Biljke za uređenje dvorišta i terase: Stvorite privatni raj

Dvorište je produžetak vašeg doma na otvorenom. To je mesto za odmor, druženje i uživanje. Međutim, pravu magiju možete stvoriti tek uz pažljivo odabrane ukrasne biljke za dvorište koje će oplemeniti prostor I dati mu na lepoti. Klima i lokacija Srbije igraju ključnu ulogu u izboru bilja, a u ovom tekstu ćemo vam ponuditi savete i ideje kako da osmislite savršeno dvorište ili nađete idealne biljke za terasu.

Izbor bilja za vaše dvorište ili terasu

Kada birate biljke za uređenje dvorišta I terase, prvo razmislite o količini sunca koju prostor prima tokom dana. Sunčane terase I dvorišta zahtevaju biljke otporne na sušu i visoke temperature, dok za one sa manje sunca treba birati bilje koje voli hladniju i vlažniju sredinu. Takođe, važno je razmotriti veličinu vašeg prostora i koliko vremena možete posvetiti nezi bilja, kako bi ukrasne biljke za dvorište mogle da rastu I razvijaju se na pravi način.

Čitajte još: Saveti za savršeno uređenje dvorišta

Biljke za terasu sa suncem:

  • Lavanda (Lavandula angustifolia): Klasična mediteranska lepotica koja voli sunce i sušu. Lavanda cveta preko leta prelepim plavim ili ljubičastim cvetovima i ima predivan miris. Idealna je za jako osunčane terase ili dvorišta na sunčanoj strani.

  • Ruzmarin (Rosmarinus officinalis): Aromatično bilje koje ceni puno sunca je idealan izbor ako želite zimzelene biljke za terasu koje će očuvati lepotu tokom svih godišnjih doba. Savršeno je za kulinarstvo, a prelepo izgleda i u saksijama.

  • Oleander (Nerium oleander): Ovo grmlje ima sjajne roze, bele ili žute cvetove i voli puno sunca. Važno je napomenuti da je oleander otrovan, pa ga držite podalje od dece i kućnih ljubimaca.

  • Crveni kralj (Crocosmia x crocosmiiflora): Ova egzotična trajnica cveta predivnim narandžastim ili žutim cvetovima od kasnog proleća do jeseni i spada u idealne biljke za sunčanu terasu.

Biljke za terasu sa manje sunca:

  • Hortenzija (Hydrangea macrophylla): Ovo grmlje ima velike, bujne cvetove u plavoj, ružičastoj, ljubičastoj ili beloj boji i voli vlažno zemljište i hladniju klimu.

  • Fuksija (Fuchsia magellanica): Elegantna viseća biljka sa prelepim visećim cvetovima u crvenoj, roze, ljubičastoj ili beloj boji. Fucsija voli vlažno zemljište i zaštićeno mesto od direktnog sunca.

  • Bršljan (Hedera helix): Zimzeleno penjače penjačica savršena za stvaranje zelenih zidova ili maskiranje ograda. Bršljan voli vlažno zemljište i hladniju lokaciju.

  • Veliki zimzelen (Vinca major): Grmlje sa plavim ili ljubičastim cvetovima koje voli vlažno zemljište i dobro podnosi hladniju penumbra.

Možda će vas zanimati i: Lekovite biljke koje možete uzgajati u domu

Nega bilja

Nakon što ste odabrali savršene biljke za vaše dvorište, potrebno im je posvetiti i odgovarajuću negu. U zavisnosti od vremena koje možete posvetiti, napravite mali raspored kako bi vaše biljke za uređenje dvorišta uvek izgledale lepo.

  • Zalivanje:

Biljke na sunčanim lokacijama zahtevaće češće zalivanje, naročito tokom vrućih letnjih meseci, dok se biljke koje vole vlažno zemljište ne smeju preliti, ali njihovo zemljište ne sme ni potpuno presušiti.

Koristite kišnicu kada je moguće, jer je bolja za biljke od vodovodne vode. Obratite pažnju na vremensku prognozu I rasporedite zalivanje u odnosu na prirodno stanje.

  • Đubrenje:

Većini biljaka je potrebno đubrenje jednom ili dva puta mesečno tokom sezone rasta. Informišite se I koristite đubriva namenjena za određenu vrstu biljke koju gajete.

  • Rezidba:

Redovno rezanje uvelih cvetova i odumrlih delova biljke stimuliše rast i održava lep izgled ukrasnih biljaka za dvorište.

Pročitajte i: Saveti za odabir najlepših sobnih biljaka

Inspiracija za dekoraciju dvorišta

Uz prelepo bilje, vaše dvorište možete pretvoriti u funkcionalnu i estetski prijatnu oazu pomoću kreativnih dekorativnih elemenata.

  • Teren i staze:

Za sunčane terase, kamen ili šljunak su idealni izbori za stvaranje putanja i odmořišta. Svetli materijali reflektuju sunce i vizuelno proširuju prostor I ističu ukrasne biljke za dvorište.

Za terase sa manje sunca, razmislite o stazama od opeke ili betonskih ploča. Tamniji materijali bolje apsorbuju toplotu i mogu biti prijatniji za hodanje tokom toplih dana.

  • Nameštaj i dodaci:

Izbor nameštaja zavisi od namenjene funkcije terase. Udobne fotelje i stočić idealni su za stvaranje zone za odmor, dok je set stolova i stolica savršen za večere na otvorenom.

Uvežite prostor dekorativnim jastucima i saksijama sa manjim ukrasnim biljem.

Dodajte rasvetu za večernje uživanje. Lanterne, solarne lampe ili nizovi svetlećih traka mogu stvoriti magičnu atmosferu I dodatno istaći vaše ukrasne biljke za dvorište ili terasu.

  • Vertikalne površine:

Zidovi terase možete ukrasiti penjačicama kao što su bršljan, klematis ili vitica pirulj. Visoke saksije sa bambusom ili drugim vertikalnim biljem također mogu dodati šmek prostoru.

Zanimljiva opcija je i stvaranje "živog zida" od posebnih filca sa džepovima za sadnju biljaka.

  • Vodeni elementi:

Zvuk tekuće vode donosi mir i spokoj na terasu I u dvorište. Ukoliko imate uslove za tako nešto, razmislite o fontani, malom ribnjaku ili dekorativnom vodopadu, a ptice će se radovati i ptičjoj pojlici koju možete postaviti na terasu.

Uz malo truda i kreativnosti, vaše dvorište može postati prelepo utočište za odmor i druženje. Izbor biljaka za uređenje dvorišta prilagodite količini sunca i klimi, a zatim se posvetite dekoraciji kako biste stvorili prostor koji odražava vaš stil. Neka vam ovo bude inspiracija za stvaranje vaše vlastite zelene oaze!

Tražite novi dom sa dvorištem? Pogledajte našu ponudu kuća na prodaju bilo gde u Srbiji!