Selidba: Spisak neophodnih stvari za lako preseljenje

Odbrojavanje do selidbe je počelo, a vi još uvek niste spremni? Iz ličnog iskustva savetujemo vam da ne ostavljate sve za poslednjih 10 dana, jer ćete biti u gužvi, vreme će teći brzo i bićete pod stresom jer ništa ne možete da stignete. Baš zato, za vas imamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da napravite spisak i krenete u akciju spremni!

Pogotovo ako se prvi put selite, onda se postavljaju mnoga pitanja: Gde ću naći kutije za selidbu, koji materijali za pakovanje nameštaja i kućne potrepštine će mi trebati, kako spakovati odeću za selidbu i slično.

Ne brinite, mi smo tu da vam pomognemo da selidba prođe relativno bezbolno. Pogledajte osnovne stvari u nastavku, kao i neke trikove na koje možda niste pomislili. Prvi korak je da napravite svoju listu oko mesec dana unapred!

Pa, krenimo redom...

#1 Kutije različitih veličina


Kartonske kutije su broj 1 na listi za selidbu. Radije nabavite kartonske kutije srednje veličine, a ne velike, jer nisu baš praktične. Nemojte misliti da ćete sve staviti u jednu veliku kutiju i gotovi ste. Razmišljajte i o izdržljivosti i kako se takva kutija podiže.

Uradite grubu procenu koliko će vam kartonskih kutija trebati na osnovu toga šta ćete u njima čuvati: stakleno posuđe, ukrase, kućne predmete, lomljive predmete. Naravno, usput će se pojaviti potrebe, ali one će se moći riješiti. Posebno kutije za čaše i tanjire moraju biti čiste i čvrste. Ukoliko planirate da stavite neke teže ili lomljive stvari u kutije, neizostavno učvrstite sve ivice i spojeve kutije jakom plastičnom lepljivom trakom.

Kartonske kutije možete kupiti u uradi-sam prodavnicama ili ih nabaviti u najbližem supermarketu, a možete ih i tražiti u nekoj od obližnjih prodavnica, budući da vlasnici često imaju mnogo kutija sa kojima ne znaju šta će i mogu vam ih dati potpuno besplatno. Jedino što je bitno je da su kutije neoštećene i u dobrom stanju.

#2 Zaštitna folija za pakovanje nameštaja i lomljivih predmeta

Kako biste bili sigurni da će lomljivi predmeti biti očuvani (kristali, lusteri, posuđe, prenosivi uređaji), nabavite jednu veliku rolnu folije sa mehurićima za aeroplast pakovanje ili penom i umotajte svaku stvar posebno pre nego što ih stavite u kutije. Malo je muka i traje dugo, ali nećete imati gubitke.

Folijom sa mehurićima možete ombotavati i nameštaj i veće uređaje za dodatnu zaštitu.

# 3 Torbe za nošenje

Predmeti koje ne želite da čuvate u kutijama, a nisu opasni za lomljenje, mogu biti transportovani u posebnim izdržljivim kesama. Obuća, igračke, sredstva za čišćenje, pa čak i upakovana hrana mogu lako da stanu u takve kese, koje su i ekonomičnije i lakše se nose.

A gde pronaći velike i izdržljive torbe za nošenje? U idealnom slučaju, već ste ih sakupili iz svih vremena kada ste kupovali u velikim robnim kućama sa kućnim potrepštinama, igračkama, itd. Mnogi od nas sakupljaju takve torbe za potrebe, a ako ih nemate, naš predlog je da posetite neki od velikih lanaca supermarketa gde prilično jeftino možete nabaviti ovakve kese-torbe (najčešće na kasi).

# 4 Koferi i putne torbe

Tokom selidbe, putne torbe i koferi su neophodni, naročito za pakovanje odeće. U putnim torbama skladištite i transportujte odeću i posteljinu (čaršave, peškire, ćebad, stolnjake), i sačuvajte ih čistim i bez gužvanja.

Ako imate mogućnost da uđete u novi dom nekoliko dana pre glavnog preseljenja, mogli biste sami da premestite ove predmete ranije. Možete čak staviti knjige u kofer sa točkovima tako da ne morate da ih dižete.

#5 Lepljive trake za pakovanje

Lepljive trake za pakovanje, i naravno, biće vam potrebno mnogo. Pošto na tržištu postoje razni kvaliteti, ne štedite na njima. Izaberite one najizdržljivije, koje se ne skidaju lako.

Najgarantovanije rešenje je snažna plastificirana traka dobrog kvaliteta i dovoljno široka da dobro zahvati spojeve kutije i mesta gde se spajaju „poklopci”. Na ovaj način vaše kutije neće biti otvorene tokom selidbe.

# 6 Markeri, nalepnice i etikete

Debeli markeri, etikete i nalepnice su jako korisne na vašem spisku za selidbu. Nije neophodno, ali značajno olakšava raspakivanje ukoliko pri pakovanju precizno obeležite kutije i napišete koji sadržaj se gde nalazi.

Na primer, kutije za čaše, tanjire i sl. treba da imaju veliko crveno E (lomljivo) i KUHINJA. Obično je praktičnije imati ove informacije označene sa strane tako da se mogu videti čak i kada su kutije naslagane. Pronađite svoj način obeležavanja prema onome što vam odgovara.

#7 Osnovni alati

Samostalna selidba je užasno naporna, te stoga, angažujte rođake i prijatelje da vam pomognu. Dakle, u ovom slučaju nabavite neke osnovne alate koje ćete koristiti prilikom pakovanja, ali i posle u novom domu. Biće vam potrebne makaze, merač trake, čekić i ekseri, odvijači različitih veličina.

Ako to možete da priuštite, uvek možete angažovati firmu koja obavlja poslove koji se tiču selidbe, kao što je pakovanje i prenošenje nameštaja. Svakako, morate se prvo dogovoriti sa njima, kako bi oni uračunali posao u cenu i imali na raspolaganju potrebno osoblje.

# 8 Kofer sa osnovnim stvarima za prvi dan


Nakon procesa selidbe, sve što ćete želeti je da sednete negde i odmorite se. Zamislite da morate da otvarate kutije i tražite peškire, posteljinu i odeću.

Da se ​​ne biste našli u ovoj poziciji, stavite na svoju listu i jednu torbu koja ima sve što vam je potrebno za dan-dva, neke osnovne potrepštine i sredstva za ličnu higijenu. Razmislite unapred šta će vam trebati prvog dana i stavite unutra.

💡 Bonus savet: Ovo su stvari koje NE treba uključiti na svoju listu za selidbu

Možda vam u procesu pakovanja u jednom trenutku postane primamljivo da počnete da bacate predmete u kutije bez razmišljanja. Šta god da nađete pred sobom, samo spakujete i ponesete sa sobom. Ovo možda ubrzava pakovanje, ali otežava sve ostale korake u procesu!

Promislite šta vam je potrebno i šta želite da ponesete, a ostalo ostavite, donirajte ili bacite.

Dakle, ne nosite sa sobom:

Sredstva za čišćenje u domaćinstvu (previše težine, opasno za prolivanje).
Odeća i obuća koju NIKADA ne nosite.
Knjige - sveske koje više nisu korisne (npr. vaše stare školske knjige).
Druge potrepštine za domaćinstvo ili teške predmete koji vam nisu potrebni.
Pošto počinjete iznova (bilo kupovinom kuće ili iznajmljivanjem), nemojte nositi beskorisne stvari koje će samo ispuniti vaš novi dom. Koristite kućne potrepštine pre nego što se preselite, bacite / reciklirajte / donirajte sve predmete koji vam nisu potrebni i videćete kako će selidba biti laka!

Organizujte se, napravite svoju listu selidbe ranije i sve će biti u redu! A ako želite pouzdanu transportnu kompaniju za transport, mi smo tu. Zatražite ponude od naše partnerske mreže i pronađite saradnike lako i brzo.