Protesna Šetnja Stanara tzv. „Smrdljivih Zgrada“

Mnoge zgrade u Srbiji imaju svoja nezvanična imena, koja su mnogo poznatija od adrese na kojoj se nalaze. Ovakva praksa nije preskočila ni Novi Beograd. Na ovoj Beogradskoj opštini postoje zgrade koje se zovu: Televizorka, Kineski zid, Mercedesovi soliteri, Četiri idijota... Odskoro dve nove zgrade u novobegradskom naselju „Dr. Ivana Ribara“ postale su poznate pod nazivom „Smrdljive zgrade“. Koliko god situacija izgledala šaljivo stvarnost je potpuno suprotna. Naime u ove dve novobeogradske zgrade utvrđeno je postojanje otrovnih supstanci: akrolina, okluena, fenantrena i fenola. Sve navedene supstance su opasne po zdravlje ljudi i kancerogene.

Miriše na Novo

Kada su kupovali stanove na prodaju u novobeogradskom naselju „Dr. Ivana Ribara“ budući stanari nisu ni slutili da su uz stambeni prostor dobili i otrovne substance – gratis. Ove zgrade su useljene u septembru 2013. godine, i odmah pošto su se uselili stanari su osetili miris nafte u svojim tek kupljenim stanovima. Kada su kontaktirali izvođača radova i ukazali mu na ovaj problem, dobili su odgovor da je u pitanju „miris novog“. „Miris novog“ međutim nije vremenom nestajo već je počeo da se uvlači u odeću, a ubrzo su usledile i zdravstvene tegobe. Videvši da je vrag odneo šalu stanari su se obratili Gradskom zavodu za javno zdravlje. Od ove institucije su dobili odgovor da nije u pitanju ništa ozbiljno, i ponuđen im je ugovor o privremenom iseljenju, dok traje sanacija stanova iz čisto sanitarno-higijenskih razloga. Po preporuci Građevinske direkcije Srbije stanari zahtevaju da se urade ponovne analize na VMA. Ova renomirana zdravstvena ustanova utvrdila je da su u pitanju gore navedene veoma štetene i kancerogene materije, i dala preporuku da se stanari što pre isele.

Institut „Vinča“ Radi Projekat Sanacije

Oktobra meseca Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ponudilo je stanarima da pređu u stanove na drugoj lokaciji, raskinu ugovor i nadoknade troškove ili da sa drugom ugovornom stranom postignu dogovor.Projekat sanacije stanova u Novom Beogradu u naselju “Dr Ivana Ribara” treba da uradi Institut Vinča u saradnji sa stručnjacima koji rade na fakultetima iz te oblasti. Na sastanku koji je tada održan, između predstavnika Građevinske direkcije Srbije, Instituta “Vinča” i predstavnika stanara, dogovoreno je da se urađeni program sanacije dopuni, jer su nedostajali elementi koji se tiču kontrolnih merenja, načina na koji će se sprovoditi radovi i meriti rezultati.

„Otrovni zidovi na doživotni kredit"

Krajem novembra ništa od svega dogovorenog nije ni počelo da se ostvaruje. Zbog toga je 200 stanara naselja „Dr. Ivana Ribara“ održalo protestnu šetnju oko Bloka 44. Građani su uz pratnju policje, mirno šetali trotoarom ka pijaci u bloku 44 ne remeteći saobraćaj. Nosili su transparente: „Otrovne zgrade: rasprodato", „Otrovni zidovi na doživotni kredit"... Građani zahtevaju od ministarstva i Građevinske direkcije Srbije da ili raskine ugovor tako što će im vratiti kompletne troškove koje su do sada uložili u stanove ili da u potpunosti saniraju otrovne materije u zgradama. I pored obećanja Građevinska direkcija Srbije većini stanara nije platila nikakvu nadoknadu, a mnogi od stanara su prinuđeni da plaćaju kiriju u iznajmljenim stanovima u kojima trenutno borave. Rešenje ovog problema, kao i mnogih u ovoj našoj Srbijici, se ne nazire. Nažalost ovde je već ustaljena praksa da su svi krivi a niko odgovoran, a građanska prava postoje samo na papiru. Pravda ne samo da je spora nego i većini nas nedostupna. A ni stara izreka svako čudo za tri dana, više ne važi. Ovde su i čuda mnogo kraća. U ostalom kakvu šansu imaju stanari dve zgrade kad evo braća Rusi odustali od „Južnog toka“.