Garaže kupovina


Ukoliko ste se Vas zanima kupovina garaže i želite da smestite svoj auto u bezbedan i udoban prstor borite se da dobijete maksimum za sredstva koja ste spremni da uložite.

Da vam se novac za garažu ne bi pretvorio u rentu od nekoliko godina i vi opet bili prinđjeni da tražite rešenje obratite paznju na osnovne karakteristike a ne isljučivo na cenu. Bez obzira da li kupujete već sazidan objekat ili želite da sami montirate veći deo garaže ponuda je raznovrsna.

Glavna razlika kako u opisu tako i u cenovniku garaže jeste između zidane i montažne garaze.

Zidane garaže su za naše uslove ipak ostale najbolja investicija međutim to je solucija za koju je potrebno najviše novca kao i vremena. Klasična gradnja sa temeljima u osnovi, zidovima od blokova i krovom pokrivenim crepom u vašem dvorištu bila bi idealna slika za svakog vlasnika automobila. Međutim želje od šmogućnosti često odvaja činjenica da živite u nekom od većih gradova tj. da dozvole a ni zemljište nije lako naći.

Ako ste u mogućnosti da gradite a i ako krećete u misiju iznajmljivanja ili kupovine garaže izbor je sledeći:

Montažne garaže podrazmevaju temelje koje u ličnoj režiji koštaju oko 25 eura a ukoliko vam neka firma pravi u proseku 30 eura po metru kvadratnom.

Na temelje se oslanjaju motažni zidovi odnosno čitava konstrukcija koja može biti sačinjena od raznih materijala.

Najcešće i najeftinije garaže za kupovinu su od pocinkovanog lima.U katalogu garaža cene ovakve gradnje su najniže i kreću se između 500 i 800 eura začitavu konstrukciju sa sve krovom i spadaju u montažno-demontažni tip gradjevine.Moguce je preprodati ih a cene takvih polovnih garaža u prodaji kreću se od 400 eura pa naviše.

Drugi materijali za gradnju kao što su siporeks blokovi i osb ploče koje se koriste u sendvič sistemu gradnje sa ispunom i stiroporom-stirodurom izmedju svakako su nešto skuplji ali su mnogo trajniji i pružaju odličnu termoizolaciju. Cena za ovakve zidove odprilike iznosi koliko i cela metalna garaža.

Sve garaže je neophodno dodatno termoizolovati (posebno metalne) Kao i obezbediti dobru ventilaciju uglavnom prozore zbog velike vlage koja može načiniti dosta štete i garaži i vašem vozilu.

Montaža garaže bi ukupno trebala da košta od 1600 eura pa naviše. Međutim ukoliko se odlučite na kupovinu u nekoj stambenoj zgradi ili u okviru nečijeg dvorišta cene se kreću od 8 000 pa čak do 30 000 eura (zavisno od tipa gradnje i lokacije) ako se govori o Beogradu dok u manjim gradovima cene idu od 5 000 eura .Garaže za iznajmljivanje u Beogradu često imaju veoma visoke rente (do 300 eura) a da pritom često ne priužaju adekvatne uslove. Sagledano sa te strane kupovina garaže je daleko isplativija od iznajmljivanja.