Kako se računa kvadratura: Praktičan vodič za vlasnike stanova

Kada je reč o nekretninama, često se susrećemo sa pojmom "kvadratura". Ona predstavlja površinu nekog prostora, izraženu u kvadratnim metrima (m²). Znanje o tome kako se računa kvadratura stana važno je iz nekoliko razloga, od prodaje i kupovine stana do njegovog renoviranja i uređenja.

Ukoliko vam je potrebna ukupna kvadratura stana, izmerite sve prostorije pojedinačno, a zatim dobijene površine saberite!

Merenje možete vršiti uz pomoć metra, laserskog merača koji je najpraktičnije i najpouzdanije rešenje, ali i aplikacija na telefonu, pri čemu poslednju metodu primenjujte u krajnjoj nuždi, budući da u zavisnosti od uređaja i verzije aplikacije može biti nedovoljno precizna.

Potreban vam je koji kvadrat više? Ukoliko imate garažu, saznajte sve o prenameni garaže u dodatni stambeni prostor!

Kako se računa kvadratura stana?

Osnovni princip za izračunavanje kvadrature bilo kog prostora, pa i stana, je množenje dužine i širine. Ovu formulu primenjujete na svaku pojedinačnu prostoriju u stanu, a zatim zbirate dobivene rezultate.

📌 Na primer, ako je dnevna soba dugačka 5 metara i široka 4 metra, njena kvadratura iznosi 5m x 4m = 20 m².

Kako izračunati kvadraturu zida?

Za izračunavanje zida koja je najčešće potrebna za krečenje ili renoviranje, takođe koristite formulu dužina x širina. Međutim, treba imati u vidu da se površina vrata i prozora ne uračunava u ukupnu kvadraturu zida. Stoga, prilikom merenja zida, potrebno je oduzeti dimenzije, odnosno površine vrata i prozora od ukupne površine zida.

📌 Formula za izračunavanje u tom slučaju izgleda dužina x širina zida - dužina x širina vrata ili prozora.

Proleće je idealno vreme za krečenje! Osvežite svoj prostor brzo I lako, počnite od naših saveta za jednostavno I pouzdano krečenje!

Da li se terasa računa u kvadraturu stana?

Terasa se ne uračunava u 100% korisne površine stana. Uobičajeno je da se prilikom izračunavanja ukupne kvadrature stana, površina terase uračuna sa koeficijentom od 30%.

U situacijama gde želite da oglasite nekretninu za prodaju ili najam, idealno bi bilo da navedete stambenu površinu I dodatno površinu terase, budući da se u slobodnom govoru terasa ne uračunava u površinu stana u kojem će budući kupac ili stanar živeti.

Kako se meri kvadratura poda?

Kvadratura poda se računa na isti način kao i kvadratura bilo koje pravougaone površine - množenjem dužine i širine prostorije. Kod nepravilnih oblika poda, prostor se može podeliti na manje pravougaonike i kvadrate, a zatim se njihove površine sabiraju.

Možda će vas zanimati i: Kako da od garsonjere napravite jednosoban stan

Kako se računa kvadratura kupatila?

Za izračunavanje kvadrature kupatila primenjuje se ista metoda kao i kod drugih prostorija. Međutim, treba biti pažljiv kod nepravilnih oblika, kao što su zaobljeni uglovi ili niše.
Za takve delove se može koristiti formula za površinu kruga (P = r²⋅𝜋)

ili se površina nacrta na papiru podeli na pravougaonike i/ili trouglove.

Pročitajte i: Kreativne ideje za uređenje kupatila

I na kraju, za sve one koji nemaju previše poverenja u svoje matematičke sposobnosti i kako se računa kvadratura, preporučljivo je da se za profesionalno merenje stana obrate licenciranom geometru.

Sada kada znate koja je vaša idealna kvadratura, zašto ne biste podesili filtere I pronašli stan za najam baš one veličine koja vam odgovara? Pogledajte našu ponudu stanova za izdavanje u Beogradu I stanova za najam u Novom Sadu I uselite se u svoj novi dom!