Da Li Stižu Bolji Dani Za Voždovačko Naselje Banjica?!

U želji da pokažu da se ne bave samo grandioznim projektima tipa Beograd na vodi i Tramvajem u 21. vek, hoću reći Beogradski metro, gradski oci su doneli su više planskih dokumenata koji bi trebalo da poboljšaju uslove života običnih građana. Tako su doneti, između ostalih: Plan generalne regulacije Sportsko-rekreativnog centra "Košutnjak", Nacrt plana detaljne regulacije okretnice trolejbusa na Studentskom trgu i Plan detaljne regulacije voždovačkog naselja Banjica.

A Sve Je Počelo Veoma Davno...

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka stanogradnja u Beogradu bila je u punom zamahu. Preduzeća su zidala stanove za svoje radnike i tada su nastala mnoga Beogradska naselja. Vesele devedesete su, kao i mnogo štošta, prekinule i ovaj građevinski zamah pa su mnoga od ovih naselja ostala nedovršena. Ova sudbina nažalost nije zaobišla ni voždovačko naselje Banjica.

Predeo između ulica Crnotravske, Borske i Bulevara oslobođenja ostao je napušten i zapušten. Na jednom delu bespravno su izgrađene kuće, a zemljište preko puta „Tehnogasa“ potpuno je neuređeno, sa velikom denivelacijom terena i delimično pokrenutim klizištem. Pored toga naselje je samo delimično opremljeno pratećom komunalnom infrastrukturom, realno koliko vam zaista treba kanalizacija ako imate kablovsku i internet!

Mali Se Iznenada Pojavljuje I Rešava Stvar!!!

Srećom ovakva situacija nije promakla budnom oku gradskih vlasti te je Komisija za planove grada Beograda posle detaljne urbanističke analize utvrdila da nisu iskorišćene maksimalne mogućnosti naselja Banjica prema Generalnim urbanističkim planom (GUP) Beograda do 2021, te da je, u skladu sa tim, moguća dodatna izgradnja stambenih i poslovnih sadržaja.

Iz tog razloga donet je novi Plan detaljne regulacije koji će omogućiti da se planira izgradnja novih stambeno-poslovnih objekata uz Borsku ulicu, kao i da se sanira bespravna izgradnja individualnih stambenih objekata (živela legalizacija).

Takođe, definisane su i mogućnosti za izgradnju sportskih sadržaja, u neposrednoj blizini kompleksa "Tehnogasa". Naravno da planeri i arhitekte iz Gradske Skupštine nisu zaboravili ni na svež vazduh i rekreaciju tako da je planirana i izgradnja nekoliko parkova.

Ovo područije, zaista je kao stvoreno za parkove jer okruženo zelenilom – u neposrednoj blizini su Banjička šuma, Banjički vis i Manastirska šuma. Povećanje broja nekretnina na Banjici trebalo bi da poveća i broj stanovnika u naselju koji takođe nije u skladu sa planiranim?!