Renoviranje stare kuće – sve što treba da znate pre nego što započnete ovaj projekat!

Stare kuće pogodne za renoviranje često se dobijaju u nasledstvo, a kako je cena nekretnina na tržištu skočila, u poslednje vreme sve veći broj ljudi opredeljuje se za opciju kupovine stare kuće koju će adaptirati prema svojim željama, potrebama i mogućnostima.

Takođe, ukoliko imate rešeno stambeno pitanje, renoviranje stare kuće je dobra investicija, budući da ćete po završetku radova moći da je izdate.

Pa, krenimo redom. Šta sve treba da znate pre nego što se upustite u renoviranje stare kuće?

Koraci u renoviranju stare kuće

#1 Ideja za renoviranje kuće

Pre svega, napravite sliku u glavi kakav biste želeli da vaš novi dom bude i estetski i funkcionalno. Koliko spavaćih soba i koliko kupatila vam treba? Da li su dnevni boravak, kuhinja i kupatilo adekvatni ili ima prostora za proširenje?
Građevinski inženjer ili arhitekta mogu proceniti situaciju i predložiti izmene rasporeda zidova bez uticaja na statiku zgrade. Treba napomenuti da, u zavisnosti od toga šta odlučite, Urbanistički zavod ponekad zahteva različite dozvole za renoviranje, pa se na vreme raspitajte da li je takva dozvola neophodna za ono što želite da radite.

#2 Vremenski i cenovni okvir

Pošto je finansijsko pitanje od primarne važnosti, dobro je znati šta možete da očekujete.
Uradite malo istraživanje tržišta ili kontaktirajte specijaliste za renoviranje da biste dobili ponudu o troškovima i rasporedu radova.
Očekujte da će postojati određena granica tolerancije u odnosu na materijale koje ćete izabrati za renoviranje stare kuće. Delimična adaptacija kuće od 100 m2. počinje od jedne nedelje (npr. farbanje), a za kompletno renoviranje može trajati i duže od tri meseca, uvek u zavisnosti od tehničkih radova, pojedinačnih problema koji se javljaju i izvođača radova koji će ih preduzeti.

#3 Izbor odgovarajućeg tima za renoviranje kuće

Podrazumeva se da najvažniju ulogu u renoviranju doma igra tim koji izaberete da izvrši tehničke poslove. Dobra komunikacija i poverenje su neophodni za takve zadatke. Važno je da ne zaboravite da tražite da vidite prethodne projekte koje su radili, kako biste bili sigurni da li je to ono što želite.

#4 Tehnička pitanja vezana za renoviranje

Generalno, ako želite da započnete renoviranje stare kuće, trebalo bi da budete svesni nekih tehničkih problema, kao što su:

  • Vlaga – proverite da li u kući ima vlage zbog unutrašnjih ili spoljašnjih faktora.
  • Gde se nalaze odvodi
  • Gde se nalaze centralna struja, voda
  • Stanje električnih instalacija
  • Stanje krova
  • Stanje termoizolacije
  • Stolarija
  • Kakav sistem grejanja kuća ima i šta želite da implementirat

Koja je cena renoviranja stare kuće?

Najvažnija stvar kojom se morate pozabaviti pre renoviranja stare kuće je svakako budžet, te u skladu sa tim i planirati sve dalje korake i odlučiti se da li ćete objekat renovirati odjednom ili u etapama.

Cena renoviranja stare kuće zavisi od mnogo varijabli:

  • prvobitnog stanja u kom se kuća nalazi
  • veličine objekta koja se renovira
  • tipa radova koji su potrebni
  • ličnih preferencija u odnosu na dekorativne i estetske intervencije
  • odabranih majstora, saradnika i podizvođača

Renoviranje krova

Jedan od prvih koraka pri renoviranju stare kuće je provera krova, budući da sanacija ili potpuna zamena ovog dela kuće podrazumeva dosta troškova. Ukoliko postoji potreba za sređivanjem krova, u zavisnosti od dotrajalosti, stanja i geometrije krovne površine, renoviranje i sanacija će vas koštati od 35 do 70 evra po kvadratu krovne površine.

Najvažnije je da utvrdite da li se krov samo popravlja ili menja u celini, te će u zavisnosti od toga i troškovi varirati u navedenom rasponu.

Radovi koji spadaju u ovaj cenovni okvir po kvadratnom metru kosog krova su:

  • skidanje starog i postavljanje novog krovnog pokrivača (cena varira od tipa)
  • limarski radovi
  • zamena potkrovne konstrukcije

Stolarija

Prilikom renoviranja stare kuće, najčešće se javlja potreba za zamenom stolarije.
Kroz pukotine i šupljine na staroj stolariji izlazi veliki deo toplote iz kuće i tako putem nastaju veliki toplotni gubici.

U Srbiji se najčešće koriste aluminijumski i PVC profili. PVC stolarija je jeftinija, dok je aluminijumska dugotrajnija i kvalitetnija. Kada govorimo o finansijskim očekivanjima, računajte da kvadratni metar dobrog PVC prozora sa roletnom i ugradnjom košta oko 200e, dok aluminijumski varira u rasponu 300-400e po metru kvadratnom.

Za zamenu kompletne stolarije na jednoj prosečnoj kući od 100 kvadrata, trebalo izdvojiti od 3000 do 4500 evra.

Ukupnu cenu renoviranja stare kuće je svakako nezahvalno određivati bez saznanja šta je ono što su vaše konkretne potrebe, ali primera radi cena renoviranja kuće kod koje je potrebno obaviti rušenje postojećih zidova, ozidati nove, uraditi električne instalacije, vodovodna instalacije, zatim zameniti stolariju, onda se možete računati na okvirnu cenu koja se kreće od 700-1200e po kvadratu.

Ideje za renoviranje stare kuće

Kako će izgledati vaša kuća nakon renoviranja zavisi od mnogo stvari, a kako biste lakše došli do jasne zamisli i ideje za renoviranje stare kuće, najlakše je da napravite spisak pitanja koja treba da postavite sebi, a na osnovu kojih ćete kasnije napraviti plan i moodboard.

Možda će vas zanimati i: Kako da uredite dom u bojama jeseni?

Spoljašnji izgled i fasada – da li želite da zadržite stari dizajn i restaurirate fasadu tako da zadrži svoje prvobitne karakteristike ili želite da je modernizujete?

U zavisnosti od odluke, bilo bi dobro da konsultujete stručnjake koji će vam pomoći da nađete optimalno rešenje. Imajte u vidu da restauriranje stare fasade, ukoliko je ona bila specifična i imala dekoraciju, ume da bude komplikovan i skup proces, te je važno da unapred znate šta je izvodljivo, a šta ne.

Unutrašnji izgled i dizajn enterijera – pre svega treba da razmislite o stilu koji vam se najviše dopada? Retro, boho, minimalizam, klasika…mogućnosti su beskonačne, a detalje birajte prema svom ukusu!



💡Kako da optimalno osvetlite svoj dom? Pročitajte savete i pronađite inspiraciju za rasvetu u svom domu!

Ukoliko znate u kom stilu biste želeli da idete, ali nemate iskustva sa sređivanjem unutrašnjosti doma, dizajner enterijera vam u tome može pomoći, naročito ukoliko imate manje prostorije koje biste voleli da uredite, ali ne znate kako.

💡Potrebna vam je inspiracija za unutrašnje uređenje doma? Ne propustite da pogledate članke iz naše kategorije Lifestyle&home deco!

Najčešće greške prilikom renoviranja stare kuće

1. Pogrešna procena vremena

Ne žurite! Kada se planira projekat ovog obima i izvode radovi kompleksni kao što je renoviranje stare kuće, jako je važno da ostavite dovoljno vremena za nepredviđene okolnosti koje produžavaju rokove.

2. Početak bez planova i projekta

Dajte sebi vremena za kreiranje plana i sklapanje nacrta, jer će vam upravo taj proces pomoći da iskristališete šta su želje, potrebe, mogućnosti i prioriteti prilikom renoviranja stare kuće.

U zavisnosti od toga šta radite, planovi mogu biti i dodatno neophodni kao osnov za dobijanje potrebnih građevinskih dozvola, a u svakom slučaju i za procenu i izradu spiskova materijala i poslova i posledično troškova.
Tek kada napravite precizan plan, imaćete realnu sliku i ispravno formirana očekivanja.

3. Pogrešna procena budžeta

Ono što je potrebno je da budete što precizniji u izradi troškovnika, kako ne biste ušli u nepredviđene situacije.

  • Krenite od određivanja maksimalnog budžeta, a zatim u skladu sa time krenite dalje u planiranje. U ovom koraku je dobro da na papir stavite i načine finansiranja (plaćanje na rate, pozajmice, krediti, itd), kako biste bili potpuno sigurni da je finansijska konstrukcija za renoviranje stare kuće stabilna.

  • Na osnovu arhitektonskog plana tražite predmer - popis materijala i radova - koji je osnova za procenu projekta.

  • Na procenjenu visinu troškova obavezno dodajte još 10-15% od vrednosti investicije za nepredviđene troškove.

  • Napravite dobar raspored izvođenja radova i njihovog plaćanja prema odlučenom načinu finansiranja.


4. Nestabilan vremenski okvir

Pre započinjanja renoviranja stare kuće, zajedno s arhitektom ili drugim izvođačima radova odredite precizne vremenske okvire za ceo projekat.

Ključno je da se majstori i svi delovi tima striktno pridržavaju svojih termina, inače ćete na kraju potrošiti više vremena i novca u odnosu na ono što je bilo prvobitno predviđeno. Ne zaboravite da na tome imate pravo da insistirate – možete staviti i u ugovor sa svakim podizvođačem kojeg angažujete.

5.Pogrešan izbor podizvođača

Posvetite vreme istraživanju i pronalasku pravih majstora i saradnika jer će vam to uštedeti mnogo živaca i vremena kasnije.

Pri izboru majstora birajte one koji imaju ubedljive reference, prikazali su najprofesionalniji pristup pri inicijalnom dogovoru, su najbliži vašoj lokaciji, ulivaju poverenje i imaju tehničke kapacitete da projekat renoviranja stare kuće završe u predviđenom i dogovorenom roku.

Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu kuće bilo gde u Srbiji (nove ili starije koju možete adaptirati) podesite kriterijume i pogledajte ponudu kuća na prodaju na portalu Srbija nekretnine!

Dodatno, ukoliko želite da kupite stan u Hrvatskoj, pogledajte ponudu na Crozilli!