Legalizacija kuće - korak po korak vodič

U Srbiji je do 2015 godine podneto preko 790.000 zahteva za legalizaciju bespravno podignutih objekata.

Zabluda je da će svaki bespravno podignut objekat biti legalizovan. Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja definisalo je pravilnik na osnovu kojeg nepokretnosti mogu biti legalizovane. Na osnovu toga, nekretnine koje se nalaze na klizištu ili bilo kom drugom nestabilnom zemljištu neće moći biti legalizovane. Takođe će biti odbijeni i zahtevi za legalizaciju objekata koji su pozicionirani na lokalitetima gde se planira gradnja neke saobraćajnice ili bilo kakav važan infrastrukturni objekat.

Legalizacija kuće započinje pripremom neophodne dokumentacije. Da bi spremio svu neophodnu papirologiju vlasnik nekretnine mora da odredi sa kojim licenciranim projektantom ili licenciranom agencijom želi da poveri izradu dokumentacije. Za početak, vlasnik nelegalno izgrađenog objekata treba da obezbedi sledeću dokumentaciju:

1. Geodetski snimak objekta na parceli

2. Kopiju plana parcele iz katastra

3. Dokaz o vlasništvu parcele

Na osnovu ovako pripremljene dokumentacije licencirana agencija može da izradi ostalu neophodnu dokumentaciju, koja se razlikuje u zavisnosti od toga na teritoriji koje opštine se vrši legalizacija kuće. Bez licenciranog lica nije moguće legalizovati nepokretnost, odnosno, drugim rečima, neko mora da pečatom overi tu dokumentaciju.

Što se tiče cene legalizacije, i ona će se razlikovati od opštine do opštine. Ideja Ministarstva bila je da se omoguće takvi uslovi plaćanja legalizacije, koji neće opterećivati kućni budžet za više od 1000 dinara mesečno. Zbog toga je najavljeno da će biti omogućeno da se ove dažbine izmiruju na rate i na čak 10 godina.

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji takođe su predviđeni i popusti za socijalno ugrožene porodice. To uključuje popust od 99 odsto na prvih 100 kvadrata i 60 odsto na narednih 100 kvadrata. Uslov za ostvarivanje ovih popusta je da vlasnik nekretnine ne poseduje druge nepokretnoti i da su na adresi nelegalne kuće ili stana on i članovi porodice prijavljeni bar dve godine.

Izvor: Novosti, legalizacija.livejournal