Sve što treba da znate o zakonu o parkiranju ispred kuće

Sa sve većim brojem stanova i porodičnih kuća koji poseduju više od jednog automobila, suočavamo se sa ozbiljnim problemom nedostatka parking prostora za svako vozilo unutar stambenih jedinica. Ova neodrživa situacija nije samo svakodnevna tema razgovora, već često izaziva i tenzije među građanima.

S obzirom na ovu realnost, postavlja se pitanje kako se može rešiti problem nedostatka parking prostora i poboljšati uslovi za sve građane u urbanim sredinama?

Uz sve ovo, važno je razmotriti šta Zakon o parkiranju ispred kuće propisuje u vezi sa pravilima parkiranja. Pitanja kao ko ima pravo parkiranja ispred zgrade ili kuće, i ko je odgovoran za nepropisno parkiranje na označenim parking prostorima, kako sprečiti parkiranje ispred kuće i kome pripada parking ispred zgrade postaju ključna u kontekstu ovog problema.

Pa, krenimo redom…

Kome pripada parking ispred zgrade?

Da li ste se ikada zapitali kome pripadaju ona parkirna mesta ispred vaše zgrade? Odgovor zavisi od njihove lokacije!

1. Parkiranje pored puta

Ako su označena parkirna mesta pored ulice ispred zgrade, onda se nalaze na javnoj površini, odnosno vlasništvo su grada. To znači da svako može da parkira tamo, od stanara zgrade i njihovih gostiju do prolaznika. Ova mesta obično obeležava javno parkirno preduzeće i moraju poštovati propisane dimenzije, kao I pravila naplate koja važe na tom području.

2. Parkiranje u dvorištu

Ako je parkirni prostor unutar dvorišta zgrade, onda to najverovatnije spada u privatni parking zgrade, mada se i dalje nalazi na javnoj površini. Oznake za parkiranje su regulisane I moraju biti javno vidljive, a mesta mogu biti kosa, paralelna ili normalna, sve zavisi od veličine prostora.

Šta je još važno da znate?

Stanari mogu odlučiti da limitiraju broj vozila po stanu koji mogu da se parkuju u dvorištu, ali poštovanje je stvar individualne savesti.

Pripadajuće mesto u dvorištu ne možete prodati ili iznajmiti. Iako nimate vozilo, ono i dalje pripada zgradi, a ne vama.

Garaže u dvorištu su druga priča. Kupovinom garaže postajete vlasnik i njome možete slobodno trgovati. Dakle, ako se selite, možete je prodati novom vlasniku stana ili je zadržati za sebe.


Možda će vas zanimati i: Koraci za prenamenu garaže u stambeni prostor

Savet:

Uvek pogledajte kako su parkirna mesta označena i pročitajte postojeća pravila zgrade kako biste izbegli nepotrebne glavobolje i globe!
Ako vas zanima zakon o parkiranju ispred zgrade, sugerišemo da najpre konsultujete Pravilnik uslovima i normativima za planiranje i projektovanje stambenih zgrada i stanova Ministarstva građevinarstva, saobraćaja I infrastrukture Republike Srbije.

Zakon o parkiranju ispred kuće

Kada pričamo o parkiranju ispred kuće, pravilnik se ne razlikuje previše u odnosu na stambene zgrade – u najkraćem, vaša isključiva prava važe samo na prostoru koje je vaše vlasništvo.

1. Parking ispred kuće:

  • Prostor pored puta ispred vaše kuće, osim ograđenog dvorišta, najverovatnije spada u javnu površinu. To znači da svako može tu da parkira, od komšija do prolaznika.
  • Pazite na znake! Izuzetno su nepropisno parkirati preko ulaza u garažu ili na označenom privatnom mestu

2. Parking u dvorištu:

  • Vaše dvorište je privatni prostor, pa prema tome i parkirna mesta unutar njega. Kako ćete ih urediti i koliko vozila može stati - stvar je vaše lične odluke.

Ključne napomene:

  • Iako ste vlasnik zemljišta, to ne znači da možete sprečiti drugog da parkira ispred kuće na javnoj površini, osim ako ne postoji zabranjujuća oznaka.
  • Garaža unutar dvorišta može se smatrati vašim vlasništvom, pa je slobodno možete koristiti ili iznajmiti.

Savet:

Budite uvijek ljubazni i razumni sa komšijama, a parkiranje neka bude što manje stresno! S poštovanjem pravila izbegnete nepotrebne poteškoće i kazne.

Tražite kuću u okolini Beograda, gde parking neće biti problem? Obavezno pogledajte Kako i gde naći povoljne kuće na široj teritoriji grada!

Kako sprečiti parkiranje ispred kuće i zaštititi svoj ulaz I garažu?

Znate li onu frustraciju kad neko parkira ispred vaše garaže ili ulaza u kuću? Ne brinite, postoje rešenja!

Javna površina ispred kuće:

  • Iako je to prostor pored vaše kuće, on je javna svojina. Svako ima pravo da parkira tu, osim ako postoji zvanična zabrana.

Zaštita ulaza i garaže:

  • Legalni put: Možete zatražiti od Grada dozvolu za postavljње znaka "Zabrana parkiranja". Nakon dobijanja dozvole, znak postavlja gradsko preduzeće i tada je parkiranje tamo ilegalno. Nepropisno parkirana vozila će biti kaznjena, ali ni vi tu ne možete parkirati.
  • Nelegalni pokušaji: Ispravite se sami iscrtavanje znakova ili postavljane fizičkih prepreka - nelegalno je i može se kazniti.

Privatni parking u dvorištu:

  • Imate dvorište? Tu imate slobodnije ruke! Možete ga urediti kao privatni parking i koristiti raznu opremu za zaštitu parkirnih mesta.

Beograd:

  • Zaštitu privatnog parkinga u Beogradu morate regulisati preko Sekretarijata za saobraćaj. Oni izdaju dozvolu za znak "Zabrana parkiranja" i obezbeđuju njegovo postavljanje.

Parkirna barijera:

  • Za nju je potrebna posebna dozvola, ali ne preporučujemo je automatski. Pokušajte prvo sa znakom ili drugim rešenjima.

Ne zaboravite:

  • Budite ljubazni prema komšijama i parkirate pravilno. Sprečavanje legalnog parkiranja na javnoj površini može dovesti do kazne.
  • Za sva pitanja i formalnosti u vezi sa privatnim parkingom, obratite se nadležnim institucijama.

Zakon o parkiranju ispred zgrade pod tim imenom ne postoji, međutim prava I obaveze možete naći u okviru Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima na sajtu Ministarstva.

Parkiranje ne mora biti stresno! Poštujte pravila i zaštitite svoj ulaz na legalan način, a ako definitivno ne uspevate da pronađete rešenje za svog četvorotočkaša u glavnom gradu, zašto ne biste pogledali ponudu garaža za iznajmljivanje ili garaža na prodaju u Beogradu?