Menjam stan za ostrvo

Nije ništa neobično kada čujemo ili pročitamo da je Beograd najskuplji grad u regionu. Uostalom, oseća se to i po našim novčanicima. Međutim, da li je kod komšija trava stvarno zelenija ili se to nama samo čini?

Pa, sudeći po prosečnoj ceni kvadrata prilikom kupovine nekretnina, i nismo mnogo omašili. Naime, prema portalu Global Property Guide, za jedan kvadratni metar u Srbiji u proseku je potrebno izdvojiti oko 1300 evra. U poređenju sa komšijama koje nisu u Evropskoj Uniji , nalazimo se pri vrhu liste najskupljih.

Skuplji kvadrat od Srbije na tržištu nudi jedino Hrvatska. Tamo je za prosečan kvadrat potrebno izdvojiti oko 1800 evra. Specifično je i to što Zagreb, kao glavni grad, nije najskuplje tržište nekretnina u Hrvatskoj, već su to, opravdano, gradovi u Dalmaciji, nekretnine u Splitu i Dubrovniku.

U Podgorici je prilikom kupovine stana u proseku potrebno platiti 1200 evra za jedan kvadratni metar. Slično ćete proći i ukoliko se opredelite za Skoplje. Sarajevo je, sa druge strane, znatno jeftinije, pa se kvadrat stambenog prostora u proseku prodaje za 800 evra. Još je niža cena nekretnina u Albaniji. Iako ova zemlja ima atraktivnu morsku obalu, portal Global Property Guide ocenjuje da su rizici prilikom kupovine nekretnina visoki zbog nezavršenog procesa restitucije (zvuči poznato?). Zbog toga je prosečna cena nekretnina na tržištu oko 650 evra.

Ipak, prema poslednjim istraživanjima, najviše kvadrata možete priuštiti ukoliko se opredelite za neko daleko ostrvo. Ne zvuči loše, zar ne?

Uzmimo u obzir da je za kupovinu prosečnog stana u Beogradu potrebno oko 60.000 do 70.000 evra. Za tri puta manju svotu, možete postati ponosni vlasnik ostrva Gatun u Panami. Za 21.500 evra dobijate plac od 3.000 kvadratnih metara na kojem, prema oceni stručnjaka, žive majmuni, papagaji, tukani i tapiri. Ostrvo je pokriveno mobilnim signalom i ima struje, a do najveće luke u svetu, Panama Sitija, moguće je stići za 40 minuta.

Ako gledamo cenu kvadrata, još je povoljnije kanadsko ostrvo Mekgibon. Ono se prostire na 25.292 kvadratnih metara, a njegova tržišna cena je oko 25.200 evra. Ostrvo se nalazi kod velikog grada Frederiktona, na nekoliko minuta od poslovnog centra glavnog grada kanadske provincije Nju Bransvik.

Pitanje je samo koliko će cena kvadrata uticati na Vaše životne izbore.

Ukoliko Vas zanimaju detaljno cene u Beogradu posetite nasu sekciju Beograd stanovi, ukoliko Vas zanima procena vrednosti nekretnina u Beogradu - okvirnu procenu mozete dobiti na http://srbija-nekretnine.org/usluge/procena-vrednosti-nekretnine