Rekonstrukcija Autokomande – Hoće li Biti Gužve?!

Pošto su se predhodne godine Gradske vlasti bavile donošenjem urbanističkih planova i planova detaljne regulacije, ove godine rešili su da neke od njih sprovedu u delo. Prva na red je došla Autokomanda kao logičan nastavak radova na rekonstrukciji Ulice Vojvode Stepe. Obzirom na nesumljivi značaj ove saobraćajnice nadamo se da do velikih gužvi ipak neće doći. U svakom slučaju uređenje ovog dela Beograda dobra je vest za sve vlasnike stanova na Autokomandi jer će se poboljšati kvalitet života u ovom delu grada.

Odkud Autokomanda?

Pošto se nalazi u neposrednoj blizini autoputa i predstavlja drugu od dve velike petlje Beograda neko bi možda pomislio da se sa ovog mesta upravlja ili ti komanduje autoputom. Međutim naziv naselja stariji je od autoputa. Nekada su u ovom delu Voždovca bili smešteni veliki hangari vojne-motorizovane jedinice, te je vremenom celo naselje dobilo naziv Autokomanda. Još jedna stvar koja čini ovo naselje posebnim među beogradskim naseljima jeste činjenica da se u njemu nalaze stadioni dva najveća srpska fudbalska tima, „Crvene Zvezde“ i „Partizana“. Ne možete se smatrati pravim Beograđaninom ako niste na nekom od njih pogledali makar jedan derbi. Ova lokacija smatra se elitnim delom grada pa nekretnine u blizini stadiona važe za skuplje.

Šta Nas Očekuje u Narednim Mesecima

Ono što najviše brine sve nas, bilo da smo žitelji ovog dela grada ili ne, jeste koliko će radovi uticati na odvijanje saobraćaja u gradu. Opšte je poznato da se saobraćajne gužve očas posla preliju iz jednog dela grada u sve ostale. Gradski menadžer Goran Vesić objašnjava da će se radovi odvijati u četiri faze kako bi sve vreme rekonstrukcije mogao da se obavlja saobraćaj. Ovo znači da će saobraćaj biti moguć samo iz Bulevara oslobođenja u oba smera, i neće biti moguća bilo kakva uključenja ni isključenja u zoni kružnog toka. Rekonstrukcija naravno utiče i na gradski prevoz, tako da su linije koje sobraćaju preko Autokomande izmenile svoje trase. Informacije o tome na koji način su izvršene ove izmene možete dobiti od Beo-kom Servisa ili na sajtu Gradskog Saobraćajnog Preduzeća. Sama rekonstrukcija ove sobraćajnice podrazumeva da će tramvajske šine ići sredinom kolovoza, sve do restorana Franš, kao što će biti slučaj i u obnovljenoj Ulici Vojvode Stepe. A obuhvatiće i rekonstrukciju parka koji se naslanja na Autokomandu iz pravca Vojvode Stepe, a za koju je sredstva donirala Naftna Industrija Srbije. Pored poboljšanja saobraćaja, rekonstrukcija Autokomande imaće svakako uticaj i na poboljšanje kvaliteta života u ovom delu Voždovca, a ko zna možda će se u budućnosti odraziti i na cenu stanova u ovom delu grada.