dvd plejere biste trebali da zaštitite puc puc folijama pre stavljanja u kutije.

Ako želite da prištedite na kutijama, lake i mekane stvari poput odeće koja može da se izgužva, posteljine ili jastuka, stavite u kese, ali pazite da kese budu dovoljno čvrste i da se ne cepaju lako.

Ovakvi saveti Vam mogu uštedeti vreme i novac, ali i mnogo živaca nakon selidbe. Ne zaboravite da preseljenje jeste stresno i da to nećete nikako izbeći. Možete ga jedino ublažiti jednostavnim trikovima.

Naravno najlakše je posao prepustiti nekom drugom i samo uživati i posmatrati sa strane. Zato postoje agencije za selidbe.

Ali ukoliko nemate novca ili poverenja u nekog sa strane, bez obzira na preporuke, jedino što preostaje jeste da sami pakujete i organizujete prevoz i selidbu.

Ukoliko se selite sa porodicom, ne zaboravite da je njima teško i stresno koliko i Vama, te nemojte dodavati nervozu. Svaki put kada osetite da ste neraspoloženi ostavite to što radite i prošetajte ili se udaljite od svih i dajte sebi vremena da se smirite.

Potrudite se da pakovanje i selidba deluju kao igra, naročito ako imate malu decu.

Kroz smeh i šalu sve ide lakše!

Ništa nemojte raditi na brzinu i u žurbi. Ovako ćete samo povećati nervozu. Zato je najbitniji savet da krenete na vreme. A najvažnije je da imate dobar plan, koji svima odgovara. Blagovremena priprema i dobrana organizacija će uraditi već pola posla, a stres će biti drastično umanjen!