Dokle se Stiglo sa Legalizacijom?!

Zakon definiše legalizaciju kao naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno deo objekta koji je izgrađen, odnosno rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole, odnosno koji se koristi bez upotrebne dozvole.

Sa stanovišta pravno uređene države deluje neverovatno da uopšte postoje objekti građeni bez potrebnih dozvola i zakonom propisane dokumentacije. Još neverovatnija, da ne kažem luđa, je činjenica da jedna pravna država ovu situaciju ne može da reši jedanest godina!

Građani koji su sticajem okolnosti bili prinuđeni da svoje stambeno pitanje reše na ovaj način i pored velikih ulaganja i troškova i dalje žive u neizvestnosti. Za to vreme država naplati ono što može i gde može. Jedino što država kontinuirano preduzima u ovih jedanest godina jeste donošenje novih i novih zakona koji bi trebalo da reše ovaj problem. Zakoni se menjaju problem ostaje.

Procedure Komplikovane, Cene Previsoke!

Na osnovu člana 12. Zakona o legalizaciji, zahtev za legalizaciju treba da sadrži: geodetski snimak, projekat izvedenog objekta u tri primerka, dokaz o pravu korišćenja, svojine, odnosno zakupa na građevinskom zemljištu, odnosno dokaz o pravu svojine na objektu, dokaz o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, dokaz o uplati administrativne takse. Sve ovo naravno treba platiti, tako da podnošenje zahteva za legalizaciju kuće od 100 kvadrata košta minimun 6,000 evra!

Predhodni zakon o legalizaciji sadžao je odredbe o popustu i do 99% kao i odredbe o smanjenju potrebnih dokumenata. Nažalost Ustavni sud proglasio je ovaj zakon neustavnim i proces legalizacije ponovo se usporio. U velikom broju slučajeva postoje nerešeni imovinsko pravni odnosi što onemogućava pribavljanje dokaza o pravu svojine odnosno zakupa na objektu ili zemljištu i dovodi do zastoja u donošenju rešenja.

Zbog svega ovoga na opštinskim policama hiljade predmeta skuplja prašinu, dok na šalterima nema gužve. Zbunjeni građani se radije opredeljuju da sačekaju neki novi zakon.

Rešenje Problema – Produžen Rok

U Srbiji postoji, kao što rekoh 1,500,000 nelegalno sazidanih objekata, za proteklih jedanest godina podneto je 800,000 hiljada zahteva za legalizaciju. Ministarstvo građevine je procenilo da su dosadšnji rezultati legalizacije jako loši. Razlog tome po proceni ministarstva očigledno je lenjost građana pošto je ponuđeno rešenje produženje roka za podnošenje zahteva.

Potrbna dokumentacija ostaje ista, troškovi koje treba platiti ostaju isti, jedino je novo da se zahtev može podneti do 15. maja 2015. godine?!

Ovo rešenje zaista motiviše preostalih 700,000 vlasnika nelegalnih objekata da pohrle i podnesu zahteve i tako spreče da njihovi objekti budu srušeni. Poznato je da se rušenje nelegalno podignutih objekata u Srbiji odvija bez problema. Predpostavljam da radnje koje treba preduzeti da bi se donelo rešenje po zahtevu nisu u nadležnosti ministarstva pa samim tim nisu deo problema.

Koliko god ovaj problem naizgled pogađa isključivo vlasnike nelegalnih objekata njegova suština je mnogo dublja. Na ekonomskom planu legalizacijom bespravno podignutih objekata mogla bi se staviti u promet imovina vredna više milijardi evra, a o uslovima za ulazak u Evropsku Uniju da i ne govorim.