Novogradnja – da ili ne?

Veliki broj ljudi u potrazi za rešenjem za svojim stambenim pitanjem dvoume se između nekretnina stare i novije gradnje. Potpuno otvoreno govoreći, i jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i mane ili nose određene rizike.

Kada pričamo o starijoj gradnji, prednost je evidentno vidljiva u ceni, međutim važno je u obzir uzeti i to da kupovina stana u staroj zgradi sa sobom nosi i druge troškove koji na kraju mogu učiniti nekretninu skupljom – tu prvenstveno mislimo ulaganja u različite oblike adaptacije i renoviranja. Ovo zavisi pre svega od stanja u kojem kupujete stan, starosti i očuvanosti zgrade, ali i kvaliteta izrade samog stana, te u skladu sa tim možete da prođete jeftino, ali i daleko skuplje nego u slučaju da je vaš izbor stan u novogradnji. Ono što je svakako prednost starogradnje je i lokacija, budući da su starije zgrade neretko smeštene na izuzetno lepim mestima u naseljima u centralnim gradskim zonama.

Stariji stanovi ne moraju nužno biti u lošem stanju, mnogi od njih zahtevaju samo male prepravke i renoviranje. Međutim, u većini slučajeva, njihovi kupci se odlučuju na adaptaciju pre useljenja i u tom slučaju je najčešće reč o promeni sanitarnih čvorova, instalacija, a često i kuhinje.

Prilikom odluke da kupite stan u novogradnji, ovih dodatnih situacija, po pravilu, ne bi trebalo da bude. Vaš deo je, u principu, sveden na prvo čišćenje i useljenje u novi stan.

Pre nekoliko godina potražnja za nekretninama je bila izuzetno velika, mnogo se gradilo, a kvalitet gradnje stavljen u drugi plan. Loše građene nekretnine su se često prodavale po prilično visokim cenama, a ubrzo nakon useljenja znali su da pokažu svoje pravo lice, odnosno sve mane koje se vide tek kada u nekom objektu živite. U takvim slučajevima njihovi vlasnici su vrlo često bili prinuđeni da dodatno ulažu u rekonstrukciju nekretnina. Ovakvi slučajevi ostavili su „mrlju” na novogradnji, pa su mu kupci prilazili sa dozom straha.

Danas je situacija u velikoj meri drugačija, a novogradnja (najčešće) je opet sinonim za kvalitet, a kupci nekretnina mogu da se osiguraju od ovakvih vanrednih troškova, a od prodavca mogu dobiti garanciju za nekretninu koju kupuju. Naravno, to i dalje znači da kupovini pristupite studiozno i temeljno, obraćajući pažnju na sve potencijalne probleme kako biste u novom stanu bili mirni i spokojni.

Kupovina stana u novogradnji ipak ima brojne prednosti koje vam mogu pomoći da odlučite kojoj strani ćete se prikloniti: garancija, obezbeđeno parking ili garažno mesto, energetska efikasnost, odvojena brojila za veću kontrolu troškova, ali i mogućnost da na strukturu i izgled stana utičete u ranoj fazi kako bi bio potpuno prilagođen vašim željama i potrebama.
Novije nekretnine se najčešće grade kvalitetnim i savremenim materijalima koji omogućavaju veću energetsku efikasnost, a samim tim smanjuju troškove održavanja zgrade, ali i plaćanje režijskih troškova za grejanje ili hlađenje pojedinačnih stanova. Stanovi u novogradnji imaju zasebna brojila, pa stanari mogu samostalno da da utiču na sopstvenu potrošnju i kontrolom uštede na mesečnim troškovima.
Parking je, naročito na atraktivnim lokacijama, sve veći problem, te se prilikom gradnje novih zgrada na ovo naročito obraća pažnja. Prilikom kupovine stana u novogradnji, najčešća je praksa da se ostavlja mogućnost dokupljivanja parking ili garažno mesto u ili oko same zgrade, kako bi se izbegli potencijalni problemi. Primera radi, u atraktivnim centralnim beogradskim opštinama poput Dorćola ili Vračara parking mesta se izuzetno teško nalaze, što primorava stanare bez svojih mesta da se ili parkiraju prilično daleko od stana ili da u mesečne troškove ubroje i iznajmljivanje javnih ili privatnih garaža.
U novogradnji je ovaj problem najčešće izbegnut.
Ukoliko se opredeljujete za stan u okviru zgrade koja je u fazi izgradnje, otvaraju se mnoge mogućnosti za prilagođavanje nekretnine u potpunosti, jer uz dogovor možete doći do upravo onakve nekretnine kakva odgovara vašim potrebama, ukusu i životnom stilu.

Na samom kraju, ukoliko razmišljate o stanu kao investiciji koja će dugoročno gledano otplaćivati samu sebe, novogradnja je svakako optimalan izbor, budući da nema dodatnih troškova, nema adaptacije i svoj stan možete (opremljen ili neopremljen) izdati odmah.

Ponudu stanova u novogradnji u Beogradu i Novom Sadu pogledajte putem portala Srbija nekretnine