Male popravke u domaćinstvu: Rešite problem sa slavinom koja curi

Svako ko živi u svom domu pre ili kasnije će naići na male nedostatke koji zahtevaju intervenciju. Jedan od najčešćih problema je kada slavina curi nakon zatvaranja, što može biti iritantno i dovesti do oštećenja. Međutim, pre nego što pozovete vodoinstalatera, vredi pokušati sami da rešite problem. U ovom članku ćemo vam pokazati kako da popravite slavinu koja curi, zajedno sa nekim savetima i preporukama.

Postoji nekoliko znakova da vaša slavina kaplje I propušta

Kapljica koja pada: Ovo je najočigledniji znak curenja. Kap koja stalno pada ne samo da iritira, već može dovesti i do trošenja vode.

Buka vode: Ako čujete tiho šištanje ili curenje i niste sigurni odakle dolazi, proverite slavine. Slaba slavina koja curi može proizvesti šištanje.

Lokva oko slavine: Videti lokvicu oko baze slavine jasan je znak curenja.

Slavina curi nakon zatvaranja: Ako voda nastavi da teče iz slavine nakon što je zatvorite, to znači da postoji problem sa zaptivkom.

Došlo je do poplave? Pogledajte kako se ponašati u slučaju poplave I kako sanirati posledice poplave u domu!

Kako popraviti slavinu koja curi

Pre nego što počnete, pripremite neophodne alate:

  • Šrafciger
  • Klešta
  • Papirni ubrusi
  • Rezervni delovi (u zavisnosti od problema)

Uz malo vremena i truda, to što slavina curi nakon zatvaranja neće više biti problem!

Evo nekih od najčešćih problema i kako ih rešiti:

Zamena gumice na slavini

Gumene trake (gumice) su male zaptivke koje se nalaze unutar slavine i koriste se za zaptivanje protoka vode. Vremenom se mogu istrošiti ili oštetiti, što dovodi do curenja I potrebna je zamena gumice na slavini.
Zamena gumice na slavini je jednostavna popravka koju možete sami da uradite prateći ove jednostavne korake.

  1. Isključite vodu glavnim ventilom.
  2. Koristeći odgovarajući odvijač, odvrnite slavinu.
  3. Uklonite staru gumenu traku pomoću klešta.
  4. Umetnite novu gumu, pazeći da je pravilno postavljena.
  5. Vratite slavinu na svoje mesto i dobro je pričvrstite šrafcigerom.
  6. Otvorite vodu i proverite da li slavina kaplje I curi.

Jednoručna slavina curi

Kod slavina sa jednom polugom, problem obično leži u keramičkom kertridžu. Kada jednoručna slavina curi, procedura za popravljanje je sledeća:

  1. Isključite vodu glavnim ventilom.
  2. Odvrnite zavrtanj ispod ručke slavine.
  3. Uklonite ručku.
  4. Ključem ili odgovarajućim alatom odvrnite vrh slavine na kojoj se nalazi keramički kertridž.
  5. Izvadite stari kertridž i zamenite ga novim.
  6. Vratite sve delove na svoje mesto, vodeći računa da svaki spoj dobro pričvrstite.
  7. Uključite vodu i proverite da li slavina kaplje I curi.

Saveti za sprečavanje curenja iz slavine

  • Nemojte previše zatezati ručke slavine.
  • Redovno čistite slavinu mekom krpom i blagim sapunom.
  • Ako je pritisak vode u vašim cevima prejak, instalirajte reduktor pritiska.

Komšija nije na vreme rešio curenje vode I sad vam se pojavila buđ na zidovima? Ne brinite! Za vas smo pripremili niz saveta za uklanjanje buđi za zidova!

Iskustva iz prakse: Šta treba imati na umu

Materijal slavine: Slavine su napravljene od različitih materijala, kao što su hrom, mesing, plastika. Kada kupujete rezervne delove, važno je da izaberete one koji su kompatibilni sa materijalom vaše slavine.

Veličina rezervnih delova: Gumene trake i keramički kertridži dolaze u različitim veličinama. Prethodno rastavite stare delove i ponesite ih sa sobom u prodavnicu da biste bili sigurni da kupujete pravu zamenu.

Kvalitet rezervnih delova: Uštedite dugoročno korišćenjem kvalitetnih rezervnih delova. Jeftini delovi mogu brzo da procure i zahtevaju ponovnu zamenu.

Isključite vodu: Pre početka bilo kakvih popravki, važno je da isključite glavni ventil za vodu. Ovo će sprečiti slučajne prskalice i olakšati rad.

Dodatni saveti i trikovi

Fotografisanje procesa: Pre nego što rastavite slavinu, korisno je fotografisati redosled povezivanja delova. Ovo će vam pomoći pri ponovnom sastavljanju.

Zaštita od vode: Postavite papirne ubruse ispod slavine da upije vodu koja se prolije tokom rastavljanja.

Zategnuto, ali ne previše čvrsto: Prilikom ponovnog sastavljanja važno je da svi spojevi budu zategnuti kako bi se sprečilo da slavina kaplje ponovo. Međutim, pazite da ne zategnete previše odvijač jer možete oštetiti delove.

Kada je vreme da pozovete profesionalca?

Iako se većina problema koji podrazumevaju da slavina curi nakon zatvaranja može rešiti samostalno, postoje situacije kada je najbolje pozvati profesionalnog vodoinstalatera.

Oštećeni delovi slavine: Ako su sami delovi slavine polomljeni ili ozbiljno oštećeni, cela slavina će verovatno morati da se zameni. Za ovo je preporučljivo angažovati iskusnog vodoinstalatera.

Curenje iz podnožja slavine: Ako slavina kaplje iz baze, to može značiti da postoji problem sa vodovodom iza zida. Rešavanje ovih problema zahteva stručno znanje i alate koje laici obično nemaju.

Više slavina curi: Ako više slavina u vašoj kući curi, to može biti znak problema sa čitavim vodovodnim sistemom. U ovom slučaju, najbolje je pozvati vodoinstalatera da identifikuje i reši glavni problem.

Vlaga u stanu? Nije problem! Pogledajte naše savete za prevenciju I sprečavanje vlage u stanu!

Uz malo veštine i znanja, lako možete da se nosite sa manjim popravkama slavine u svom domu. Kada slavina curi nakon zatvaranja, obično je po sredi jednostavan kvar koji možete sami sanirati Uštedite novac i vreme tako što ćete sami rešavati probleme kad god je to moguće.
Međutim, nemojte se ustručavati da pozovete profesionalca ako zadatak prevazilazi vaše mogućnosti ili alate ili znanje.

Ako ste u potrazi za novim stanom, zašto ne biste pogledali ponudu stanova na prodaju u Srbiji, na kom god mestu poželite? :)