Poslovni Prostor, Gde Iznajmiti i za Koliko Para?

Investicije u poslovni prostor u Beogradu predstavljaju siguran profit, zbog toga se sve više grade poslovne zgrade, a velika potražnja drži i cene zakupa poslovnog prostora prilično visokim. Izbor je zaista velik. U ponudi su pametne zgrade, zelene zgrade, preuređene kuće ili stanovi. Međutim morate biti spremni da u zavisnosti od lokacije izdvojite minimum 10 do 15 evra po kvadratu.

Centar Grada

U svim većim svetskim gradovim sam centar je najprestižnija poslovna lokacija. U Beogradu je situacija malko drugačija. Ukoliko se niste smestili u Beograđanku ili zgradu Politike, preostaje Vam da skupo platite kvadrat u nekoj od retkih novih poslovnih zgrada ili da iznajmite stan i preuredite ga u poslovni prostor. Nažalost prostora za novogradnju u samom centru nema, a poslovne zgrade zaostale iz dobrih starih vremena uglavnom stoje prazne ili srušene. Uzrok ovome su uglavnom nerešeni imovinsko pravni odnosi. Zanimljiv je slučaj zgrade bivše Beobanke koja je u vlasništvu grada, grad je već nekoliko puta oglašava na javnim prodajama, ali zaintresovanih kupaca nema. Ukoliko želite da ste blizu centra, na prestižnoj lokaciji a ipak van gradske vreve možete se opredeliti da iznajmite neku od luksuznih vila na Dedinju ili Senjaku. Od kako je izgrađen most preko Ade ove lokacije postaju sve primaljivije.

Novi Beograd

Apsolutni hit među investitorima za izgradnju poslovnih zgrada jeste upravo Novi Beograd. Samo od iznajmljivanja prostora prihod na uloženi kapital dostiže čak i do devet procenata. Zbog toga nije ni čudo što se ovaj deo grada razvija neverovatnom brzinom. Od nekadšnje velike spavaonice Novi Beograd je postao pravi poslovni centar grada, sa velikim brojem poslovnih kompleksa. Novi Beograd je trenutno najpoželjnija poslovna lokacija u gradu, pa su cene zakupa ovde čak i veće nego u samom centru. Najveći broj banaka i multinacionalnih kompanija preselio se sa ove strane Save. Neki od najvećih zakupaca poslovnog prostora na Novom Beogradu su: Telenor, Vip, Generali Osiguranje, Strabag, Ernest and Young, Reiffeisen banka...

Cena Prava Sitnica

Glavni gradovi u Zapadnoj Evropi i do pet puta su skuplji, kada su cene zakupa poslovnog prostora u pitanju, nego glavni gradovi Balkana. Tako je najviša cena zabeležena u Parizu i iznosi 817 evra po m2 mesečno. Sledi London sa 547 evra po m2 mesečno, Cirih 384 evra, Beč 350 evra, Rim i Milano sa 333 evra, Minhen 300 evra, Ženeva 274 evra... Kada je u pitanju naš komšiluk, kao što smo rekli najskuplja je Atina sa 235 evra po m2 mesečno. Sledi naša prestonica sa 150 evra po m2 mesečno a zatim Budimpešta 100 evra, Sofija i Zagreb 90 evra , Podgorica 70 evra, a najjeftiniji je Bukurešt sa 60 evra po m2 mesečno. Ukoliko želite da se podrobnije upoznate sa ponudom i cenama iznajmljivanja poslovnog prostora i lokala u Beogradu sve što Vas zanima možete pronaći u sekciji lokali izdavanje.