Stanovi u prizemlju: Prednosti i mane

Iako se penthausi i stanovi na poslednjem spratu stambene zgrade mogu smatrati najboljim opcijama, postoji mnogo razloga zašto život u prizemlju može biti mnogo bolji. Neki ljudi čak više vole ove stambene objekte od drugih.

PREDNOSTI
Prvo, analizirajmo neke pozitivne strane ovakvih stanova – zašto odabrati stan u prizemlju?

Više korisnog prostora: Većina kupaca/zakupaca stanova u prizemlju bira ih jer imaju više prostora, kako unutra tako i spolja. Nema izgubljenog prostora za stepenice, liftove, pa čak ni hodnik stambene zgrade. To praktično znači prostraniju dnevnu sobu ili čak dodatnu sobu.

Spoljne površine: boraveći u prizemlju, imate lakši pristup spoljašnjim i dvorišnim delovima vašeg životnog prostora. Naime, u nekim kompleksima stanovi u prizemlju imaju baštu, koju, iako se smatra zajedničkom, praktično uglavnom koriste stanari/vlasnici u prizemlju. Dakle, dok gornji spratovi mogu imati balkon, prizemlje obično ima svoj privatni prostor na otvorenom, što ga čini idealnim za porodice sa malom decom i/ili kućnim ljubimcima.
Temperatura: Pošto su stanovi u prizemlju prirodno izolovani od zemlje i zaštićeni od spratova, održavaju konstantnu unutrašnju temperaturu tokom cele godine, te su troškovi grejanja i hlađenja niži. Zbog toga su prizemne zgrade manje energetski intenzivne, jer zimi ostaju tople, a leti hladne.

Poseban ulaz: Da li biste želeli da imate svoj lični ulaz u stambenu zgradu? Ako je tako, onda bi stan u prizemlju mogao biti savršen izbor za vas. Stanovi izgrađeni u prizemlju često imaju poseban ulaz, a samim tim i veću autonomiju.

Bez stepenica: Jedna od najvećih prednosti života u stanu u prizemlju je ta što ne morate da koristite stepenice ili lift. Takođe je idealan dom za one sa bebama ili malom decom koji se voze u kolicima, starije osobe i osobe sa poteškoćama u kretanju. I naravno, ne idete uz stepenice natovareni torbama sa namirnicama i teškim predmetima.

Nema uznemiravanja komšija: Život u prizemlju zgrade smanjuje stres da ćete uznemiriti komšije – to se najčešće dešava sa komšijama koji žive u stanovima ispod, čega u ovom slučaju nema, što je važno za stanare ili kupce sa decom ili kućnim ljubimcima.


NEDOSTACI
Svaka medalja ima 2 strane - dakle, život u stanu u prizemlju ima svoje nedostatke. Konkretno:

Manje privatnosti: Jedna od najvažnijih stvari koje treba razmotriti pre useljenja u stan u prizemlju je pitanje privatnosti. Iako možda imate poseban ulaz, ako se nalazi u blizini glavnog ulaza - stambene zgrade ili između susedne stambene zgrade - ili čak susednog stana u prizemlju - vi ste podložniji "radoznalim očima".
Problemi sa ventilacijom: Ozbiljan nedostatak života u stanu u prizemlju je neadekvatna ventilacija. Posebno u starijim zgradama, stanovi u prizemlju izgrađeni na donjem spratu stambenog prostora nisu imali slobodan pristup prirodnom strujanju vazduha. Naročito ako nisu i ventilirani. Srećom, poslednjih godina je veliki naglasak na prirodnoj ventilaciji.
Manje sigurnosti: Stanovi u prizemlju mogu omogućiti lakši pristup, ali u nekim slučajevima to nije nužno dobra stvar. Ovi stanovi se suočavaju sa većim bezbednosnim rizikom jer uljez može ući u kuću ili kroz glavni ulaz ili provaljivanjem prozora – posebno ako se radi o stanu čiji se prozori otvaraju direktno na ulicu. Zbog toga su izuzetno dobar sigurnosni sistem, alarmni i protivprovalni prozori neophodni.
Strah od insekata i glodara: I na kraju, veoma važan nedostatak su neželjeni "gosti". Nažalost, život bliže zemlji ima svojih poteškoća, jer je vaš dom osetljiviji na napade svih vrsta insekata, poput mrava, bubašvaba i paukova, ali i glodara. Zbog toga je važno preduzeti sve preventivne mere (dehelmintizacija, dezinfekcija, miocid) i pokrivati i najmanje ulaze u svoj dom mrežama protiv komaraca kako bi vaš prostor bio čist od miševa i insekata.

Dakle, ako tražite stan u prizemlju, pažljivo razmotrite prednosti i nedostatke, usaglasite ih sa svojim željama i potrebama, a zatim posetite portal Srbija nekretnine kako biste pronašli sve raspoložive nekretnine za prodaju ili iznajmljivanje.