Vodič za pronalaženje studentskog stana

U uzbudljivom periodu u životu prilikom kog se završava srednja škola, polaže prijemni i upisuje fakultet, roditelji i budući studenti koji ne žive u velikom gradu suočavaju se sa još jednim važnim pitanjem, odnosno pronalaskom odgovarajućeg stana. Stanovi za iznajmljivanje u Beogradu kao i stanovi za iznajmljivanje u Novom Sadu (kao dva najčešća grada u kojima se studira) su brojni, međutim samo određeni procent njih pada pod kriterijume koji su roditeljima i studentima važni i koji se uklapaju u njihovu konstrukciju u odnosu na budžetske mogućnosti, deo grada, povezanost i druge faktore.
Kako bismo vam malo olakšali ovaj proces koji ume biti iscrpljujući, za vas smo pripremili nekoliko saveta.


Naoružajte se strpljenjem

Ovo je verovatno jasno i bez toga da mi napomenemo, ali imajte u vidu da je pronalazak idealne studentske nekretnine proces koji može potrajati, pa vam savetujemo da počnete na vreme i budete strpljivi pri izboru. Izuzetno mali broj ljudi uspeva da pronađe stan ‘iz prve’, tako da se pripremite na veći broj poseta različitim nekretnina. Dobro je znati da je upravo sada idealan trenutak da u potragu krenete, jer se tokom jula veliki broj već postojećih studenata seli, te mnogi stanovi postaju slobodni i mogućnost izbora je znatno veća tokom letnjih meseci, nego recimo u septembru kada je većina sjajnih stanova već našla svoje nove stanare. Nije nemoguće, naravno, ali svakako je znatno teže i podrazumeva temeljniju pretragu u kraćem roku.

Ono što je važno da znate je da kroz ovaj proces ne morate prolaziti sami – u svakom trenutku možete odabrati agenciju i potražiti asistenciju, budući da su upravo agenti ti koji imaju najviše informacija i iskustva u potrazi za domom koji se poklapa sa vašim potrebama i mogućnostima.

Jasno poređajte prioritete
Kada tražite stan, važno je da uvek na umu imate šta su sve stvari koje su vam bitne, kao i njihov redosled – odnosno, šta su one stvari koje su apsolutne, a šta one oko kojih biste možda i napravili određeni kompromis. Neki od najčešćih kriterijuma su opšte stanje i opremljenost nekretnine, cena mesečne kirije i računa, veličina stana, lokacija i njena povezanost sa drugim delovima grada, tip grejanja, visina depozita, kao i uslovi i komunikacija sa vlasnikom stana.
Dobro je znati da, ukoliko tražite samostalno, filtracija rezultata na sajtu Srbija nekretnine je moguća po gotovo svim merljivim i objektivnim kriterijumima, te ćete do trenutne ponude stanova doći brže i lakše, u zavisnosti od opcija koje odaberete.


Napravite detaljnu tabelu

Veliki broj nekretnina na oglasniku deluje primamljivo i uklapa se u vaše zadate kriterijume, međutim, utisci se menjaju kada stan vidite uživo i porazgovarate sa vlasnikom. Znajući to, uvek je bolje da imate širu listu stanova koje biste voleli da vidite i da polako i sistemom eliminacije dođete do onoga što vam idealno odgovara.
Tehnika koja se iskustveno pokazala najpraktičnijom je tabelarno slaganje stanova koje planirate da posetite sa svim relevantnim informacijama: u zavisnosti od toga šta vam više odgovara napravite je na papiru ili u telefonu, a tablicu popunite tako da je u svakom redu po jedan stan sa adresom i kontakt telefonom, a u kolone dodajte detalje poput cene, veličine, itd. Idealno bi bilo da poređate stanove prema delovima grada i naseljima, kako biste mogli unapred da osmislite svoj plan kretanja.

Nakon toga sledi obilazak. Prilikom posete nekretnini budite otvorenog uma i nemojte se ustezati da vlasnika stana pitate baš sve što vas zanima, kako biste predupredili sve potencijalne neprijatnosti koje iz nepotpune informisanosti mogu nastati. Ukoliko nađete nešto što vam po svim kriterijumima odgovara, nemojte čekati dugo da donesete odluku (čak i ako to znači da nećete pogledati sve stanove iz tabele), budući da se dobri studentski stanovi vrlo brzo izdaju jer je potražnja jako velika.

Na kraju vam ostaje samo – useljenje! I ne brinite, ovaj proces jeste stresan, ali je i uzbudljiv i prelep. Ako ne znate odakle da počnete, savetujemo da pogledate naš spisak povoljnih stanova u Beogradu i Novom Sadu i da se odatle igrate sa filterima pretrage i uživate u prelepoj i velikoj životnoj promeni koja vam predstoji.